Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
«Κοινωνικός διάλογος» κυβέρνησης - ΣΕΒ

Οι μεγαλοβιομήχανοι αναγγέλλουν για λογαριασμό της κυβέρνησης τα πρώτα μέτρα, όπως νέες ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών και τεκμηρίων διαβίωσης

Οι μεγαλοβιομήχανοι ανέλαβαν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τις «αλλαγές» που μεθοδεύει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της λεγόμενης αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος της χώρας. Ετσι, από Δελτίο Τύπου που απέστειλε ο ΣΕΒ, μαθαίνουμε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Κανελλόπουλος, σε «ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση» που έχει με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, αναφέρθηκε «στο χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών από σήμερα έως και τις αρχές του 2003» και σε «ενδεικτικά σε μέτρα που πρόκειται να συμπεριληφθούν άμεσα», τα οποία είναι:

  • Κατάργηση των εκπτώσεων και των τεκμηρίων διαβίωσης, όπως δηλαδή «προτάθηκε» στο διαβόητο πόρισμα που παράγγειλε η κυβέρνηση από την «επιτροπή Γεωργακόπουλου.
  • Απλοποίηση φορολογικών ελέγχων, προφανώς για τη μείωση του σχετικού κόστους.
  • Σύντμηση «φορολογικής μνήμης» και 5ετής παραγραφή. Το «εύρημα» ανήκει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και πρωτοειπώθηκε όταν εφαρμοζόταν τα αναδρομικό χαράτσωμα των ΕΒΕ ακόμη και για το έτος 1992.
  • Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, η οποία για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι στάχτη στα μάτια καθώς θα καρατομηθούν οι διάφορες εκπτώσεις δαπανών.

Για το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του κυβερνητικού παράγοντα με τους μεγαλοβιομηχάνους μαθαίνουμε (πάλι από το Δελτίο Τύπου του ΣΕΒ) ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ «εξήρε το έργο του (γγ του υπουργείου Οικονομίας) ως Προέδρου της Επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος καθώς και τη συμβολή του στην προώθηση του κοινωνικού διαλόγου» (!).

Είναι φανερό ότι τέτοια επίπεδα «αβροφροσύνης» μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έταξε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης για τους μεγαλοβιομηχάνους. Αλλωστε στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης προλείανε το έδαφος για το τι θα επακολουθήσει καθώς έφτασε στο σημείο να απαλλάξει τους βιομηχάνους από κάθε φόρο μεταβίβασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ