2025 The Associated Press. All |
Δεν λείπουν τα παιδιά από τους δεκάδες τραυματίες στη Σουέιντα |
Λίγα 24ωρα μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων και προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων, χτες το πρωί το υπουργείο Αμυνας της «μεταβατικής κυβέρνησης» του Αλ Σαράα (τον οποίο οι «Δυτικοί» αναγορεύουν ανοιχτά πλέον σε σύμμαχό τους για τη «σταθερότητα της περιοχής») ανακοίνωσε ότι «οι συριακές κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να εισέρχονται στη Σουέιντα», καλώντας τους κατοίκους της πόλης «να μείνουν στα σπίτια τους και να ενημερώνουν το υπουργείο για τις κινήσεις ομάδων παρανόμων», ενώ κήρυξε και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο Σύρος υπουργός Αμυνας Μουρχάφ Αμπού Κάσρα ανακοίνωσε «πλήρη κατάπαυση του πυρός, έπειτα από μια συμφωνία με τους προεστούς της πόλης», προσθέτοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα αρκεστούν «να απαντούν στις πηγές των πυροβολισμών» και ότι «θα αρχίσουμε να παραδίδουμε τις συνοικίες της πόλης στις δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας μόλις ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις», ωστόσο συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες.
2025 The Associated Press. All |
Στο μεταξύ, χθες το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αιματηρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Λιβάνου, τις πιο πολύνεκρες από την έναρξη της ισχύος της περιβόητης εκεχειρίας που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο του λιβανέζικου λαού, τον περασμένο Νοέμβρη, και την οποία παραβιάζει σχεδόν καθημερινά το κράτος - δολοφόνος.
2024 The Associated Press. All |
Στρατιώτες του τζιχαντιστή «Προέδρου» Αλ Σαράα προσπερνούν σορό Δρούζου στα περίχωρα της Σουέιντα |
Κατά τα γνωστά, το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος ισχυρίστηκε ότι έπληξε «τρομοκρατικούς» στόχους της Χεζμπολάχ, ισχυριζόμενο πως επιχειρεί να εμποδίσει την ανασυγκρότηση της λιβανέζικης οργάνωσης.
Επίθεση με drone έπληξε χθες πετρελαιοπηγή στο κοίτασμα Sarsang του Ιράκ, όπου και ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες από την επίθεση, και η παραγωγή σταμάτησε για να γίνει κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Το κοίτασμα Sarsang, στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, λειτουργεί από την «HKN Energy», αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή, που ελέγχεται από Κούρδους του Ιράκ.
Μάλιστα η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες πριν ο αμερικανικός φορέας εκμετάλλευσης υπογράψει συμφωνία για την ανάπτυξη ενός νέου κοιτάσματος στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters», όταν ο αντιπρόεδρος της «HKN Energy» βρισκόταν στη Βαγδάτη μαζί με τον υπουργό Πετρελαίου.
Σύμφωνα με το «Reuters», η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι «τέτοιες επιθέσεις υπονομεύουν την κυριαρχία του Ιράκ και τις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων».
Παρόμοιο περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, όταν δύο drones έπεσαν στην πετρελαιοπηγή Khurmala, κοντά στο Αρμπίλ του Ιράκ, προκαλώντας ζημιές στους σωλήνες ύδρευσης στο πεδίο.
Αλλο ένα drone καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου βρίσκονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Για καμία από αυτές τις επιθέσεις δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Πηγές ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν ότι οι αρχικές έρευνες υποδηλώνουν πως το drone που έπληξε την πετρελαιοπηγή στο κοίτασμα Sarsang προήλθε από περιοχές οι οποίες ελέγχονται από «πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν». Αντίστοιχα, στις 3 Ιούλη οι αρχές του Κουρδιστάν δήλωσαν ότι ένα drone είχε καταρριφθεί κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, κατηγορώντας τη Χασντ αλ Σαάμπι, οργάνωση «φιλοϊρανών» πρώην παραστρατιωτικών που εντάχθηκαν στις τακτικές δυνάμεις.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης έκρινε «εντελώς απαράδεκτη» αυτήν την κατηγορία με στόχο «έναν επίσημο θεσμό ασφαλείας».
Οι τελευταίες αυτές επιθέσεις έγιναν σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων μεταξύ της Βαγδάτης και της Αρμπίλ για το θέμα των εξαγωγών πετρελαίου.