Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
O «κύριος» Βασιλάκης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

O «κύριος» Βασιλάκης είναι γνωστός. Την τελευταία φορά, για να μην καταδικαστεί είχε δηλώσει ενώπιον δικαστηρίου ότι ζητά συγγνώμη από εκείνους τους οποίους είχε ελεεινολογήσει. Παρ' όλα αυτά επανήλθε. Το... πόνημα που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, δεν περιλαμβάνει τίποτε άλλο παρά μια καταγραφή -θυμίζοντας ασφαλίτικο δελτίο- όλων εκείνων, που μετά τις 11 Σεπτέμβρη δεν προσκύνησαν και δεν προσκυνούν τους Αμερικάνους. Αυτή τη φορά δεν ξέρουμε ποιος «έβαλε» τον «κύριο» Βασιλάκη. Ισως πάλι η τελευταία του κίνηση να συνιστά μια «ευγενική» και «ανιδιοτελή» προσφορά του προς την αμερικανική πρεσβεία. Θα έπρεπε ωστόσο να ξέρει ότι η αμερικανική πρεσβεία έχει αρκετούς πράκτορες και δεν της χρειάζεται κανείς «κύριος» Βασιλάκης, προκειμένου να την ενημερώσει για το ποιες εφημερίδες, ποιοι δημοσιογράφοι, ποιοι άνθρωποι του πνεύματος δε στέκονται σούζα στα φασιστικά «αντιτρομοκρατικά» κηρύγματα του Μπους. Εκτός πάλι, αν ο πραγματικός στόχος του εν λόγω «πονήματος», ήταν να συκοφαντήσει για μια ακόμα φορά τις αριστερές φωνές του τόπου προσπαθώντας με χυδαίο τρόπο να τις τσουβαλιάσει με ακροδεξιές και πάσης φύσεως αντιδραστικές φωνές. Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα απέτυχε οικτρά. Το μόνο που αποδεικνύει είναι η «εκσυγχρονιστική» ποιότητα του ανδρός...

Ποιος τους πιστεύει;

Τις προάλλες, η κυβέρνηση κατέθεσε προς κύρωση στη Βουλή μια αμερικανόπνευση διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ, η οποία χρονολογείται από το...1998 και αναφέρεται στην «τρομοκρατία», αλλά στην πραγματικότητα στοχεύει στα λαϊκά κινήματα και στους απελευθερωτικούς αγώνες των λαών. Προχτές, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλ. Πετσάλνικος, έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το έργο που προωθεί το υπουργείο του. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σημείωμα αυτό, νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου επεξεργάζεται ήδη την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την απόφαση - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το έργο της επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του χρόνου το νέο, βελτιωμένο και αναβαθμισμένο «τρομο-νομοσχέδιο» θα έχει εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Και, βέβαια, όλ' αυτά υποτίθεται πως γίνονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, για την κατοχύρωση της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη... Τους πιστεύετε;

Ο αρχιπλοίαρχος και...

Πριν μερικές βδομάδες πρωταγωνίστησε στον άγριο ξυλοδαρμό των απεργών ναυτεργατών, εκτελώντας με ιδιαίτερη... ευσυνειδησία και ζήλο τις σχετικές εντολές του πολιτικού του προϊσταμένου, υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και της κυβέρνησης. Από προχτές έχει συλληφθεί και είναι κατηγορούμενος, μαζί με αρκετούς άλλους, στη μεγάλη υπόθεση των «νονών της νύχτας». Οι κατηγορίες, που τον βαραίνουν, αφορούν σε συνεργασία με κυκλώματα της νύχτας, καθώς και σε διάφορες άλλες παράνομες πράξεις. Λόγος γίνεται για τον αρχιπλοίαρχο Γ. Κολλιτσόπουλο, κλαδάρχη του Κλάδου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και επί πολλά έτη διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού.

Προφανώς, τα... υπηρεσιακά βάρη του αρχιπλοιάρχου δεν τον εμπόδιζαν καθόλου να έχει και άλλες δραστηριότητες. Αλλωστε, οι τελευταίες έχουν - σε τελευταία ανάλυση - παρόμοιο χαρακτήρα και υφή με τα πρώτα...

... οι επιχειρηματίες

Για να μην... αδικήσουμε, πάντως, τον αρχιπλοίαρχο, πρέπει να συμπληρώσουμε ότι μαζί του κατηγορούνται και άλλοι 43, αρκετοί εκ των οποίων είναι πρόσωπα γνωστά στους επιχειρηματικούς και «κοσμικούς» κύκλους της Αθήνας. Ενας εξ αυτών, για παράδειγμα, έχει επιχείρηση πώλησης αυτοκινήτων, ενώ προσφάτως αγόρασε τέσσερα μεγάλα νυχτερινά κέντρα στην Ιερά Οδό και στην παραλιακή λεωφόρο. Οι προαναφερόμενοι - σύμφωνα με τις Διωκτικές Αρχές - λυμαίνονταν ολόκληρη την Αττική, εκβιάζοντας καταστηματάρχες και παρέχοντας «προστασία», κάνοντας λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου και προβαίνοντας σε εγκληματικές ενέργειες, σε βάρος όσων δεν υπέκυπταν στις απαιτήσεις τους (βομβιστικές επιθέσεις, εμπρησμούς, ακόμη και δολοφονίες).

Ο αρχιπλοίαρχος, όπως και τέσσερις ακόμη λιμενικοί κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν με τους «νονούς» σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων και πετρελαίου, «αμειβόμενοι» για τις «υπηρεσίες» αυτές, μεταξύ άλλων και με την παραχώρηση πολυτελών αυτοκινήτων...

Η αντιασφαλιστική επίθεση

Κινδύνους για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ενόψει της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, βλέπει η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ και υπέβαλε γνωμοδότηση με σχετικές προτάσεις προς το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, έχοντας, μάλιστα, εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις; Ανάμεσά τους και τα εξής: Αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων, καθώς και της ηλικίας συνταξιοδότησής τους στην πράξη. Ενίσχυση της σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών, ιδιαίτερα ενόψει και της αύξησης του μέσου προσδόκιμου όρους ζωής. Αναχαίτιση του ρυθμού αύξησης των μελλοντικών δαπανών για συντάξεις.

Και μπορεί, βέβαια, να ισχυριστούν κάποιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόλαβε και πήρε ήδη τα σχετικά μέτρα, αλλά καλύτερα να μην τους πιστέψετε. Αντίθετα, να είστε βέβαιοι ότι η αντεργατική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα θα συνεχιστεί και ο μόνος τρόπος αναχαίτισής της είναι η συσπείρωση των εργαζομένων και η μαζική, αποφασιστική και αγωνιστική καταδίκη των πολιτικών αυτών.

ΒΙΒΛΙΟ
Εμφυλίου δράματα

Εμφύλιος. Ο μικρός γιος ενός αγρότη από τη Μηλίτσα, ο Σοφιανός Λιαρόπουλος, που έπαιζε σαντούρι στην ταβέρνα «Λούκουλος» στην Καλαμάτα, κλήθηκε ξαφνικά, πριν την ώρα του να «υπηρετήσει την πατρίδα». Αν και ήσυχο παλικαράκι και αμέτοχο από οποιαδήποτε πολιτική δράση, ο Σοφιανός, είχε μια «βαριά κληρονομιά». Ο πατέρας του, ο Ευτύχης, ήταν ΕΑΜίτης στην Κατοχή. Κι ο αδελφός του, ο Αγγελος, ΕΛΑΣίτης, διωκώμενος μετά την απελευθέρωση, φυματικός, υπόδικος με χαλκευμένη κατηγορία και κρατούμενος στις φυλακές - σανατόριο «Σωτηρία», από όπου με πολλές προσπάθειες και χάρη στην κατάθεση μιας βασανισμένης γυναίκας, της καπετάνισσας «Βέρας» στον ΕΛΑΣ, κατάφερε να τον αποφυλακίσει προσωρινά ένας ΕΑΜίτης δικηγόρος, με τον όρο να δίνει κάθε δεκαπέντε μέρες το «παρών» στην Αστυνομία. Ο Σοφιανός υπέφερε από την καθημερινή αντικομμουνιστική υστερία των αξιωματικών του Στρατού: «Εδώ είναι σχολείον, διά την δημιουργίαν εθνικών συνειδήσεων. Εδώ καθαρίζεται η ήρα από το στάρι. Οσοι έχουν προσβληθεί από το μικρόβιον του κομμουνισμού, είναι αποβλητέα ήρα. Εδώ θα σας εκπαιδεύσωμεν διά να αγωνισθείτε μαζί μας διά την σωτηρίαν της πατρίδος από την επιβουλήν των κομμουνιστοσυμμοριτών. Η Ελλάς πρέπει να ζήσει και θα ζήσει χωρίς τα σεσηπότα μέλη της...». Ηταν σα να του 'λεγαν του Σοφιανού, ότι «σάπιοι» ήταν ο πατέρας και ο αδελφός του κι όχι ο ταγματασφαλίτης που άρπαξε μέσα από την αγκαλιά της μάνας του, ανέκρινε και βίασε τη δεκαεφτάχρονη αδελφή του, την Αρετή! Ο λόχος του Σοφιανού μαθαίνει ότι θα σταλεί σε εκκαθαριστική επιχείρηση κατά του ΔΣΕ. «Ελληνας εγώ να πολεμήσω άλλον Ελληνα; Οχι. Ποτέ. Ας μου κάνουν ό,τι θέλουν», αποφασίζει ο Σοφιανός. Ξάφνου ο πατέρας του παίρνει ένα γράμμα από το ΓΕΣ, που τον σκότωσε ακαριαία. Το γράμμα έλεγε ότι μικρογιός του, «εκ βαρυτάτης αμελείας του, ετραυματίσθη θανασίμως εξ οικείου σφάλματος»!!!

«Εξ οικείου σφάλματος». Ετσι εύγλωττα τιτλοφορείται, το βιβλίο του Τάσου Ζόμπολα, που κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή». Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο πολυγραφότατος συγγραφέας, χαρακτηρίζει το έργο του «μυθιστόρημα». Πρόκειται για μυθιστόρημα - σύνθεση της ιστορικοπολιτικής πραγματικότητας στα χρόνια του Εμφυλίου και ενός οικογενειακού δράματος, ανάλογα του οποίου «γεύτηκαν» οι οικογένειες χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Με ρεαλιστικά λιτή γραφή, ο συγγραφέας αντλώντας από μια ή περισσότερες συγκλονιστικές καταστάσεις που βίωσε ο λαός μας, πλάθει ένα συγκινητικά ανθρώπινο και ταυτόχρονα πολιτικό δράμα.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

... «Επαναστάτες»

Τι σχέση

έχουνε αυτοί

που ρίχνουν

στο κεφάλι,

μ' αγώνες,

με κινήματα,

με του λαού

την πάλη;

Αυτοί είναι

του συστήματος

μοχλοί του

και τα ρέστα

και καμουφλάζ

οι πράξεις τους

κι όλα

τα μανιφέστα.

* * *

Τι σχέση

έχουνε αυτοί

οι τάχα

«επαναστάτες»

με του λαού

το πάλεμα,

μ' αγρότες

και εργάτες;

Αυτοί είναι

του συστήματος

ιμάντας

και γρανάζι

κι ο ένοπλος

«αγώνας» τους

βρομάει

κι ολούθε μπάζει!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ισμαΐλ Τζεμ

Παπαγεωργίου Βασίλης

O Ισμαΐλ Τζεμ από υπουργός Εξωτερικών, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, μεταβλήθηκε σε ηγέτη κόμματος, αγνώστου ονόματος προς το παρόν. Η κίνηση, όχι μόνο αναμενόταν από αναλυτές και ΜΜΕ, αλλά ορισμένοι δε συγκράτησαν την ικανοποίησή τους, δηλώνοντας ότι «επιτέλους, υπάρχει ελπίδα».

Η αναγγελία ίδρυσης του κόμματός του, που σύμφωνα με τον Τζεμ θα πλαισιώσουν, τόσο ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος Χουσαμετίν Οζκάν, όσο και ο παραμένων στην κυβέρνηση υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς, προκάλεσε εντυπωσιακή άνοδο στο γενικό δείκτη μετά από πολυήμερη κατρακύλα. Η ανακούφιση των χρηματιστηριακών κύκλων, αλλά και του τουρκικού κεφαλαίου, όπως υποστήριζαν πολλοί αναλυτές, είναι περισσότερο από έκδηλη. Ο «φιλοευρωπαϊστής» Τζεμ, υποστηρικτής της πορείας της Τουρκίας «προς την ΕΕ» και τη Δύση, το ΔΝΤ κλπ., κλπ., θεωρείται εξαιρετικά «συμπαθής» στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον. Πόσο μάλλον, τώρα, που στο πλευρό του φαίνεται ότι συντάσσεται ο άνθρωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πρόσωπο του οποίου έχουν επενδυθεί όλες οι προοπτικές οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ανάκαμψης: Ο Κεμάλ Ντερβίς.

Ανάμεσα στους εθνικιστές που αντιδρούν στη «φιλοευρωπαϊκή» πορεία και στους ισλαμιστές που καρπώνονται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τι καλύτερο από το να αναδειχτεί ένας νέος «Ετσεβίτ», ο οποίος, όχι μόνο χαίρει εμπιστοσύνης από την εθνική αστική τάξη και τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά είναι και υγιής και σχετικά άφθαρτος από τα γνωστά παρεπόμενα της τουρκικής πολιτικής σκηνής;


E.M.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ