Από τις επαφές Παπασταύρου στις ΗΠΑ |
Χαρακτηριστικά, όπως γράφεται, είναι στα «σκαριά» το πρώτο (μετά την επανεκλογή του στην αμερικανική προεδρία) ραντεβού του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ντ. Τραμπ, με τον ακριβή χρόνο να αναμένεται να γίνει γνωστός τις επόμενες μέρες. Οπως αναφέρεται, έχουν γίνει «σοβαρές» επαφές τις τελευταίες μέρες μεταξύ των δύο πλευρών και απομένουν τα «τυπικά» για την οριστικοποίηση του ραντεβού.
Εξάλλου, λίγες εβδομάδες από το ενεργειακό φόρουμ P-TEC που διοργάνωσε στην Αθήνα παρουσία Αμερικανών και Ευρωπαίων υπουργών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου ολοκλήρωσε ένα ακόμα ταξίδι στην Ουάσιγκτον. Οπως διαχέεται, στόχος ήταν η ενίσχυση και επίσπευση των ενεργειακών συμφωνιών που υπεγράφησαν τον Νοέμβριο. Εξάλλου, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας Ομάδας Εργασίας για τα ζητήματα του Κάθετου Διαδρόμου, με την πρώτη συνάντηση των συμμετεχουσών χωρών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία) να ορίζεται για αύριο, 10/12.
Στο μεταξύ, ο Παπασταύρου φέρεται να είπε στους Αμερικανούς ότι οι νέες ενεργειακές υποδομές που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ο Κάθετος Διάδρομος, μπορούν να ενταχθούν στον ευρύτερο φάκελο «ασφάλειας» του ΝΑΤΟ: Οτι από την υποχρέωση που έχουν τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες, το 1,5% μπορεί να διοχετευθεί σε έργα «ενεργειακής ασφάλειας», «επιτρέποντας στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει κρίσιμες ενεργειακές επενδύσεις χωρίς να επιβαρύνει δυσανάλογα τον κρατικό προϋπολογισμό», όπως υποστήριξε, σε άλλη μια απόδειξη ότι μπίζνες και πόλεμος πάνε μαζί.
Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος στο πλαίσιο παρουσίας του σε φόρουμ στην Ντόχα του Κατάρ είπε για τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ ότι «στο εμπόριο - διότι εμπόριο και άμυνα είναι αλληλένδετα - έχουμε πλέον βρει έναν λειτουργικό και αμοιβαία επωφελή μηχανισμό συνεργασίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι απόλυτα προσηλωμένος στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τόσο ΕΕ - ΗΠΑ όσο και ΗΠΑ - Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών».
Σε αυτό το πλαίσιο, για τις ΗΠΑ αναχώρησε το Σάββατο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Χ. Θεοχάρης, με στόχο «την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων», όπως λένε από το ΥΠΕΞ. Ανάμεσα στα άλλα θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του, J. Helberg, για την προώθηση της πρόσφατης Κοινής Διακήρυξης για την Οικονομική Ασφάλεια, όπως και με την ηγεσία της περιβόητης DFC, η οποία προβλέπεται να αναλάβει ρόλο και στην «αναβάθμιση» της Ελευσίνας στα επικίνδυνα σχέδια.
Τον «ζωτικής σημασίας» ρόλο της Βόρειας Ελλάδας για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, «που δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή από ό,τι είναι σήμερα», σημείωσε και η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκιλφόιλ, μιλώντας στο επετειακό δείπνο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.
Και ανέδειξε την αυξανόμενη οικονομική σημασία της περιοχής, αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να επενδύσουν και να επεκταθούν στη Βόρεια Ελλάδα.
Ειδική αναφορά έκανε στις ενεργειακές συμφωνίες που όπως είπε «δημιουργούν τις απαραίτητες εναλλακτικές λύσεις για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο». Ειδικότερα μίλησε για τη συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ μέσω του Κάθετου Διαδρόμου στην Ελλάδα και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και σημείωσε ότι η Βόρεια Ελλάδα «διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διευκόλυνση αυτών των εξαγωγών των ΗΠΑ, μέσω της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Αλεξανδρούπολης (FSRU) και της επέκτασης των υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα εγκαινιασμένου συμπιεστή αερίου Κομοτηνής, που επιτρέπουν στην Ελλάδα να χρησιμεύσει ως περιφερειακός κόμβος Ενέργειας».
Αναφέρθηκε ακόμα σε συνεργασίες στον διατροφικό, αγροτικό, βιομηχανικό και κατασκευαστικό τομέα, και στο πρόγραμμα «Select USA». Αλλά και σχετικά με την καινοτομία, τις επενδύσεις και την εκπαίδευση.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «τρία στρατηγικά τοποθετημένα λιμάνια - Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα - που συμβάλλουν στην αναμόρφωση της οικονομίας της περιοχής και στη δημιουργία εμπορικών, επενδυτικών και τουριστικών ευκαιριών που είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε».
Και τέλος, για το μέλλον του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για «ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, που σκοπεύω να διασφαλίσω ότι θα παραμείνει μακροπρόθεσμος πυλώνας αυτής της κρίσιμης σχέσης».
Σε αυτό το μοτίβο σήμερα στις 11.30 π.μ. συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. H συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της έγκρισης την Πέμπτη, στην επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ για αγορά 36 συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού PULS από το Ισραήλ έναντι περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ (757,84 εκατομμύρια δολάρια). Θυμίζουμε, στη στροφή προς την πολεμική οικονομία, την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και την εντατικοποίηση των εξοπλισμών, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει περίπου 28 δισ. ευρώ έως το 2036 για τον «εκσυγχρονισμό» των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αναμένεται τώρα να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το επόμενο τέτοιο «πακέτο» από Ισραήλ, αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα David's Sling, Barak MX και Spyder, κόστους ελαφρώς κάτω των 3 δισ. ευρώ. Οπως λέγεται, οι αγορές αυτές θα ανοίξουν δρόμο για παραχώρηση στην Ουκρανία κι άλλων συστημάτων από το ελληνικό οπλοστάσιο, π.χ. των ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης αντιαεροπορικών OSA-ΑΚ ή των TOR-M.
O «Ριζοσπάστης» έθεσε ερώτημα χθες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν όντως θα συζητηθούν αυτά τα θέματα στο σημερινό ΚΥΣΕΑ, με τον Π. Μαρινάκη να δηλώνει άγνοια για τα σχετικά με τους παραπέρα εξοπλισμούς από το Ισραήλ, τονίζοντας ωστόσο για το Ουκρανικό ότι «η στάση μας είναι ότι "ναι", να στηριχθεί η Ουκρανία, αλλά με μία λύση η οποία να είναι νομικά ορθή και να στέκεται και σε καμία περίπτωση να μην έρχεται αντίθετη με τα οικονομικά συμφέροντα της κάθε χώρας επιμέρους», σε μια τοποθέτηση που αντανακλά αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα για τη χρήση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Ολοι αυτοί οι εξοπλισμοί προβάλλονται ότι έρχονται για την άμυνα και αποτροπή της πατρίδας, στην πράξη όμως απελευθερώνουν άλλες μονάδες ώστε να αναλάβουν ρόλους σε ευρωατλαντικές αποστολές κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων σε κρίσιμες ζώνες και διαύλους. Διόλου τυχαία, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας το Σάββατο για τα πλοία που θα παραλάβει ο Στόλος, είπε ξανά ότι πάμε σε «ένα ΠΝ που δεν θα παραμένει εγκλωβισμένο στην ανάγκη της χωρικής υπεράσπισης των θαλασσών μας, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί ευρύτερα (...) Θα προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας, θα προστατεύει τα συμφέροντα της Ευρώπης». Θυμίζουμε, με σημαία τα «συμφέροντα της Ευρώπης» ήδη πλοία του ΠΝ απλώνονται σε ευρωενωσιακές αποστολές από την Λιβύη έως την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.