Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Αντί επιλόγου

Με τούτο το απάνθισμα του «εκσυγχρονισμού», (έτσι για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας, γιατί όλα τούτα τα τελευταία χρόνια νομίσαμε πως γύρισε η ιστορία τ' ανάποδα και ήρθε στις μέρες μας το πιο μαύρο παρελθόν της κοινωνικοπολιτικής ζωής της Ελλάδας), έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά και ολοκληρωμένα, η αδίστακτη δράση μιας κυβέρνησης που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών αναβιώνοντας τη μαύρη αντίδραση της νεοελληνικής ιστορίας.

Ετσι κι αλλιώς η σοσιαλδημοκρατία είναι συνυφασμένη με την προετοιμασία και την επιβολή των πιο αντιδραστικών καθεστώτων, αφού η ίδια είναι που ιστορικά συνέβαλε και συμβάλλει στην ενσωμάτωση, αλλά και στην κατάπνιξη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος με πολύμορφες μεθοδεύσεις. Είναι καταγραμμένο στην ιστορία της και φροντίζει να το επιβεβαιώνει. Το απαιτούν άλλωστε τα μονοπώλια και φροντίζει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους. Βεβαίως τα γεγονότα που αναδείχνουν την αντιδραστική πορεία αυτής της κυβέρνησης, δεν ήταν δυνατό να χωρέσουν σ' αυτές τις σελίδες. Καταγράψαμε τα πιο χαρακτηριστικά και πάντως είναι αρκετά για να συνθέσουν την εικόνα αλλά και το περιεχόμενο του φαινομένου της πολιτικής ζωής που λέγεται ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του.

Μόνο που αυτή η πορεία δεν είναι μονόδρομος και μη αντιστρέψιμη. Ο κατήφορος του αυταρχισμού, της βίας και της καταστολής αναδεικνύει την αδυναμία και το φόβο των εξουσιαστών, της πλουτοκρατίας και της κυβέρνησης μπροστά στην αναμενόμενη οργανωμένη αντίσταση, στη λαϊκομετωπική αντεπίθεση από την επιβολή της πολιτικής που οδηγεί στην ΟΝΕ και στη μετα-ΟΝΕ εποχή, αλλά και στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Και εδώ πράγματι η εργατική τάξη, ολόκληρος ο λαός, μπορούν να ορθώσουν εμπόδια με τη συγκρότηση ενός μετώπου πάλης για τα πολιτικά, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και τους πολιτικούς εκφραστές τους, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εχει και τη δύναμη και την πείρα για να το κάνει και θα το κάνει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ