Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΙΟΜΑΓΝ»
Αυταρχισμός και βία!

Σε νέες κινητοποιήσεις, με τη συμμετοχή, τελικά, και του Εργατικού Κέντρου, ενώ η κυβέρνηση άσκησε ξανά τη βία των ΜΑΤ πάνω τους

 

Οι εργαζόμενοι της «ΒΙΟΜΑΓΝ» έξω από τον ΟΑΕΔ, αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ
Οι εργαζόμενοι της «ΒΙΟΜΑΓΝ» έξω από τον ΟΑΕΔ, αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ
Με βία, αυταρχισμό και ΜΑΤ, αντιμετώπισε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση τους εργαζόμενους της « ΒΙΟΜΑΓΝ» (πρώην Σκαλιστήρη), αυτή τη φορά τραυματίζοντας τρεις από αυτούς, στη χθεσινή συγκέντρωση που έκαναν έξω από τα γραφεία του παραρτήματος του ΟΑΕΔ στη Χαλκίδα. Η κυβέρνηση απάντησε για μία ακόμα φορά «διά ροπάλου» στα αιτήματα των εργαζομένων, στέλνοντας στο νοσοκομείο τους Β. Ρουσέτου, Ε. Αναγνώστου και Δ. Τζοβάνα, ελαφρά τραυματισμένους.

Οι εργαζόμενοι, όμως, επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους - έχουν προγραμματίσει τη συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Κηρέως - ενώ αύριο θα γίνει σύσκεψη, με σκοπό να καταληχθεί κινητοποίηση στο νομό, με τη συμμετοχή και του Εργατικού Κέντρου, παρά την αντίθετη άποψη που είχε πρωτύτερα. Το σωματείο της «ΒΙΟΜΑΓΝ» προτείνει ακόμη νέο αποκλεισμό των διοδίων Σχηματαρίου την επόμενη βδομάδα.

Τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, περιμένοντας τους εργαζόμενους - «εχθρούς» της κυβέρνησης, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ζητώντας σταμάτημα της πτώχευσης της επιχείρησης, συνέχιση της λειτουργίας της και καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Αρχικά χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, όπου το ΔΣ του σωματείου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο. Στη συνέχεια, καταγγέλθηκε από το σωματείο η στάση της πλειοψηφίας του ΕΚ και οι εργαζόμενοι, με συνθήματα «η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Η Εύβοια ζητά ανάπτυξη, δουλιά», έκαναν πορεία προς τον ΟΑΕΔ. Εκεί, ο επικεφαλής των δυνάμεων των ΜΑΤ με προκλητικό τρόπο δεν επέτρεψε στο ΔΣ να συναντηθεί με τη διευθύντρια του ΟΑΕΔ. Η φραστική ένταση ήταν αρκετή για τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να δώσει εντολή στα ΜΑΤ να απωθήσουν βίαια τους εργαζόμενους.

Το σωματείο συναντήθηκε τελικά με τη διευθύντρια του ΟΑΕΔ και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη συνέχεια να εισπράξουν την αποζημίωση των 300 χιλ. δραχμών από το ταμείο αφερεγγυότητας. Η κίνηση αυτή θεωρείται από την κυβέρνηση σαν υπαναχώρηση, προϊόν της ασφυκτικής πίεσης που άσκησε πάνω στους εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας το φιλοκομματικό μηχανισμό της, στελέχη, δημάρχους, βουλευτές (ιδιαίτερη η συμβολή και του Β. Αποστόλου του ΣΥΝ) και συνδικαλιστές. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι υπέγραψαν για τα χρήματα, προσθέτοντας την άρνησή τους να αποδεχτούν την πτωχευτική διαδικασία.

Την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ μετέφερε στους εργαζόμενους το μέλος της Γραμματείας του Χ. Κατσώτης, ο οποίος δήλωσε στο «Ρ»:

«Η βία και τρομοκρατία θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα, γιατί οι αγώνες των εργαζομένων θα οξυνθούν, αφού και τα προβλήματα και στη μετά ΟΝΕ εποχή θα οξύνονται. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει κάθε αγώνα με βία και τρομοκρατία και δε θα μπορούσε να μεταχειριστεί διαφορετικά τους εργαζόμενους της "ΒΙΟΜΑΓΝ". Οι εργαζόμενοι, όμως, θα πρέπει μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες να δουν την προοπτική του αγώνα τους, γιατί είναι συνδεδεμένος με το μέλλον της επιχείρησης και την απασχόλησή τους και δεν πρέπει να αρκεστούν στις 300.000 δραχμές.

Οι εργαζόμενοι, εκτός από τον αγώνα τους, έχουν και το όπλο της ψήφου. Να δουν και να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος είναι με ποιον και σε αυτές τις εκλογές να στείλουν το πολιτικό μήνυμα καταδίκης αυτής της αντεργατικής πολιτικής, που εκπορεύεται από την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά να καταδικάσουν και αυτούς που είναι ΣΥΝοδοιπόροι τους, ψηφίζοντας το Μάαστριχτ και στηρίζουν με πάθος την "ευρωπαϊκή πορεία" - που καταργεί κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων εργασιακές σχέσεις - και τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Στις χθεσινές κινητοποιήσεις παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ