Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ! «Ούτε έναν φοιτητή από οικογένειες γεωργών, κτηνοτρόφων, δασοκόμων κ.ά. δεν έχουν στο πρώτο τους έτος σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ αντιθέτως το 57,8% των φοιτητών προέρχεται από οικογένειες επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ελάχιστα είναι τα ποσοστά παιδιών που προέρχονται από την πρώτη κατηγορία και σε σχολές όπως η Νομική, η Ιατρική, η Επιχειρηματικής Ερευνας και Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ.ά.» (Μάρνυ Παπαματθαίου - ΒΗΜΑ).

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ: «Οπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός και αναλυτής κ. Χρ. Κάτσικας, αξιολογώντας τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με πατέρα στην κατηγορία «γεωργικά, αλιευτικά, δασικά επαγγέλματα, κ.ά.», με 19,4% συμμετοχή στον πληθυσμό, εκπροσωπούνται στο σύνολο των πρωτοετών φοιτητών ΑΕΙ με ποσοστό 4,9%! Παράλληλα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με πατέρα στην επαγγελματική κατηγορία «εργάτες, τεχνίτες, χειριστές, κ.ά.», με 29,2% συμμετοχή στον πληθυσμό, εκπροσωπούνται στο σύνολο των πρωτοετών φοιτητών με ποσοστό 17,9%...» (Στο ίδιο).

ΖΗΤΩ Η «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»! «Ταυτόχρονα, ενώ οι φοιτητές αγροτικής καταγωγής δεν ξεπερνούν το 1% -2,5% του συνόλου των φοιτητών της Ιατρικής ή του Πολυτεχνείου, φτάνουν και ξεπερνούν το 10% στο σύνολο των φοιτητών ΤΕΙ ή διαφόρων τμημάτων ΑΕΙ χαμηλής επαγγελματικής προοπτικής. Επίσης, οι φοιτητές εργατικής καταγωγής, ενώ αποτελούν το 10%-12% κατά μέσο όρο των περιζήτητων σχολών, στις σχολές χαμηλής ζήτησης ξεπερνούν το 25%. Αντίθετα, οι φοιτητές με πατέρα στα «επιστημονικά - ελεύθερα επαγγέλματα» αποτελούν το 40% - 50% των σχολών πρώτης ζήτησης και μόλις το 1/10 των φοιτητών των ΤΕΙ» (Στο ίδιο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ