Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμόκ ξεπουλήματος

Περισσότερα από 1,5 τρισ. δρχ. προσμένουν να εισπράξουν οι κυβερνώντες από το νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων. Αντιδράσεις προκαλεί η εύνοια της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα

Περισσότερα από το 3% του ΑΕΠ (περίπου 1,5 τρισ. δρχ.) αναμένει να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σημίτη, από τις πρόσφατες νέες ιδιωτικοποιήσεις που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Εκτενή αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης, να ξεπουλήσει άρον - άρον τη δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής στο μεγάλο κεφάλαιο, έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας που έκανε χτες σε ημερίδα του Ελληνοϊαπωνικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Ελληνοϊαπωνικές οικονομικές σχέσεις: Προκλήσεις και προοπτικές».

Ο υπουργός Οικονομίας, στην προσπάθειά του να πείσει τους Ιάπωνες (και όχι μόνον) επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία - ο ίδιος ομολόγησε ότι το ιαπωνικό ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις δεν είναι ενθαρρυντικό - πρόβαλε σαν επιχείρημα τη φρενίτιδα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, προσφέροντας ένα απτό δείγμα γραφής του κυβερνητικού έργου στην επιβολή του «λιγότερου κράτους», ανέφερε πως «μόνον οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες ή βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη εκτιμώνται ότι θα φέρουν ιδιωτικά κεφάλαια, που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ, όχι μόνο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σήμερα».

Το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός, περιλαμβάνει την πώληση:

  • Ενός ακόμη πακέτου (8%) των μετοχών του ΟΤΕ.
  • Των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
  • Του Καζίνο της Πάρνηθας.
  • Των ΕΛΤΑ και ειδικά των ταχυμεταφορών.
  • Των ΕΛΠΕ.
  • Της ΔΕΠΑ.
  • Της ΔΕΗ κλπ.

Η «σούμα» αυτή του ξεπουλήματος, κατά τον υπουργό, ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δραχμές. Το θέμα, όμως, είναι ότι η εμμονή της κυβέρνησης - και προσωπικά του Ν. Χριστοδουλάκη - εκτός από το να ξεπουλά, να κατευθύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις άλλων θιγόμενων επιχειρηματικών ομίλων. Από την άποψη αυτή, είναι χαρακτηριστικό το πρώτο θέμα της κυριακάτικης «Καθημερινής» - υπογράφεται από τον διευθυντή της Α. Καρακούση - σύμφωνα με το οποίο βοά η αγορά ότι η κυβέρνηση με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιδιώκει να αυξήσει τον πλούτο, την επιρροή και τη δύναμη 5 -10 γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών.

Ο μεγάλος ευνοημένος της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο όμιλος Λάτση, στον οποίο κατευθύνονται τα ΕΛΠΕ. Αποτελεί, δε, κοινό μυστικό ότι ο τραπεζικός βραχίονας του ομίλου Λάτση έχει υπερκεράσει ακόμα και την Εθνική Τράπεζα, τόσο σε θέματα αναδοχής στις προς εκποίηση επιχειρήσεις, όσο και στην έκδοση κοινοπρακτικών και ομολογιακών δανείων του κράτους, όπου οι προμήθειες είναι πολύ υψηλές. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι, αντιδρώντας στη μονομέρεια αυτή του Ν. Χριστοδουλάκη προς την Eurobank, ο διοικητής της Εθνικής, Θ. Καρατζάς, ζήτησε ...ισότιμη συμμετοχή στην πίτα των αναδοχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ