Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην αλληλοδιαπλοκή εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, σημειώνοντας πως η αστική Δικαιοσύνη είναι μηχανισμός του αστικού κράτους. Τόνισε ότι η απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι πολύ βολική για την κυβέρνηση της ΝΔ και δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα, καθώς εξυπηρετεί τη μεθόδευση της συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών από την κυβέρνηση, που οι τελευταίες εξελίξεις την τοποθέτησαν στο «κάδρο» της υπόθεσης.
Κατήγγειλε πως για το γεγονός ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι» δράσης μυστικών υπηρεσιών, και μάλιστα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών, ευθύνεται το θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει διαχρονικά τα αστικά κόμματα και η ΕΕ, και στη βάση του οποίου «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».
Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ επιμένει στην ανάγκη διερεύνησης όλων των υποθέσεων παρακολούθησης, και αυτών που αφορούν το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, αλλά και να φωτιστεί, να μπει στο κάδρο, στο στόχαστρο, το υπόβαθρο, ο μεγάλος ένοχος, το διαμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο με βάση τις κατευθύνσεις και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Με βάση αυτήν την ανάγκη της περαιτέρω διεύρυνσης, και με το δικό μας πολιτικό σκεπτικό, θα αποδεχτούμε την πρόταση συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής», ξεκαθάρισε.
Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα συνέχισαν την υποκριτική αντιπαράθεση. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την καραμπινάτη συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος μίλησε για «σχέδιο με στόχο την ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης», για να καταλήξει ότι δεν θα στηθούν «λαϊκά δικαστήρια», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, είπε ότι «όταν οι πολίτες και από την ηγεσία του πολιτικού συστήματος και από την ηγεσία της Δικαιοσύνης βλέπουν ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει και να γίνει καλύτερος, τότε η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς πάει στα τάρταρα», δείχνοντας έτσι την πραγματική «αγωνία» των αστικών κομμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τα «έριξε» στην ηγεσία της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι αυτή η μέρα θα μείνει ως «στίγμα για τη Δικαιοσύνη και τη χώρα» και ότι «η διάταξη είναι μια βόμβα στα θεμέλια του θεσμού της Δικαιοσύνης». Τέλος, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, μίλησε για «εκτροπή και με τη βούλα», αποκρύπτοντας φυσικά ότι δεν πρόκειται για καμία απολύτως «εκτροπή» ή «παρέκκλιση», αλλά για κανονικότητα όσον αφορά τις πρακτικές θωράκισης του αστικού κράτους.