Μια ακόμα εγκληματική απόφαση σε βάρος των ψυχικά πασχόντων
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση |
Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο, αφού τις τελευταίες μέρες στην ενδονοσοκομειακή πλατφόρμα εργαστηριακών εξετάσεων έχει επιβληθεί «ένα φίλτρο με ένδειξη "μη προβλεπόμενες εξετάσεις βάσει πρωτοκόλλων"»! Εκεί, για παράδειγμα, πρέπει για μία χρέωση γενικής αίματος εντός δεκαημέρου να αιτιολογηθεί με ερωτηματολόγιο ο λόγος που την ζητάει ο ιατρός για τον ασθενή του.
Και η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ θέτει το ερώτημα: «Βάσει ποιών επιστημονικών και ιατρικών πρωτοκόλλων υφίσταται αυτό το φίλτρο - κόφτης, και αν υπάρχουν αυτά τα πρωτόκολλα, γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι ιατροί της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής για την ύπαρξή τους;».
Σημειώνει δε ότι στο ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο από προσωπικό και υποχρηματοδοτημένο, με σχεδόν 1.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, έρχεται τώρα η κυβέρνηση «να περικόψει ακόμα περισσότερο ακόμα και τις ελάχιστες αλλά αναγκαίες παροχές προς τους ασθενείς, δηλαδή τη διενέργεια απλών εργαστηριακών εξετάσεων».
Υπενθυμίζει μάλιστα, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για μία ακόμα εγκληματική επιλογή, ότι οι ασθενείς με μείζονες ψυχικές διαταραχές σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ζουν 15-20 χρόνια λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό λόγω της συννοσηρότητας με άλλες χρόνιες νόσους, όπως είναι τα προβλήματα από το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό ή διαβήτης.
«Ολα αυτά είναι σε συνέχεια της οδηγίας του υφυπουργού Υγείας, που επανέλαβε και από το βήμα της Βουλής για "παράκαμψη του ΤΕΠ" και απευθείας εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική, χωρίς να εξετάζονται και να διενεργείται ο αναγκαίος εργαστηριακός έλεγχος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κυκλοφόρησε ενημερωτικό έγγραφο από 23/05/2025 όπου αναγράφεται ότι "λόγω έλλειψης προσωπικού το τοξικολογικό και ορολογικό τμήμα θα τρέχουν δείγματα δύο φορές την εβδομάδα" σ' ένα νοσοκομείο που εφημερεύει κάθε τρεις ημέρες σε γενική εφημερία για όλη την Αττική και όχι μόνο. Στο Ορολογικό Τμήμα διενεργούνται οι εξετάσεις για έλεγχο της αναιμίας, θυρεοειδικής λειτουργίας, ακόμα και η μέτρηση τροπονίνης που είναι μία κατεξοχήν επείγουσα εξέταση για τη διάγνωση οξέων καρδιολογικών παθήσεων, τη στιγμή μάλιστα που υπηρετεί μόνο μία καρδιολόγος. Ενώ στο Τοξικολογικό Τμήμα πέρα από εξετάσεις για ανίχνευση ψυχοδραστικών ουσιών που είναι απαραίτητες και για διαγνωστικούς λόγους, μετριούνται και επίπεδα φαρμάκων όπως των αντιεπιληπτικών, και αντί οι εξετάσεις να διευρύνονται σύμφωνα με τις ανάγκες και την πρόοδο της επιστήμης όπως θα ήταν π.χ. η μέτρηση των επιπέδων των αντιψυχωτικών φαρμάκων, κόβονται οι ήδη υπάρχουσες!».
«Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού, της κατάργησης ενός νοσοκομείου όπως το πρώην ΨΝΑ και της λειτουργίας αυτού ως αποκεντρωμένη μονάδα, τμήματα να συρρικνώνονται και τελικώς να κλείνουν!», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με τους γιατρούς να ξεκαθαρίζουν:
«Θα είμαστε απέναντι σε κάθε αναχρονιστική και ασυλικού τύπου αντίληψη με σκοπό τη δικαιολόγηση της μείωσης της χρηματοδότησης στην υγεία και την κάλυψη της υποστελέχωσης (...) Η προσπάθεια απεμπλοκής της ψυχιατρικής εξέτασης και νοσηλείας από την ολιστική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του ασθενούς έχει σκοπό μόνο την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών Υγείας ως αποθήκες ασθενών με κριτήρια κόστους - οφέλους και την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας ως αποσπασμένο κομμάτι της Υγείας.
Αυτές είναι οι περικοπές των δαπανών της κυβέρνησης της ΝΔ, των αστικών κομμάτων και της ΕΕ».
Η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ απαιτεί την άμεση απόσυρση του φίλτρου από την πλατφόρμα χρέωσης εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά και για να σταματήσει η αθλιότητα που επικρατεί, διεκδικεί την άμεση και πλήρη στελέχωση του Εργαστηριακού Τομέα της Μονάδας με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, την αύξηση της χρηματοδότησης για τη διενέργεια εξετάσεων και υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό, την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων.
Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 4 Ιούνη προχωρά ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί (10 π.μ. - 3 μ.μ.), με κινητοποίηση και αποκλεισμό των Διοικητικών Υπηρεσιών της Μονάδας. Καλεί επίσης στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6/6 και την κινητοποίηση στις 9.30 π.μ. στο ΣτΕ (Αιόλου και Σοφοκλέους) όπου εκδικάζεται η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Επίσης καλούν τα Σωματεία των Γενικών Νοσοκομείων που έχουν ψυχιατρικές κλινικές καθώς και όλες τις δομές ψυχικής υγείας και φορείς να δώσουν το «παρών» στην αγωνιστική παρέμβαση την Παρασκευή 13/6 σε ημερίδα που διοργανώνεται στο ΠΓΝ «Αττικόν».
Τέλος, τη Δευτέρα 16/6 καλεί στη στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και κινητοποίηση στην πύλη του πρώην ΨΝΑ, ημέρα ανοιχτής εφημερίας για την ΠΟΝΟΜΟΨΥΑ.