Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ - ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Προτάσεις τομές

Είναι γνωστό ότι σε κάθε αθλητική επιτυχία οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τρέχουν για να φωτογραφηθούν με τους πρωταγωνιστές και να καρπωθούν λίγη από τη λάμψη που εκπέμπουν. Από τον κανόνα δεν ξεφεύγουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Οταν όμως τα φώτα σβήνουν, κατά τα ειωθότα, οι πρωταγωνιστές ξαναγίνονται κομπάρσοι. Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δε θα μπορούσε ν' αποτελέσει εξαίρεση. Οι συντάκτες του επιμελώς αποφεύγουν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των αθλητών, για προφανής λόγους... Αυτά τα δικαιώματα προσπαθεί να υπερασπίσει το ΚΚΕ, με τις 6 τροπολογίες που κατέθεσε χτες η βουλευτής του Κόμματος, Λιάνα Κανέλλη.

Στο άρθρο 36 το ΚΚΕ ζητάει να προστεθεί ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ καταβάλλει στην ΕΠΑΕ μηνιαίως το αναλογούν ποσοστό «αφού προηγουμένως παρακρατήσει και αποδώσει σε ποσοστό 50% των δικαιωμάτων κάθε ΠΑΕ από το αναλογούν μερίδιο τους σε ποδοσφαιριστές στους οποίους οφείλουν» με τελεσίδικες αποφάσεις. Η απαγόρευση μεταγραφών (άρθρο 32) να μην αφορά μόνο φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αλλά, όπως συμφωνεί και η ΕΠΟ, και όταν οι ΠΑΕ, ΚΑΕ τελεσίδικα «οφείλουν σε ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, προπονητές». Στην αιτιολογική έκθεση η Λ. Κανέλλη επισημαίνει τη μη επιβολή στις αθλητικές εταιρίες των συνεπειών βάσει της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας, το διασυρμό από τις αλλεπάλληλες προσφυγές στα διεθνή όργανα και κυρίως τη διαιώνιση των χρεών που «προς ποδοσφαιριστές φθάνουν το 1 δισ. 500 εκατ. δρχ. και καλαθοσφαιριστές τα 3 δισ. δρχ., δίχως κανείς να μπορεί να εκτιμήσει ποιο είναι το πραγματικό ύψος της οφειλής με τις προσαυξήσεις από τόκους»...

Με το «νέο άρθρο 77Α» (χορήγηση ή όχι του απαραίτητου, για συμμετοχή των εταιριών στις διοργανώσεις, πιστοποιητικού) το ΚΚΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει τους εργαζομένους - αθλητές, προπονητές - «που ατυχώς δεν τους εξασφαλίζει». Γιατί «με την ασαφή διατύπωση του Νόμου» επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της αρμόδιας επιτροπής να κρίνει κατά το δοκούν. «Χωρίς ούτε με αυτή (την επιτροπή) να διασφαλίζεται η εκτελεστότητα των τελεσίδικων αποφάσεων που επιδικάζουν εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων» προς τους εργαζόμενους. Με την τροποποίηση του άρθρου 25, το ΚΚΕ ζητάει η εγγυητική επιστολή να είναι «ίση με το 30% του συνόλου των προϋπολογισμένων εξόδων και λήξεως της ισχύος της έξι μήνες μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου» και «πρέπει ν' αφορά οπωσδήποτε την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των εταιριών προς τους αθλητές και προπονητές».

Ακόμα πιο επίκαιρη, μετά τις σχετικές εξελίξεις (ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη), γίνεται η τροπολογία του άρθρου 36 παρ. 2. Το ΚΚΕ ζητάει να παραμείνει σε ισχύ η (προς κατάργηση) υφιστάμενη διάταξη με την οποία αν οι ομάδες δεν είναι στα δελτία των παιχνιδιών, οι εταιρίες δεν παίρνουν λεφτά. Αν καταργηθεί «"λύνονται τα χέρια"» των επιχειρηματιών «να προβαίνουν σε κάθε είδους μεθόδευση και μάλιστα αζημίως προκειμένου να πιέσουν». Ταυτόχρονα, αχρηστεύουν «και μάλιστα αζημίως και πάλι» τη δυνατότητα των αθλητών με κινητοποιήσεις να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Τέλος, η Λ. Κανέλλη, ως βουλευτής του ΚΚΕ, προτείνει ποσοστό 2% από πάσης φύσεως ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα των αθλητικών εταιριών να πηγαίνει στους συνδικαλιστικούς συνδέσμους ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών. Επίσης, σε ΠΣΑΠ, ΠΣΑΚ να δίνεται το 0,25% «από τ' ακαθόριστα έσοδα, αφαιρουμένων των δικαιωμάτων των πρακτόρων» από τα σχετικά παιχνίδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ