ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Η συμβιβαστική πρόταση των ΗΠΑ για τουλάχιστον ένα χρόνο εξαίρεση των Αμερικανών από τη δικαιοδοσία του νεοσυγκροτηθέντος Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εγκλημάτων πολέμου εγκρίθηκε χτες από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Και αυτό, μολονότι τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιδρούσαν και επέκριναν την απαίτηση των Αμερικανών για εξαίρεση, με το βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο όχι μόνον τορπίλιζε τη λειτουργία του δικαστηρίου, αλλά και συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου!
Φαίνεται, όμως, πως από το περασμένο 48ωρο, οι επιφυλάξεις των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «εξανεμίστηκαν», αφού ενέκριναν παμψηφεί (!) τη «συμβιβαστική» φόρμουλα της Ουάσιγκτον για «τουλάχιστον ένα χρόνο» εξαίρεσή τους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου... Κοντολογίς, όλοι τους συναίνεσαν στην ικανοποίηση της εξαίρεσης της Ουάσιγκτον όχι απλώς για 12 μήνες, μιας που η απόφαση του ΣΑ δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να ανανεώνουν αυτό το «δικαίωμα» ανά ένα έτος!
«Η απόφαση αυτή σέβεται όσους αποφάσισαν να εναπόκεινται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και για ένα χρόνο προστατεύει εκείνους από εμάς που δεν το αποφασίσαμε», σχολίασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, που έσπευσε να παρατηρήσει: «Αυτό είναι όμως ένα πρώτο βήμα... Οποιαδήποτε προσπάθεια από το δικαστήριο να απαγγείλει κατηγορίες σε οποιονδήποτε Αμερικανό θα έχει σοβαρές συνέπειες!» Ο Αμερικανός πρεσβευτής κατέληξε υπενθυμίζοντας πως μέσα σ' αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τις πάνω από 70 χώρες του ΟΗΕ που έχουν επικυρώσει τη συνθήκη της Ρώμης, για τη σύσταση και λειτουργία του διεθνούς δικαστηρίου γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και κατά του ανθρώπου...
Ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να εκφράσουν την απογοήτευσή τους γι' αυτή την εξέλιξη ήταν και ο πρεσβευτής του Καναδά στα Ηνωμένα Εθνη, Πολ Χάινμπερκερ, που δήλωσε πως «η μέρα που ψηφίστηκε αυτή η απόφαση είναι από τις πιο λυπηρές στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού»! Δεν είναι, είπε, δέον να δημιουργούνται δύο τάξεις ανθρώπων υπό το διεθνές δίκαιο...
Οσο για την εκ του ασφαλούς «απειλή» της Ουάσιγκτον να ασκήσει βέτο στην παράταση των πολυεθνικών αποστολών του ΟΗΕ - πχ στη Βοσνία...- αυτή έλαβε τέλος, καθώς αμέσως μετά, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκριναν την παράταση της αποστολής αστυνομικών (δύναμης 1.500 ατόμων...) στη Βοσνία μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, και την αποστολή παρατηρητών στην Πρέβλακα της Κροατίας μέχρι τις 15 Οκτώβρη.