Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αύριο η συζήτηση για το «βελγικό μοντέλο»

Με τίποτε δεν αποδέχεται ο Ραούφ Ντενκτάς στο σύνολο του το βελγικό μοντέλο ως βάση για τη διαπραγμάτευση λύσης του Κυπριακού. Τον ενδιαφέρουν μόνο οι πρόνοιες που αφορούν τη συμμετοχή του Βελγίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες όμως προκαλούν πολλούς και συχνούς πονοκεφάλους και στις ίδιες τις Βρυξέλλες.

Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε σε ιδιωτικό τουρκικό κανάλι στα Κατεχόμενα, ότι προτείνει μια νέα προσέγγιση στο θέμα της δομής της κεντρικής εξουσίας, την προσαρμογή των σχέσεων της κοινής κυβέρνησης, όπως είπε, με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το βελγικό μοντέλο.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι αύριο Παρασκευή, θα συζητηθεί ολόκληρο το βελγικό μοντέλο και όχι αποσπασματικά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι συζητώντας ένα θέμα δε σημαίνει ότι είναι και αποδεκτό. Οι συνομιλίες, κατέληξε, επικεντρώνονται στην αρχή της κυριαρχίας, κάτι, που, όπως είπε, θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως ο Ραούφ Ντενκτάς αρνήθηκε να συζητήσει την εδαφική πτυχή του Κυπριακού επί χάρτου κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε έτοιμος για μια τέτοια συζήτηση και αφού ανέτρεψε κατά τρόπο τεκμηριωμένο με βάση στοιχεία από το Κτηματολόγιο από την εποχή της βρετανικής διακυβέρνησης ως σήμερα, πρότεινε όπως ποσοστό 24% του εδάφους παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο Ραούφ Ντενκτάς επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε άλλη συνάντηση.

Δεν αλλάζει η βάση των συνομιλιών

Ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης των συνομιλιών και κατέστησε σαφές ότι το βελγικό μοντέλο δεν είναι δυνατό να τεθεί ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να αντληθούν κάποια σημεία, που θα βοηθούσαν στην επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε πως ο Ραούφ Ντενκτάς, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει κάποιες θέσεις του, επικαλείται επιλεκτικά διατάξεις από διάφορα συντάγματα και δημιουργεί ένα σύνολο, το οποίο, ουσιαστικά, είναι τερατούργημα. Ο γενικός εισαγγελέας, αφού εξέφρασε την εκτίμηση πως «εφαρμογή του βελγικού μοντέλου στο σύνολό του δε θα ζημίωνε την πλευρά μας», διευκρίνισε ότι στο βελγικό μοντέλο δεν υπάρχουν δικαιώματα βέτο ούτε ισοψηφίες στα νομοθετικά σώματα, η κεντρική κυβέρνηση έχει ικανοποιητικές εξουσίες, ο πρωθυπουργός προέρχεται πάντοτε από την πλειοψηφούσα κοινότητα, δεν υπάρχει καν σκέψη χωριστής κυριαρχίας για τα ομόσπονδα κρατίδια, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απολύτως κατοχυρωμένα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε πως το θέμα του βελγικού μοντέλου τέθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία μόνο του Αλβαρο ντε Σότο και ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση της Παρασκευής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτιμήσεις για όχι σύντομες εξελίξεις(2003-02-04 00:00:00.0)
Κλίμα επιφυλακτικότητας πριν τη συνάντηση(2002-10-04 00:00:00.0)
Το εδαφικό στο κέντρο των συζητήσεων(2002-07-30 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο της συζήτησης το «βελγικό μοντέλο»(2002-06-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συναντήσεις(2002-02-01 00:00:00.0)
Τορπίλη στις συνομιλίες από Ντενκτάς(2001-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ