Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οχι άλλο πόνο, αίμα και νεκρούς, παλεύουμε για μας, παλεύουμε γι' αυτούς»

MotionTeam

Με ένα πολύ μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο, οι μαθητές και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης έστειλαν δυνατό το μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική του κέρδους που στήνει διαρκώς νέα «Τέμπη». Βροντοφώναξαν «Το σύστημα του κέρδους με αίμα ποτισμένο - ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο» και ανακοίνωσαν συνέχιση του αγώνα με πολύμορφες δράσεις σήμερα και με τη μαζική συμμετοχή στο μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο, αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο πλευρό των μαθητών και των φοιτητών, μαχητικά, διαδήλωσαν εκπαιδευτικοί και γονείς.

Από νωρίς οι μαθητές στα σχολεία προετοίμασαν πικέτες και πανό με τα συνθήματά τους, στο πλαίσιο καταλήψεων και αποχών που πραγματοποίησαν.

Στη συνέχεια μαζικά και συγκροτημένα κατευθύνθηκαν προς το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο. Ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή από τα σχολεία της Νεάπολης, των Μετεώρων και της Σταυρούπολης, ενώ μαχητική ήταν και η συμμετοχή από άλλα σχολεία όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Τάσος Μερτζιανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, που θύμισε για τις υποδομές στα πανεπιστήμια ότι στα κτίρια του ΑΠΘ έχει να γίνει αντισεισμικός έλεγχος για πάνω από 25 χρόνια, με ακατάλληλες αίθουσες να χρησιμοποιούνται κ.λπ. «Αυτό το πανεπιστήμιο υπερασπίζονται, που όλο και θα απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Γι' αυτό προχωράει η ένταση της καταστολής με την παρεμπόδιση πολιτιστικών, πολιτικών, αθλητικών δραστηριοτήτων. Θέλουν να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο απέραντο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας», τόνισε καλώντας στον αγώνα για Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες της εποχής σύμφωνα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.


MotionTeam

Η Σοφία Κυριακίδου, πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μίλησε για την «πολιτική που αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς σύγχρονα προγράμματα, χωρίς υποδομές. Που θυσιάζει την ασφάλειά μας και μέσα στα σχολεία για τα κέρδη των λίγων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε η σιδερένια πόρτα στο 2ο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με κίνδυνο να θρηνήσουμε ζωές. Αυτή η πολιτική σήμερα σχεδιάζει να φέρει στα σχολεία το Εθνικό Απολυτήριο. Αυτή η πολιτική είναι απέναντί μας!».

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών μίλησε η Μυρτώ Μαϊστρέλη, από το 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης: «Βγαίνουμε ξανά στους δρόμους γιατί το κράτος και οι κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιλέγουν τον 21ο αιώνα να μην προστατεύονται οι ζωές των μαθητών, των εργαζομένων γονιών μας, με το να μειώνονται κι άλλο τα χρήματα για ασφαλείς μεταφορές, για σύγχρονες υποδομές στα σχολεία μας, για μέτρα ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας». Ενώ για τον «διάλογο» για το Εθνικό Απολυτήριο διαμήνυσε: «Στον "διάλογό" τους, τους απαντάμε: Δεν θέλουμε το Εθνικό Απολυτήριο γιατί είναι άδικο. Γιατί το τι, πού και αν θα σπουδάζουμε, θα καθορίζεται με βάση τα λεφτά που έχουν οι γονείς, οι οικογένειές μας και δεν δεχόμαστε τα όνειρά μας να μετριούνται σε ευρώ». Τέλος προανήγγειλε καταλήψεις και πολύμορφες δράσεις και σήμερα στα σχολεία και αύριο Σάββατο, συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο με προσυγκεντρώσεις σε κάθε περιοχή.

Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν: «Οχι άλλο πόνο, αίμα και νεκρούς, παλεύουμε για μας, παλεύουμε γι' αυτούς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ