Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Αναπτύσσει»... τις αναπτυξιακές

Τέσσερις δομές στήριξης «έριξε» χτες ο υπουργός Γεωργίας στον «επικοινωνιακό αγώνα» για την ανάπτυξη της υπαίθρου... Ανακοίνωσε πως υπέγραψε τις αποφάσεις με τις οποίες ανατίθεται σε τέσσερις εταιρίες η υλοποίηση προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ για τα επόμενα έξι χρόνια. Οι εταιρίες αυτές, δηλαδή οι αναπτυξιακές, λέγονται τώρα δομές στήριξης, ενώ στο Β' ΚΠΣ λέγονταν ενδιάμεσοι φόροι. Μάλλον... το ενδιάμεσοι δημιουργούσε διάφορους ανεπιθύμητους συνειρμούς και έτσι άλλαξε η ονομασία σε κάτι πιο αποτελεσματικό και αθώο, επικοινωνιακώς.

Ετσι, μετά την περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας, αποκτούν δομές στήριξης και η κεντρική Μακεδονία (Αναπτυξιακή Εταιρία Θεσσαλονίκης ΑΕ), η Θεσσαλία (Θεσσαλία - Περιφερειακή Εταιρία Αγροτικής Ανάπτυξης - Αστική Εταιρία μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα), η Κρήτη (Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΕ) και το Νότιο Αιγαίο (Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου ΑΕ). Οι τέσσερις αυτές αναπτυξιακές, όπως και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, θα αναλάβουν με το αζημίωτο, την ευθύνη επιλογής και αξιολόγησης των δικαιούχων για την ένταξή τους στα λεγόμενα ολοκληρωμένα προγράμματα του αγροτικού χώρου.

Μόνο που όμως τα προγράμματα αυτά δεν αφορούν τη στήριξη και την ανάπτυξη της γεωργίας, ούτε καν τους ίδιους τους αγρότες, αποκλειστικά. Αφορούν υποτίθεται όλους τους κατοίκους στις αγροτικές περιοχές, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης της υπαίθρου. Και η πραγματικότητα θα δείξει τελικά ποιοι θα επιλεγούν για να «επωφεληθούν» αυτών των προγραμμάτων. Αν δηλαδή θα είναι μικρομεσαίοι, άνεργοι ή και μικροεπιχειρηματίες. Και θα φανεί επίσης το πόσο θα επιτευχθεί μια πραγματική και ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα «αναπτυχθούν» οι αναπτυξιακές και θα γνωρίσουν περαιτέρω οικονομική ευρωστία διάφοροι μελετητές, μελετητικά γραφεία, αξιολογητές και άλλοι τέτοιοι και φυσικά οι έχοντες και κατέχοντες μεγαλοεπιχειρηματίες και οι εταιρίες τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ