Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανακοινώσεις κομμάτων για την επέτειο κατάληψης της Αμμοχώστου

Τα κόμματα της Κύπρου εξέδωσαν χτες ανακοινώσεις για την επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου πριν από 28 χρόνια, με τις οποίες αξιούν επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της και παράλληλα προβάλλουν τις πολιτικές τους θέσεις για το Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι άσχετη με την εκτροπή από το πλαίσιο λύσης. Για το αδιέξοδο αυτό, προσθέτει, ευθύνη φέρουν και πάλι η Αγκυρα και ο Ντενκτάς, αλλά και ο διεθνής παράγοντας, που ανέχεται την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η τήρηση ίσων αποστάσεων και ο εξευμενισμός του Ντενκτάς και της Αγκυρας ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά να ροκανίζει το χρόνο, να απειλεί, να εκβιάζει και να παγιώνει τα αδιέξοδα. Τονίζει, επίσης ότι όλες οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να εντάσσονται στα πλαίσια των αρχών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στη διακήρυξή του καλεί το λαό και την πολιτική ηγεσία σε καθολική ενότητα. Παράλληλα, τονίζει ότι η πρόταση του προέδρου του, Νίκου Αναστασιάδη, για σύσταση κυβέρνησης καθολικής αποδοχής εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας, που επιβάλλεται για να εκπληρωθεί το ιστορικό χρέος στους ηρωικούς νεκρούς, τα αθώα θύματα της εισβολής και στις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων. Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να παραδώσουμε πατρίδα απαλλαγμένη από τα δεσμά της κατοχής, μέσα στην ισχυρή οικογένεια της Ευρώπης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί από τον διεθνή παράγοντα, η τακτική των ίσων αποστάσεων στο Κυπριακό. Αναφέρει, επίσης, ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα Ηνωμένα Εθνη επεξεργάζονται ιδέες, προτάσεις και σχέδια, με σκοπό σε κάποια στιγμή να τα παρουσιάσουν στις δύο πλευρές. Το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εντάσσεται στη διεθνή νομιμότητα.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών αναφέρει, στην ανακοίνωσή του, ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη στασιμότητα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι συνομιλίες ως εμπόδιο για την επιτυχή ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Το ΚΙΣΟΣ προσθέτει ότι η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνάντηση στο Παρίσι πρέπει να αξιοποιηθεί, για να υποδειχτεί στην τουρκική πλευρά από τη διεθνή κοινότητα ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστεί για λύση του προβλήματος.

Ο Δήμος Μόρφου, με ανακοίνωσή του για την επέτειο κατάληψης της κωμόπολης, τονίζει ότι οι πολίτες θα παραμείνουν πεισματικά αδιάλλακτοι σε κάθε λύση που άμεσα ή έμμεσα θα τους στερεί το δικαίωμα για επιστροφή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ