Τετάρτη 16 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ «TALISMAN 2025»
Για πρώτη φορά με χρήση πυραύλων HIMARS

Τέτοιες ασκήσεις μας βοηθούν να αναπτύσσουμε «πολεμικές ικανότητες νικητή», δήλωσε Αμερικανός αντιστράτηγος κατά την τελετή έναρξής τους

Σι και Αλμπανέζε σε συνάντηση στο Πεκίνο

Xinhua

Σι και Αλμπανέζε σε συνάντηση στο Πεκίνο
Με τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων τύπου HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) για πρώτη φορά διεξάγονται φέτος οι στρατιωτικές ασκήσεις «Talisman Sabre 2025», που ΗΠΑ και Αυστραλία ξεκίνησαν να διεξάγουν κάθε δύο χρόνια από το 2005, αλλά πλέον αποκτούν αναβαθμισμένη σημασία, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού με την Κίνα, σε Ασία - Ειρηνικό αλλά και διεθνώς.

Δρομολογώντας την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων συνολικής αξίας 74 δισ. δολαρίων, η Καμπέρα αγόρασε και 42 συστήματα HIMARS από την αμερικανική «Lockheed Martin», εκ των οποίων τα δύο πρώτα παραδόθηκαν τον Απρίλη, διασφαλίζοντας πλήγματα κατά στόχων μέχρι και 400 χιλιόμετρα μακριά.

Οι «Talisman Sabre» φέτος γίνονται με τη συμμετοχή πάνω από 40.000 στρατιωτικών από 19 χώρες, περιλαμβανομένων των Καναδά, Φίτζι, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόνγκα και Βρετανίας.

Αρχισαν την περασμένη Κυριακή 13 Ιούλη και συνολικά θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες, ενώ φέτος μέρος τους θα διεξαχθεί για πρώτη φορά και εκτός Αυστραλίας - συγκεκριμένα σε περιοχή της Παπούα Νέα Γουινέα.

Στην τελετή έναρξης, στο Σίδνεϊ, παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής διοικητής της στρατιάς Ειρηνικού των ΗΠΑ Αντιστράτηγος Τζ. Μπ. Βάουελ και ο Αρχηγός Κοινών Επιχειρήσεων της Αυστραλίας Αντιναύαρχος Τζάστιν Τζόουνς.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την αναβάθμιση γυμνασίων με εταίρους, ο Βάουελ τόνισε ότι «ασκήσεις όπως οι "Talisman Sabre" μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε πολεμικές ικανότητες νικητή, να επιχειρούμε σε κρίσιμες τοποθεσίες, να διαμηνύουμε την πολυεθνική μας αποφασιστικότητα και να κινητοποιούμε τη συλλογική μας βούληση», υποστηρίζοντας κατά τα άλλα ότι «έτσι παράγουμε αποτροπή και εργασία προς τον τελικό μας στόχο: Να μη γίνεται πόλεμος».

Σημειωτέον ότι και δύο θωρακισμένα φορτηγά με HIMARS εμφανίστηκαν και στην παραθαλάσσια πόλη Ταϊτσούνγκ κοντά στις κεντρικές ακτές της Ταϊβάν, στο πλαίσιο των ετήσιων ασκήσεων «Han Kuang», για τις οποίες η Ταϊπέι δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια μαθαίνουμε από την κατάσταση στην Ουκρανία και σκεφτόμαστε ρεαλιστικά, σε συνθήκες αληθινής μάχης, για το τι μπορεί να αντιμετωπίσει η Ταϊβάν».

Ανησυχεί συμμάχους το δόγμα «Πρώτα η Αμερική»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ουάσιγκτον εντείνει παζάρια με συμμάχους της για το πώς εκείνοι θα αναλάβουν μεγαλύτερο «μερίδιο» στα σχέδια για τη στρατιωτική και άλλη αντιμετώπιση της Κίνας. Ρεπορτάζ των «Financial Times» αναφέρθηκε αναλυτικά σε «παροτρύνσεις» του Αμερικανού υφυπουργού Πολιτικής, Ελμπριτζ Κόλμπυ, προς Αυστραλούς και Ιάπωνες αξιωματούχους, για να διευκρινίσουν πώς οι χώρες τους θα ενεργήσουν σε μια πιθανή σύγκρουση στην Ταϊβάν.

Ο Κόλμπυ σε ανάρτησή του τόνισε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο επικεντρώνεται στην εφαρμογή της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική» για την αποκατάσταση της αποτροπής και την επίτευξη ειρήνης μέσω της ισχύος, η οποία «περιλαμβάνει την παρότρυνση των συμμάχων να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και άλλες προσπάθειες που σχετίζονται με τη συλλογική μας άμυνα»... Απαντώντας δε σε προβληματισμούς συμμάχων των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον αγνοεί ανησυχίες τους, είπε ότι «επενδύουμε τεράστιο χρόνο και ενέργεια για να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Βιομηχανίας της Αυστραλίας, Πατ Κόνροϊ, δήλωσε για τη στάση που η Καμπέρα θα επιλέξει σε μια σύγκρουση γύρω από Ταϊβάν, ότι η Αυστραλία δίνει προτεραιότητα στην κυριαρχία της και «δεν συζητάμε υποθέσεις (...) Η απόφαση για τη δέσμευση αυστραλιανών στρατευμάτων σε μια σύγκρουση θα ληφθεί από την κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή, όχι εκ των προτέρων», τόνισε ο Αυστραλός υπουργός. Ανέφερε ακόμα ότι η Καμπέρα ανησυχεί για τη στρατιωτική συσσώρευση πυρηνικών και συμβατικών δυνάμεων στον Ινδο-Ειρηνικό και θέλει μια «ισορροπημένη περιοχή», όπου καμία χώρα δεν θα κυριαρχεί.

Εξαήμερη επίσκεψη Αλμπανέζε στην Κίνα

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζε, συνεχίζει από το Σαββατοκύριακο εξαήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου χτες συνάντησε και τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Στην πατρίδα του ο Αλμπανέζε συνεχίζει να δέχεται κριτική για «αποτυχία» να συναντηθεί επίσημα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ακύρωση προγραμματισμένης τους συνάντησης στον Καναδά (στο περιθώριο Συνόδου του G7 από όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έφυγε εσπευσμένα), ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε στην Ολλανδία, κατά την τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Συναντώντας τον Σι πάντως, ο Αυστραλός ηγέτης είπε ότι η χώρα του «εκτιμά τη σχέση με την Κίνα και θα συνεχίσει να την προσεγγίζει με ήρεμο και συνεπή τρόπο, με οδηγό τα εθνικά μας συμφέροντα». Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος ξεχώρισε ως εργαλείο συνεργασίας της χώρας του με τα άλλα κράτη όλης της περιφέρειας τη συμφωνία για την «Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού » (Free Trade Area of Asia-Pacific - FTAAP) η οποία - όπως ισχυρίστηκε σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά» - προωθεί την απελευθέρωση και την διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, δίνοντας ώθηση στην «περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη».

Η FTAAP αποτελεί σχήμα οικονομικής συνεργασίας και έγινε προσπάθεια να ξεκινήσει πριν μια δεκαετία περίπου, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού (APEC), ως «εναλλακτική» στη Διειρηνική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΤΡ) που δημιουργήθηκε επί αμερικανικής διακυβέρνησης Ομπάμα (μετά η Ουάσιγκτον αποχώρησε από αυτή).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ