Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Ελλάδα στη 2η χειρότερη θέση το Μάη

Με ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,8%, η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση μεταξύ των «15» χωρών - μελών της ΕΕ (μέσος ρυθμός 1,8%) και των «12» της ευρωζώνης (μέσος ρυθμός 2%)

Με υπερδιπλάσιο ρυθμό, από το μέσο όρο της ΕΕ, αυξάνονται στην Ελλάδα οι τιμές καταναλωτή, κάνοντας έτσι πιο ελαφρύ το καλάθι της Eλληνίδας νοικοκυράς και ειδικότερα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, που, με την υποβάθμιση της αγοραστικής τους δύναμης, τροφοδοτούν τα κέρδη και υπερκέρδη των μονοπωλίων. Του λόγου το αληθές για τους γοργούς ρυθμούς, με τους οποίους αυξάνονται οι τιμές στην Ελλάδα, μαρτυρούν - εκτός από την καθημερινή πραγματικότητα, που βιώνουν οι εργαζόμενοι - και τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat), αλλά και της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού το Μάη του 2002, συγκριτικά με το Μάη του 2001 (δωδεκάμηνη βάση), ήταν 3,8% στην Ελλάδα, έναντι 2% στην ευρωζώνη (ΕΕ των «12») και 1,8% στην ΕΕ των «15».

Με δεδομένο ότι φέτος τον Απρίλη ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού - σε δωδεκάμηνη βάση - ήταν 4,1% στην Ελλάδα, έναντι 2,4% στην ευρωζώνη και 2,2% στην ΕΕ των «15», παρατηρείται ότι αντί για σύγκλιση στα επίπεδα του πληθωρισμού έχουμε απόκλιση... Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία και ενδείξεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και φέτος η κυβέρνηση θα πέσει έξω στον επίσημα διακηρυγμένο στόχο της για πληθωρισμό 2%, αφού, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο πληθωρισμός θα τρέχει το Δεκέμβρη με ρυθμό γύρω και πάνω από 3%.

Από τα ίδια στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι, μεταξύ των 15 χωρών - μελών της ΕΕ, φέτος το Μάη, οι χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού ήταν η Ιρλανδία (κατείχε την 1η θέση, 5%) και ακολουθούσαν η Ελλάδα και η Ολλανδία στη δεύτερη θέση με ρυθμό 3,8%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης του πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,0%), στο Λουξεμβούργο (1,3%) και το Βέλγιο (1,4%).

Σε μέσα επίπεδα, τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού (σύγκριση δωδεκαμήνου Μάης 2001/2002 με το προηγούμενο δωδεκάμηνο 2000/2001) σημειώθηκαν στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο (1,9%) και τη Γερμανία (2%). Τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ολλανδία (4,8%), στην Ιρλανδία (4,4%) και την Ελλάδα και την Πορτογαλία (από 3,9%).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ