Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΕΝΙΝ
Εικόνες φρίκης και θηριωδίας

Αραγε πόσοι απόμειναν από τους 15.000 «ελεύθερους πολιορκημένους» του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν, που αντιστάθηκαν για 9 ολόκληρες μέρες απέναντι στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ;

Θα περάσουν μέρες, ίσως και χρόνια για να μάθουμε, αφού σε ανάλογες επιχειρήσεις πραγματικής γενοκτονίας, ακολουθεί εκτός από το προσκλητήριο των νεκρών και το προσκλητήριο των αγνοουμένων.

Υπερβολή; Μάλλον όχι. Αμέσως μετά την πόρθηση του προσφυγικού καταυλισμού, που έγινε εφικτή μετά από ανελέητους βομβαρδισμούς, ανατινάξεις ολόκληρων πολυκατοικιών και ισοπέδωση από τις μπουλντόζες, οι πρώτοι δημοσιογράφοι, γιατροί και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που πλησίασαν στα περίχωρα, οι εικόνες που μεταφέρουν μιλούν από μόνες τους και αποκαλύπτουν τα ψήγματα μόνο, αυτής της πολιορκίας που θα μείνει σίγουρα στην Ιστορία ως μία από τις φρικιαστικότερες σφαγές.

Σύμφωνα με Ελληνες δημοσιογράφους που κατόρθωσαν να φτάσουν, και έγιναν αυτόπτες μάρτυρες των αποτελεσμάτων των ισραηλινών επιχειρήσεων, σκάβονται μεγάλοι λάκκοι που χρησιμοποιούνται σαν ομαδικοί τάφοι των Παλαιστινίων, ενώ για πολλούς κάτι τέτοιο δε χρειάζεται αφού έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια των σπιτιών τους. Τραυματίες ακόμα αργοπεθαίνουν στους δρόμους. Φαίνεται ότι ο καταυλισμός πάει για ισοπέδωση, αλλά κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα τίποτα, όπως είναι φυσικό.

Σε διάφορα γειτονικά χωριά που έχουν μεταφερθεί πρώην αιχμάλωτοι που κρατήθηκαν 4 και 5 μέρες από τον ισραηλινό στρατό, οι καταγγελίες για τις βαναυσότητες και τις φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού, δε χρειάζονται καν να γίνονται. Οι εικόνες των ανθρώπων μιλούν από μόνες τους. Χτυπημένοι, με σπασμένα πλευρά, με διάσπαρτα σημάδια στο σώμα και κυρίως στο σβέρκο, από τσιγάρα που οι Ισραηλινοί στρατιώτες έσβηναν πάνω τους.

Περιπολώντας στη Βηθλεέμ έξω από το ναό της Γέννησης

Associated Press

Περιπολώντας στη Βηθλεέμ έξω από το ναό της Γέννησης
Σύμφωνα με την Ελένη Καλογεροπούλου, ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο ισραηλινός στρατός βιντεοσκοπεί όλες τις επιχειρήσεις και από τις εικόνες που μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση και αναγκάστηκε να τις αποσύρει μέσα σε 15 λεπτά, Ισραηλινός στρατιώτης προσπαθεί να εισέλθει μέσα σε ένα σπίτι. Προσπαθεί να σπάσει την πόρτα, χωρίς επιτυχία. Ρίχνει μέσα μία χειροβομβίδα και όταν πια η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, τα ισραηλινά στρατεύματα που εισήλθαν, βρήκαν μέσα νεκρή μία έγκυο γυναίκα.

Οι ιστορίες τρόμου συνεχίζονται. Σύμφωνα με την οργάνωση LAW, 548 άντρες έχουν στοιβαχτεί από τους Ισραηλινούς στρατιώτες στο σημείο ελέγχου του Σάλεμ, μετά τη σύλληψή τους ή τη διαφυγή τους από την Τζενίν. Αλλοι 160 άντρες στοιβάζονται ολόγυμνοι και αλυσοδεμένοι έξω από το Σίμπα.

Ενας Παλαιστίνιος, μέλος της υπηρεσίας αρωγής προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA, κρατήθηκε για τρεις μέρες σε ένα σημείο ελέγχου, χωρίς τροφή και εξαναγκαζόταν διά της βίας να πίνει τα ούρα των Ισραηλινών στρατιωτών. Η δεξιά πλευρά του προσώπου του έχει παραλύσει από τα βασανιστήρια που υπέστη, τη στιγμή της ανάκρισής του αφού οι Ισραηλινοί έλεγαν ότι όλα τα μέλη της UNRWA είναι κατάσκοποι της Χεζμπολά. Το σπίτι του που τυλίχτηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αλλά σώθηκε εξαιτίας της παρέμβασης των πυροσβεστών, τελικά βομβαρδίστηκε από ένα ελικόπτερο Απάτσι. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρει τι έχει απογίνει η οικογένειά του. Οπως και μία μάνα που στους πρώτους καταλόγους των επιζώντων αναζητά τον άντρα της και τα τέσσερα αγόρια της...

Ο Α. Σαρόν πήγε στην Τζενίν να δει την ολοκλήρωση του εγκλήματος

Associated Press

Ο Α. Σαρόν πήγε στην Τζενίν να δει την ολοκλήρωση του εγκλήματος
Ενας οδηγός ασθενοφόρου της Ερυθράς Ημισελήνου, συνελήφθη γιατί έδινε τροφή σε 200, κυρίως γυναικόπαιδα για 3 ημέρες. Οταν η τροφή τελείωσε και οι 200 κατευθύνθηκαν προς την ανατολική Τζενίν, συνελήφθησαν σε ένα σημείο ελέγχου και οι στρατιώτες εξανάγκασαν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες να ξεγυμνωθούν.

Σύμφωνα τέλος, με το Κέντρο Mezan, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ισραηλινός στρατός κυριολεκτικά ισοπέδωσε ένα ολόκληρο τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού, πιθανά με τους ανθρώπους μέσα, προκειμένου να μπορέσει να εισέλθει και στο υπόλοιπο. Οταν οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων σταμάτησαν και έπεσε η πόλη, αφού τελείωσαν τα πυρομαχικά των Παλαιστινίων, άοπλοι άντρες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν επί τόπου με συνοπτικές διαδικασίες.

Ολα αυτά, τα φρικαλεώδη, πριν ακόμη υπάρξει πρόσβαση στην Τζενίν...


Οι κηδείες των Παλαιστινίων μετατρέπονται σε μαζικές εκδηλώσεις

Associated Press

Οι κηδείες των Παλαιστινίων μετατρέπονται σε μαζικές εκδηλώσεις

Νεαρός Παλαιστίνιος περνάει μπροστά από τα τανκς

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος περνάει μπροστά από τα τανκς

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ