Τις συνέπειες της «πράσινης μετάβασης» στα λαϊκά στρώματα ανέδειξε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, η οποία τόνισε ότι το νομοσχέδιο μετακυλίει το τεράστιο κόστος της στους πιο ευάλωτους, διακηρύσσοντας ότι σκοπός του είναι η στήριξη επενδύσεων. Οπως επεσήμανε, η νέα δομή στο υπουργείο Οικονομικών με την ονομασία «Ειδική Υπηρεσία Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου και Ταμείου Εκσυγχρονισμού» έρχεται να μοιράσει με το ένα χέρι «ζεστό» χρήμα στους επενδυτές και μεγαλοκατασκευαστές κτιρίων, ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων υποδομών, και με το άλλο χέρι κάποια ψίχουλα στον λαό, υπό μορφή επιδομάτων θέρμανσης και ενοικίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή των μέτρων της «πράσινης μετάβασης».
Αναφερόμενη στα άρθρα του νομοσχεδίου η βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε στο 42, το οποίο προβλέπει παράταση ισχύος των ρυθμίσεων που ίσχυαν στην πανδημία. Παράταση της στρατηγικής μείωσης των κρατικών δαπανών, ελαχιστοποίηση προσωπικού, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, εξασφάλιση πελατείας στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση. «Ολα δηλαδή όσα έχουμε ζήσει, και τα έχει βαφτίσει η κυβέρνηση "προστασία της δημόσιας υγείας", τώρα παρατείνεται η ισχύς τους. Ετσι, αντί να έχουμε μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, έχουμε την παράτασή τους. Αρα, παράταση και της ομηρίας των εργαζομένων, που ούτως η άλλως δουλεύουν, παρά τις συνθήκες εργασίας, το ίδιο για την αξιοποίηση παντός είδους υποδομών και προσωπικού του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, για την υπέρβαση της 48ωρης εργασίας των γιατρών των νοσοκομείων κ.λπ.», σημείωσε.
Ειδική αναφορά έκανε και στο άρθρο 43 για την «ανάπτυξη και οργάνωση της Κατ' Οίκον Νοσηλείας και Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι από δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Η Αφρ. Κτενά διερωτήθηκε τι θα συμβεί σε κάποιον που χρειάζεται συνεχή και εξειδικευμένη παρακολούθηση, νοσοκομειακή, η οποία υποκαθίσταται με φροντίδα στο σπίτι, τις ώρες που δεν θα υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό δίπλα του. «Ο στόχος σας είναι να περικόψετε δαπάνες και να μειώσετε το κόστος νοσηλείας των ασθενών από το δημόσιο νοσοκομείο, που το έχετε καταντήσει μια επιχειρηματική μονάδα. Ωστόσο αυτό ανοίγει πραγματικά επικίνδυνους δρόμους για την Υγεία, τη φροντίδα των ασθενών, και ανοίγει και τον δρόμο βέβαια για οργανωμένη ιδιωτική - επιχειρηματική δράση σε αυτόν τον τομέα», κατήγγειλε.
Με το άρθρο 44 η υπηρεσία NSPA του ΝΑΤΟ, που ασχολείται με την υποστήριξη και τις προμήθειες των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών - μελών του, προβλέπεται να υποστηρίζει εφεξής και τα εναέρια μέσα της ΕΛ.ΑΣ. «Πραγματικά δεν μας κάνει εντύπωση, γιατί όσο κι αν αυτό είναι απαράδεκτο, είναι σύμφωνο με τη "Λευκή Βίβλο για την προστασία του πολίτη", έτσι όπως είχε παρουσιαστεί το 2021, που έχει στόχο την προστασία από τον "εχθρό λαό" και υποτάσσει την προστασία, την εσωτερική ασφάλεια, στους στόχους του ΝΑΤΟ», τόνισε η Αφρ. Κτενά.
Τέλος, επεσήμανε ότι με τα άρθρα 45 και 46 χρηματοδοτείται το κόστος των ενεργειακών παρεμβάσεων μέσω λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, ένας ακόμα τρόπος εκβιασμού των νοικοκυριών να συνταχθούν με τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης». Οπως τόνισε, «αυτό το άρθρο είναι η καλύτερη κωδικοποίηση των στόχων ολόκληρου του νομοσχεδίου. Ζεστό χρήμα στους ομίλους στην κυριολεξία, αντλίες θερμότητας, ηλιακοί, διάφορα υλικά για την αναβάθμιση του κελύφους κ.λπ., και από την άλλη ο λογαριασμός στα νοικοκυριά, με την προοπτική ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα πληρώνουν μικρότερους λογαριασμούς, όταν σε αυτό το απώτερο μέλλον ούτε εσείς δεν ξέρετε τι θα γίνει και όταν εσείς οι ίδιοι αναθεωρείτε διαρκώς τους στόχους των διαφόρων σχεδίων σας».