Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση χρέους και δικαίωσης

Μια μεγάλη συναυλία αύριο στο Λυκαβηττό, αφιερωμένη στον Θόδωρο Δερβενιώτη

Πασχ. Τερζής
Πασχ. Τερζής
Μια μεγάλη συναυλία για το λαϊκό μας τραγούδι. Μια βραδιά γεμάτη από μεγάλα λαϊκά τραγούδια. Τραγούδια που θα μας γεμίσουν με συγκίνηση και θα μας θυμίσουν ότι το ελληνικό λαϊκό τραγούδι είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Μια βραδιά με τον Θόδωρο Δερβενιώτη και για τον Θόδωρο Δερβενιώτη. Αύριο, ο Λυκαβηττός θα γεμίσει με φωνές που θα υποστηρίξουν με τον πιο δυναμικό τρόπο όλα αυτά τα αγαπημένα τραγούδια. Το εκτελεστικό μέρος έχουν αναλάβει, με ιδιαίτερη χαρά και εκτίμηση, ο Πασχάλης Τερζής, η Γλυκερία, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Σοφία Παπάζογλου. Ενα ιδανικό δυναμικό, το οποίο θα ερμηνεύσει, πάνω στους ήχους μιας λαμπερής ορχήστρας - σε πρώτο ρόλο το κουαρτέτο μπουζουκιών των Ραστ, με την ενορχηστρωτική φροντίδα του Θανάση Βασιλά - σημαντικές λαϊκές επιτυχίες των τελευταίων πενήντα χρόνων. Σημαντική θα είναι η παρουσία του συνθέτη Θοδωρή Δερβενιώτη.

Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς του Θεόδωρου Δερβενιώτη στο ελληνικό τραγούδι. Τιμώντας τον μεγάλο αυτό τραγουδοποιό για το έργο του και τη σοβαρή του στάση - που ως σιωπηρή παρουσία δεν αναζήτησε ποτέ περιττές δημοσιότητες, δίνοντας εξωκαλλιτεχνικές αφορμές - θα παρουσιαστούν αξέχαστες στιγμές του δημιουργού, που όλοι αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε: «Ενα σφάλμα έκανα», «Αλλα μου λεν τα μάτια σου», «Πάρε τ' αχνάρια μου», «Καθένας με τον πόνο του», «Φταίω, φταίω», «Ενας μπαγλαμάς μουρμούρης», «Οι αναμνήσεις», «Καταστροφές και συμφορές», «Ισως», «Παράπονα και κλάματα», «Να καεί το πελεκούδι», «Ενα πιάτο άδειο στο τραπέζι», «Το διαβατήριο», «Παλαμάκια, παλαμάκια», «Τα χρυσά κλειδιά», «Ψύλλοι στ' αυτιά», «Σε ικετεύω», «Δυστυχώς», «Ποιος είδε γλάρο στα βουνά», «Τι να πω και τι να γράψω», «Σου 'χω έτοιμη συγγνώμη» κ.ά.

Γλυκερία
Γλυκερία
Ο Θεόδωρος Δερβενιώτης είναι ένας από τους ζωντανούς θρύλους του λαϊκού τραγουδιού. Με λαμπρή πορεία, που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '50, μέχρι και τις ημέρες μας, στήριξε με τα τραγούδια του την καριέρα πολλών μεγάλων ερμηνευτών: Στέλιου Καζαντζίδη, Βαγγέλη Περπινιάδη, Πόλυς Πάνου, Μανώλη Αγγελόπουλου, Πάνου Γαβαλά, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Καίτης Γκρέυ, Μπάμπη Τσετίνη, Τόλη Βοσκόπουλου, Μανώλη Μητσιά κ.ά., υπογράφοντας αθάνατες επιτυχίες.

Παράλληλα, ως μαέστρος, επιμελήθηκε επί δεκαετίες, από τα μισά του '50 μέχρι και τις αρχές του '70, τις ορχήστρες στις ηχογραφήσεις που γίνονταν στα στούντιο στη Ριζούπολη, με αποτέλεσμα τον λαμπερό χαρακτηριστικό ήχο της εποχής. Γνώστης της παραδοσιακής, αλλά και ευρωπαϊκής μουσικής, είναι ένας από τους λίγους λαϊκούς συνθέτες που μπορεί να χαρακτηριστεί δάσκαλος. Από τη σχολή λαϊκής μουσικής, την οποία διατήρησε επί δεκαετίες, παρέλασαν όλοι σχεδόν οι σπουδαίοι ερμηνευτές, μουσικοσυνθέτες και στιχουργοί. Συνεργάστηκε με κορυφαίους στιχουργούς: Χαράλαμπο Βασιλειάδη ή Τσάντα, Κώστα Μάνεση, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστα Βίρβο, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κ.ά.

Λίγο μετά τα μισά της δεκαετίας του '70, η παρουσία του στη δισκογραφία άρχισε να αραιώνει. Ωστόσο, με το χάρισμα και τον οίστρο του απέδειξε την υψηλή τέχνη και μαεστρία του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή του με έξι πανέμορφα τραγούδια στο άλμπουμ «Εξ αδιαιρέτου», σε στίχους Βίρβου, με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά και, επίσης, τη συμμετοχή του στο δίσκο «Εθνική Θεσσαλονίκης», σε στίχους Λευτέρη Χαψιάδη με τον Πασχάλη Τερζή.

Ο Θόδωρος Δερβενιώτης, αγνός, πηγαίος, αυθόρμητος, αποτελεί κεφάλαιο για τη λαϊκή μας μουσική. Και σαν δάσκαλος και σαν συνθέτης και σαν μουσικός αποτελεί για το λαϊκό μας τραγούδι σημαντική προωθητική δύναμη. Οι συνθέσεις του έχουν τη σφραγίδα της ολοκληρωμένης μουσικά προσωπικότητάς του. Του οφείλουμε όλοι αύριο ένα χειροκρότημα.


Θόδωρος Δερβενιώτης
Θόδωρος Δερβενιώτης

Σ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στον Μ. Καραντίνη(2010-02-28 00:00:00.0)
Απώλειες θεάτρου και μουσικής(2009-11-24 00:00:00.0)
«...Ενας μπαγλαμάς μουρμούρης»(2004-12-11 00:00:00.0)
Οι νέοι τιμούν τον Κ. Βίρβο(2001-05-20 00:00:00.0)
«Συνταξιδεύουν» με τραγούδια(2001-04-18 00:00:00.0)
Αθάνατο το ποιοτικό λαϊκό τραγούδι(2000-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ