Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Επικύρωσαν συμφωνία για Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Παρά την αντίθεση και απροθυμία των ΗΠΑ, το πρώτο μόνιμο διεθνές ποινικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου τίθεται τυπικά σε ισχύ απ' την 1η Ιουλίου, μετά τη χτεσινή επικύρωση της Ιδρυτικής Συμφωνίας της Ρώμης από περισσότερες από εξήντα χώρες της υφηλίου.

Στη διάρκεια τελετής που έγινε χτες στην έδρα του ΟΗΕ, άλλες δέκα χώρες (Βοσνία, Βουλγαρία, Καμπότζη, ΛΔ Κονγκό, Ιρλανδία, Ιορδανία, Μογγολία, Νίγηρας, Ρουμανία και Σλοβακία) επικύρωσαν τη συμφωνία εγκαθίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου αυτό να συγκροτηθεί σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρομοίασε αυτή την εξέλιξη με «ιστορικό γεγονός» γιατί, όπως υποστήριξε, «πλέον όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία ή άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δε θα είναι πλέον άπιαστοι απ' τη δικαιοσύνη». Την ικανοποίηση της για την ίδρυση του Δικαστηρίου εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το δικαστήριο θα εδρεύει στη Χάγη και προβλέπεται πως θα αρχίσει να λειτουργεί επίσημα μέσα στο 2003. Είναι η πρώτη φορά που ένα διεθνές δικαστήριο θα έχει παγκόσμια και χωρίς περιορισμούς δικαιοδοσία να δικάζει κατηγορούμενους για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό θα συμβαίνει υπό την προϋπόθεση πως οι χώρες δε θα μπορούν ή δε θα επιθυμούν να προσάγουν σε δίκη κατηγορούμενους για τα εγκλήματα αυτά. Οι υποθέσεις θα φτάνουν στο δικαστήριο είτε απευθείας από τις δικαστικές αρχές των χωρών που έχουν επικυρώσει το καταστατικό της Ρώμης, είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή από τον εισαγγελέα του ίδιου του δικαστηρίου με τη σύμφωνη γνώμη τριών δικαστών. Το δικαστήριο αυτό δε θα έχει αναδρομική αρμοδιότητα, δηλαδή θα μπορεί να δικάζει υποθέσεις που προκύπτουν μετά την 1η Ιουλίου φέτος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ