Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Περιπλέκεται επικίνδυνα η υπόθεση

Για δικαστικό πραξικόπημα, που υλοποιούν ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατηγόρησε χτες το ΚΚΕ την κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, μετά το «μπλόκο» του υπουργού Δικαιοσύνης στους πλειστηριασμούς των ακινήτων του γερμανικού δημοσίου, ο οποίος δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ» ότι δε θα εγκρίνει τους πλειστηριασμούς του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, εφόσον το Εφετείο της Αθήνας κρίνει ότι για την κατάσχεση χρειάζεται πρώτα η άδειά του. Στο μεταξύ, χτες δημοσιεύτηκε και η απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, που παγώνει τους πλειστηριασμούς των γερμανικών ακινήτων στην Ελλάδα.

Και στον Αρειο Πάγο (ΑΠ) είχε εξέλιξη το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Στο Α` Τμήμα του ΑΠ, χωρίς τον πρόεδρό του Στ. Ματθία, συζητήθηκε η αίτηση των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας που ζητούσαν να ανακληθεί η απόφαση του Α` Τμήματος, το οποίο παρέπεμπε τις γερμανικές αποζημιώσεις στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, παρακάμπτοντας την ιστορική και τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (11/2001), που δικαίωνε στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου και υποχρέωνε το γερμανικό δημόσιο να τους καταβάλει πάνω από 15 δισ. δραχμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΑΠ επικαλέστηκε κώλυμα - συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου - και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο αυτοεξαιρέθηκε από τη χτεσινή συζήτηση. Ετσι, δε συζητήθηκε η αίτηση εξαίρεσης του Στ. Ματθία, μετά τη δήλωση του προεδρεύοντα αρεοπαγίτη Π. Φιλιππόπουλου ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στην υπόθεση ο πρόεδρος του ΑΠ, γεγονός που κατά τον προεδρεύοντα σήμαινε ότι δε χρειάζεται να συζητηθεί η αίτηση εξαίρεσης. Επίσης, στη χτεσινή συνεδρίαση του Α` Τμήματος πήραν μέρος αρεοπαγίτες, οι οποίοι δεν είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε οποιαδήποτε σύνθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Οι συνήγοροι των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, Ι. Σταμούλης και Ε. Μαχαίρας, υποστήριξαν ότι η υπόθεση δεν έπρεπε να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και πως το γερμανικό δημόσιο δεν απολαμβάνει το δικαίωμα της ετεροδικίας (δηλαδή να εκδικάζονται αυτές οι υποθέσεις στη Γερμανία). Πρόσθεσαν, επίσης, ότι και τα γερμανικά δικαστήρια σε παρόμοιες υποθέσεις δικάζουν ξένα κράτη.

Παράλληλα, οι πληρεξούσιοι των συγγενών των θυμάτων προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος να καταδικαστεί η χώρα μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, επειδή δεν εκτέλεσε την απόφαση του Διστόμου, ενώ εξέφρασαν και την απορία για το νομικό μας πολιτισμό, όταν τα υποδεέστερα δικαστήρια έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις των ολομελειών των ανωτάτων δικαστηρίων.

Τέλος, ανέφεραν ότι υπάρχει κίνδυνος οι αγωγές για τις γερμανικές αποζημιώσεις να μην μπορέσουν να δικαστούν πουθενά, αν υιοθετηθεί η άποψη του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία και του Α` Τμήματος του ίδιου δικαστηρίου, ότι, δηλαδή, τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν αρμοδιότητα να εκδικάζουν τις αγωγές των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ

Για δικαστικό πραξικόπημα, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου και του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, κατηγόρησε το ΚΚΕ την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Νέα πρόκληση προς το λαό αποτελεί το δικαστικό πραξικόπημα που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά του υπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ματθία, για να μην εκτελεστούν οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για αποφάσεις που δικαιώνουν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο και κηρύσσουν την υποχρεωτική κατάσχεση του Ινστιτούτου Γκαίτε, που είναι περιουσία του γερμανικού δημοσίου.

Τελευταία πράξη της πρόκλησης είναι η απόφαση του Εφετείου της Αθήνας να "παγώσει" τις κατασχέσεις, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει την εκτέλεση των αποφάσεων των δικαστηρίων που δικαιώνουν τα θύματα!

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και καλεί την εργατική τάξη και ολόκληρο τον ελληνικό λαό να υπερασπίσει την τιμή, την αξιοπρέπεια των θυμάτων της γερμανικής - ναζιστικής κατοχής, απαιτώντας τα δικαιώματά του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ