Παρασκευή 23 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σάλπισε νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων

Eurokinissi

Νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τη στήριξη κι άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάταξης του αστικού κράτους ώστε να γίνει ακόμα πιο αντιδραστικό για τον λαό, «κουμπώνοντας» πάνω στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και υπερασπιζόμενος τη διαβόητη «αξιολόγηση», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η διαδικασία αυστηροποιείται και προειδοποίησε με «κυρώσεις» για όποιον την αρνείται. Τη συνέδεσε με απολύσεις, καθώς έβαλε πρόταγμα στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση την αλλαγή του σχετικού άρθρου (103), που προσώρας κατοχυρώνει τη μονιμότητα στο Δημόσιο. Καθώς μάλιστα βιάζονται (όρισε το 2026 ως το έτος που θα ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή), έχουν ήδη υπολογίσει ότι στις σχετικές ψηφοφορίες θα χρειαστούν τουλάχιστον 180 ψήφους, εξ ου και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα χρειαστούμε τη συνεργασία κι άλλων κομμάτων». Κατονόμασε το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας του «να λογικευτεί» και να συνεργαστούν «για τον προσδιορισμό των προς αναθεώρηση άρθρων», και να καταθέσει κι αυτό από την πλευρά του «ένα πλαίσιο προτάσεων όπου θα μπορεί να οικοδομηθεί συναίνεση», χαρακτήρισε δε την όλη διαδικασία, εν τέλει, μια «δοκιμασία πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ». Φοβερή ...δοκιμασία για το ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζει το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ, αποτυπώνοντας τη σύμπλευση στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Χαρακτηρίζοντας εξάλλου τη συνταγματική αναθεώρηση μία από τις «δομικές αλλαγές» που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, έβαλε επίσης για συζήτηση το άρθρο 16, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και το άρθρο 24 (για την «προστασία του περιβάλλοντος») ώστε να ανοίξουν παραπέρα μπίζνες με τη γη. Επίσης, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η επιστολική ψήφος, αλλά όχι ένα πάγιο εκλογικό σύστημα, αφού χρειάζονται περιθώρια ευελιξίας ώστε μέσα από διάφορους νόμους και μοντέλα να διασφαλίζουν κάθε φορά την αντιλαϊκή «σταθερότητα».

Παραπέρα, υπερασπίστηκε την «τάξη στα πανεπιστήμια», περηφανευόμενος για το ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο το καταργήσαμε το 2019», «η αστυνομία μπαίνει και διαλύει τις καταλήψεις», «ουσιαστική ενεργή κατάληψη εντός πανεπιστημιακού campus δεν υπάρχει, και αν ξαναϋπάρξει θα ξαναμπούμε να τη διαλύσουμε» και ότι «η παρουσία της ίδιας της αστυνομίας, και όχι της πανεπιστημιακής, είναι εντέλει και πιο αποτελεσματική». Ταυτόχρονα κάλεσε τους πρυτάνεις «να καταρτίσουν άμεσα τα σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμιά τους», καθιστώντας τους «συνυπεύθυνους» και απειλώντας τους με κυρώσεις.

Για το έγκλημα των Τεμπών, και εν αναμονή της πρότασης της ΝΔ, προϊδέασε ότι και στην περίπτωση Κ. Καραμανλή η ΝΔ θα ακολουθήσει το «μοντέλο» Τριαντόπουλου, με παραπομπή του πρώην υπουργού στον «φυσικό δικαστή» με αστείες κατηγορίες τύπου πλημμελήματος, αφού όπως είπε «δεν βλέπει» κακούργημα. Στο πλαίσιο μάλιστα των συνδιαλλαγών και του άθλιου παζαρέματος μεταξύ των αστών, θύμισε ότι η ΝΔ δεν κίνησε ποινική διαδικασία για την τραγωδία στο Μάτι εναντίον όσων δεν είχαν σε λειτουργία το 112.

Μάλιστα προειδοποίησε τους ομοίους του ότι «ο αφόρητος ποινικός λαϊκισμός» «θα βουλιάξει τη χώρα σε ένα τέλμα από όπου δεν θα μπορούμε να βγούμε», απευθυνόμενος ξανά ειδικά στο ΠΑΣΟΚ να μην ακολουθήσει έναν τέτοιο δρόμο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τα λαϊκά στρώματα, το ξέκοψε με το τρομερό επιχείρημα ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», πανηγύρισε για την «υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας (πάνω φυσικά στα ματωμένα πλεονάσματα, στην ακρίβεια και στη φοροεπιδρομή), ενώ, δείχνοντας ότι ο λαός δεν έχει τίποτα απολύτως να περιμένει από την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, σημείωσε ότι το «στεγαστικό πρόβλημα» (όπως «κομψά» περιέγραψε τα αυξημένα ενοίκια και την απλησίαστη στέγη) είναι «αποτέλεσμα μιας οικονομίας που πάει καλά», αυξάνοντας τις τιμές στα ακίνητα.

Στο πλαίσιο δε του κυνισμού του κεφαλαίου, πρόσθεσε πως ό,τι είναι πρόβλημα για τον ενοικιαστή αποτελεί ταυτόχρονα όφελος για τον ιδιοκτήτη. Για λύσεις παρέπεμψε σε μπαλώματα όπως το ένα νοίκι στα δώδεκα που επιστρέφουν στους ενοικιαστές, και το γεγονός ότι τους σπρώχνουν στα δίχτυα των τραπεζών μέσα από προγράμματα όπως τα «Σπίτι μου» 1 και 2. Αλλωστε, ερωτηθείς για τη λεγόμενη «κοινωνική κατοικία», το ξέκοψε κι εδώ, ότι «δεν είναι δουλειά του κράτους να χτίζει σπίτια».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Τουρκία μπαίνει και παίρνει «πίτα» από τα ευρωενωσιακά εξοπλιστικά προγράμματα (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη) και την ώρα που τόσο η ΕΕ κεντρικά όσο και κατά μόνας ισχυρά κράτη - μέλη της αναπτύσσουν πολυεπίπεδα σχέσεις με την Αγκυρα, ανέπτυξε ένα ευχολόγιο τύπου «να παίρνονται υπόψη οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου». Πέταξε δε και μια «φωτοβολίδα» πως όταν ξαναδεί τον Ερντογάν θα του ζητήσει να αποσύρει το Casus Belli (συμπλήρωσε 30 χρόνια στο τραπέζι του παζαριού και των πιέσεων). Ωστόσο δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πότε θα τον συναντήσει, αφού όπως είπε το πολυαναμενόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων θα γίνει κάποια στιγμή «τους επόμενους μήνες». Προσώρας «είμαστε σε φάση αναζήτησης ημερομηνιών».

Προηγουμένως ο Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε. Στον διάλογό τους ο πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας τα «σύννεφα» που σωρεύονται, μίλησε για «δύσκολη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά» και για «προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά τη διοχέτευση περαιτέρω κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία», με φόντο τις «προτάσεις» που πέφτουν στο τραπέζι για τη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων και των αποταμιεύσεων, προκειμένου να πέσουν στην πολεμική οικονομία και στις λοιπές μπίζνες του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ