Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταγγελία για συνδιαλλαγή Ματθία και κυβέρνησης

Μια καταγγελία «βόμβα» που αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τις σχέσεις της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας έκανε χτες ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης και οι Β. Καρκούλιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής και Λ. Παπαχρήστου, δήμαρχος Διστόμου.

Σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι σε συνεδρίαση της μείζονος Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αντιπρόεδρος του δικαστηρίου κατήγγειλε ότι ο κ. Ματθίας διαπραγματεύτηκε την παραμονή του στη θέση του προέδρου, με αντάλλαγμα να βοηθήσει την κυβέρνηση στο μέγα θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Παράλληλα, ο Ι. Σταμούλης κάνει λόγο για «δωροληψία» του προέδρου του Αρείου Πάγου, και αν η καταγγελία «είναι αληθής», ανακύπτει θέμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο να κινήσει τις διαδικασίες για ποινική δίωξη του Στ. Ματθία. Να σημειωθεί ότι με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 90 παρ. 5) η θητεία των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν επιτρέπεται πέραν των τεσσάρων ετών, ενώ τελικά για όσους ήδη υπηρετούσαν, όπως ο Στ. Ματθίας, είχε επιλεχθεί να συνεχίσουν να διατηρούν τη θέση τους και πέραν της τετραετίας μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

Η παραπάνω καταγγελία, σε περίπτωση που αποδειχθεί αληθής, αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένο τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στην κοινή δήλωσή τους οι Ι. Σταμούλης, Β. Καρκούλιας και Λ. Παπαχρήστου αναφέρουν: «Στις 15 Μαΐου 2002 εκδικάστηκε ενώπιον της Ολομελείας του Αρείου Πάγου αίτηση αναιρέσεως κατά αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών που απαγορεύσανε τον πλειστηριασμό κατασχεθέντων ακινήτων του γερμανικού δημοσίου, κατόπιν αρνήσεώς του να καταβάλει τα ποσά που υποχρεώθηκε να πληρώσει μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στους κατοίκους του Διστόμου. Στη συνεδρίαση της 15/5/2002 προήδρευσε στην Ολομέλεια ο κ. Στέφανος Ματθίας, ο οποίος με την ίδια ιδιότητα είχε μειοψηφήσει κατά την εκδίκαση της υποθέσεως των ιδίων διαδίκων, επί της οποίας εκδόθηκε η προηγούμενη γνωστή απόφαση του δικαστηρίου.

Μετά τη δίκη της 15/5/2002 σε συνεδρίαση της μείζονος Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έγινε από αντιπρόεδρο του δικαστηρίου η καταγγελία ότι ο κ. Ματθίας είχε διαπραγματευτεί και είχε ανταλλάξει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, με την παράταση της θητείας του στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου για ένα χρόνο. Εφόσον η καταγγελία αποδειχτεί ότι είναι αληθής ανακύπτει υπηρεσιακό καθήκον για τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει ποινική δίωξη κατά του Στ. Ματθία για δωροληψία δικαστή και για αθέμιτη αποσιώπηση λόγου εξαιρέσεως, πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται από τα άρθρα 237 και 254 του Ποινικού Κώδικα».

Στο θέμα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος δήλωσε ότι «όλα αυτά είναι ανοησίες, ψεύδη και κακοήθειες και πως είναι γνωστό το ήθος του προέδρου του Αρείου Πάγου». Επίσης, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι η απόφαση αναμένεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα θέματα Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ