Πέμπτη 29 Γενάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παζαριών συνέχεια, με επίκεντρο τα ΝΑΤΟικά σχέδια, την Ενέργεια και τις θαλάσσιες ζώνες

Χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση που είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Τουφάν Ερχιουρμάν, παρουσία της Μαρία Ανχελα Ολγκίν, προσωπικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντηση ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε: «Δεν είμαι απογοητευμένος. Υπέβαλα συγκεκριμένη πρόταση, που αφορά και την ουσία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», προκρίνοντας την ανάγκη να επαναβεβαιωθεί η «βάση λύσης του Κυπριακού», σε συνέχεια και της «αναφοράς στην πολιτική ισότητα» που έκανε το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 11 Δεκέμβρη. Τόνισε δε ότι «ο διάλογος θα συνεχιστεί», ακόμα και χωρίς την παρουσία της Ολγκίν, αφού - όπως υπογράμμισε - η προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου είναι διαρκής.

Η νέα συνάντηση έγινε ενώ φουντώνουν τα παζάρια για τους όρους διχοτόμησης του νησιού, παράλληλα με διεργασίες γύρω από τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αλλά και την υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην οποία η Λευκωσία πρωτοστατεί, παρότι τυπικά δεν είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ.

Για το περιεχόμενο που αποκτούν οι συνομιλίες, μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες, ενδεικτική ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο Ερχιουρμάν πριν μερικές μέρες στο δίκτυο «Halk TV». Μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν «έναν από τους δύο ισότιμους ιδρυτικούς εταίρους» του νησιού, ασκώντας κριτική στη σημερινή ηγεσία των Ελληνοκυπρίων επειδή - όπως ανέφερε - δεν δείχνει διάθεση να μοιραστεί την εξουσία και τους πόρους στο νησί. Σχετικά με την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ερχιουρμάν είπε ότι «θέλουμε να διαπραγματευτούμε για να βρούμε λύση, όχι απλώς για να διαπραγματευόμαστε», προσθέτοντας πως οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να θεσμοθετούν τη δική τους δομή. Επεσήμανε ακόμα ότι αποφάσεις σε τομείς όπως Ενέργεια, θαλάσσιες ζώνες, εμπορικές οδοί και υδρογονάνθρακες δεν γίνεται να λαμβάνονται χωρίς τη συναίνεσή τους.

Στο μεταξύ, διεργασίες πίσω από τις κλειστές πόρτες τρέχουν και στα Ελληνοτουρκικά, ενόψει και των τελικών συνεννοήσεων με την Αγκυρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν το α' 15ήμερο του Φλεβάρη.

Χαρακτηριστικά, με την Αγκυρα να βάζει «τα πάντα όλα» στο τραπέζι, ενθαρρυμένη από τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ και τις στενές σχέσεις της με ισχυρά κράτη της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε χθες σε δήλωσή του ότι «το ιδεολόγημα της Τουρκίας περί "γκρίζων ζωνών" είναι απολύτως ανυπόστατο. Δεν έχει καμία απολύτως βάση και νομικό επιχείρημα. Η πάγια εθνική μας θέση είναι ότι το διεθνές δίκαιο έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση. Δεν συζητούμε κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» και άλλα τέτοια εύηχα.

Στο μεταξύ ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που σε συζήτηση στη Βουλή στις 16/10 για θέματα εξωτερικής πολιτικής έλεγε δημόσια και από μικροφώνου ότι «το καθεστώς των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο παγιώθηκε στα Ιμια τον Ιανουάριο του 1996», αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ