Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα «φέσια»

Τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τα λεγόμενα «φέσια» στην αγορά, δηλαδή, τις ακάλυπτες επιταγές και τα απλήρωτα γραμμάτια που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, προσφέρονται για ορισμένα συμπεράσματα.

Πρώτον, δείχνουν μια αισθητή αύξηση των ποσών που αντιστοιχούν τόσο στις επιταγές που βρέθηκαν χωρίς αντίκρισμα, όσο και των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών. Δεύτερον, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες και αποτελεί την ουσιαστική διαφορά στις σχετικές εξελίξεις, εδώ και αρκετό καιρό. Πού οφείλεται λοιπόν αυτή η «επιβάρυνση» που υπάρχει στην αγορά; Μια στοιχειώδης ανάλυση δείχνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τόσο τους καταναλωτές, όπως συνέβαινε πριν ένα - δυο χρόνια. Αυτοί ...«αναπληρώνουν» τη χαμένη αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων τους με τα διάφορα καταναλωτικά, προσωπικά και άλλου είδους δάνεια από τις τράπεζες. Το θέμα αφορά κυρίως τους μικροεπαγγελματίες και τους μικρούς εμπόρους. Αυτούς, δηλαδή, που προσπαθούν να επιβιώσουν στην αγορά και στον άγριο ανταγωνισμό των «μεγάλων», υπογράφοντας γραμμάτια και εκδίδοντας επιταγές. Μόνο που, από ό,τι φαίνεται, πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν.

Γι' αυτό άλλωστε και μέσα στο πεντάμηνο περί τις 700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κήρυξαν επίσημα οριστική πτώχευση ή ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες για να κατεβάσουν για πάντα τα ρολά τους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ