Σε μία ακόμα σκιαμαχία επιδόθηκαν κυβέρνηση και κόμματα της συστημικής αντιπολίτευσης χτες, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή «για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, των Θεσμών και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.
Στο φόντο των σκανδάλων που φύονται ανεμπόδιστα στο έδαφος του συστήματος που τα αστικά κόμματα υπηρετούν με την πολιτική τους, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τα έργα της, αναπαράγοντας το αφήγημα των «χρόνιων παθογενειών», που όμως δήθεν η ίδια πολεμά, και προσπάθησε να συγκαλύψει τις βαριές πολιτικές της ευθύνες. Τα άλλα αστικά κόμματα, αφήνοντας εκτός κάδρου την πραγματική αιτία των σκανδάλων και της διαφθοράς, τα χρέωσαν αποκλειστικά στη ΝΔ, βαφτίζοντάς τα «γαλάζια», και το ένα μετά το άλλο αναπαρήγαγαν την αυταπάτη ότι η εναλλαγή στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης είναι ικανή προϋπόθεση για να τερματιστεί η σαπίλα, ζητώντας εκλογές για «πολιτική αλλαγή».
Στον αντίποδα, το ΚΚΕ ανέδειξε την αιτία της διαφθοράς, καλώντας το λαό να αποφασίσει τη σύγκρουση μαζί της, να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη σε νέους και παλιούς σωτήρες, αλλά με πίστη στη δύναμή του να παλέψει για ένα ριζικά διαφορετικό κράτος, για άλλους θεσμούς, μια άλλη εξουσία, που θα είναι πραγματικά δική του, γνήσια εργατική - λαϊκή.