Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς

Στις 3 και 4 του Οκτώβρη η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Νέα συνάντηση είχαν χτες το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς στο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συνάντηση ήταν η τελευταία πριν από τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, στις 3 και 4 Οκτώβρη, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συνέχισαν τη συζήτηση της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού.

Κι αυτή η συνάντηση έγινε παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

Στο μεταξύ, όπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» ο Ραούφ Ντενκτάς ετοίμασε το έγγραφο που κατέθεσε στις απευθείας συνομιλίες στις 11 Σεπτέμβρη, αφού μελέτησε τα προεδρικά συστήματα της Ελβετίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ. Η εφημερίδα γράφει ότι στην εισήγησή του ο Ρ. Ντενκτάς για τις μεν εξωτερικές υποθέσεις βασίστηκε στο βελγικό μοντέλο για τις δε εσωτερικές υποθέσεις στο ελβετικό μοντέλο.

Αναφέρει ακόμα ότι στο νέο έγγραφο Ντενκτάς τα τέσσερα υπουργεία τα οποία αποκαλούσε «γραμματείες», αυξάνονται σε δέκα και αποκαλούνται «υπουργεία». Με το ίδιο έγγραφο ο Ρ. Ντενκτάς απαιτεί αλληλοαναγνώριση των «δύο κρατών», τουλάχιστον 24 ώρες πριν ιδρυθεί το «κοινό κράτος», κατά την έκφρασή του. Η «Κίπρις» δημοσιεύει την ανταπόκριση του πρακτορείου «Ανατολή» υπό τον τίτλο «Τριεπίπεδη κυριαρχία».

Η Τουρκία στηρίζει τον Ντενκτάς

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε δηλώσεις στο Λονδίνο, που μετέδωσε ο τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός «Μπαϊράκ», υποστήριξε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δε θα πρέπει να κατηγορείται για αδιαλλαξία, αφού, όπως είπε, είναι αυτός που πρωτοστάτησε για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Ο Τούρκος υπουργός μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο Σουκρού Γκιουρέλ είπε ακόμη ότι η Τουρκία δε θα δεχτεί ποτέ οι Τουρκοκύπριοι να καταλήξουν να είναι ένας ανύπαρκτος, κατά την έκφραση του, λαός σε ένα ανύπαρκτο κράτος, υπονοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, είπε ότι η Αγκυρα προσδοκά πως σύντομα θα αρχίσουν οι συνομιλίες για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είπε ακόμη ότι ο Βρετανός ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπλερ θα συνεχιστούν.

Ο Γκιουρέλ είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντησή του με τον Τζακ Στρο έγινε σύγκριση απόψεων σε ό,τι αφορά την επίτευξη μιας πιθανής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο Τζ. Στρο εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι σημαντική για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συνάντηση Ντενκτάς - Φινλανδού αντιπροσώπου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε στα Κατεχόμενα συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Φινλανδίας στο Κυπριακό Πέκο Κορπενχέιμο. Οπως αναφέρεται στον τουρκοκυπρικό Τύπο, στη συνάντηση ήταν παρόντες και ο επικεφαλής του γραφείου Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών Χέλι Κανέρβα και οι σύμβουλοι του Ρ. Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν και Χακί Μουφτουζατέ.

Με το Φινλανδό αξιωματούχο συναντήθηκε και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε ότι «το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί μέχρι το τέλος του έτους». Ο Μ. Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι «η καλύτερη λύση θα ήταν η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ». Είπε ότι «αυτό ίσως να φαίνεται απίθανο, αλλά μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να χαραχτούν τα πλαίσια λύσης». Διαφορετικά, ανέφερε, «θα υπάρξουν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θα ενταχθούν στην ΕΕ και τη μεγαλύτερη ζημιά θα κληθούν να καταβάλουν οι Τουρκοκύπριοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ