Τη λίστα με τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούν στα μπλόκα τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έστειλαν για άλλη μια φορά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όπως τα συζήτησαν συλλογικά, μετά τη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού του Σαββάτου.
Παραθέτουμε τα αιτήματα:
- Να σταματήσουν η κρατική καταστολή, ο αυταρχισμός και τα «αγροτοδικεία». Παραγραφή όλων των δικογραφιών για τις κινητοποιήσεις στους αγωνιστές αγρότες, με απόφαση της Βουλής.
- Εδώ και τώρα καταβολή όλων των χρωστούμενων από την κυβέρνηση.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και επαναπροσδιορισμός των λίτρων ανά καλλιέργεια, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση σε μέσα - εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 2025 σε όλα τα προϊόντα που οι τιμές τους έχουν καταρρεύσει κάτω από το κόστος παραγωγής.
- Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής που το αγροτικό κίνημα διεκδικεί σε κάθε περιοχή (άρδευση και αντιπλημμυρική - αντιπυρική θωράκιση, αγροτική οδοποιία κ.λπ.).
- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
- Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Οσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις και να είναι ακατάσχετες.
- Κατάργηση ΑΤΑΚ - ΚΑΕΚ σε χωράφια κάτω των 20 στρεμμάτων λόγω πολυτεμαχισμού και πολυιδιοκτησίας. Νομοθετική θέσπιση της ανταλλαγής αγροτεμαχίων λόγω έλλειψης αναδασμών και πολυτεμαχισμού. Αμεσοι έλεγχοι και πληρωμή όλων των δεσμευμένων ΑΦΜ. Πληρωμή του Μέτρου 23. Να δουλέψει σωστά το Monitoring.
- Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές και οι «ελληνοποιήσεις» ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς, π.χ. Mercosur και άλλες συμφωνίες της Ε.Ε.
- Πάγωμα των οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΚΕΑΟ, ΔΟΥ, τράπεζες, ΔΕΗ. Ρύθμιση των χρεών με άτοκες δόσεις χωρίς προκαταβολή.
- Να μην υπάρξει μείωση των πόρων της ΚΑΠ, για την πολεμική προετοιμασία, όπως ήδη ετοιμάζουν να προχωρήσουν σε περικοπή.
- Να καταργηθεί το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής που στέλνει ο παραγωγός από το χωράφι.
- Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων.
Ξεχωρίζουν δύο φλέγοντα ζητήματα:
- Σε σχέση με την ευλογιά στην κτηνοτροφία: Εμβολιασμός των ζώων, πλήρης αποζημίωση για τα θανατωμένα ζώα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, δωρεάν ανασύσταση των κοπαδιών. Να υπάρξει αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό.
- Σε σχέση με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Να επιστραφούν και να μοιραστούν τα χρήματα που κλάπηκαν στους πραγματικούς δικαιούχους, να μην πληρώσουν οι βιοπαλαιστές τα πρόστιμα, να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα. Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ελεγκτικός μηχανισμός, να μην ενταχθεί στην ΑΑΔΕ.
Επίσης έχουν αποσταλεί ξεχωριστά παραρτήματα αιτημάτων για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 2025 για κτηνοτροφία, μελισσοκομεία και αλιεία, σύμφωνα με τις προτάσεις κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων.