Σε άρθρο του στα «Νέα» ο Σαμαράς αναφέρεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δημιουργούν ένα ασταθές, ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τεράστιες ευκαιρίες αλλά και μεγάλους κινδύνους» και διερωτάται ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το περιβάλλον, ισχυριζόμενος πως η χώρα είναι «παντελώς απούσα» και πως «παρότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις συγκυρίες, δεν το κάνουμε».
Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζει στις πρόσφατες επισκέψεις Μητσοτάκη σε Γερμανία και Ιταλία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι στη συνάντησή του με τον «βαθιά τραυματισμένο» καγκελάριο Μερτς δεν είπε τίποτα για τα όσα ακούστηκαν σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και για την επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, όπως και ότι σιώπησε για τη συνεργασία Ιταλίας - Τουρκίας, «παρότι η Ιταλία ήταν σε δυσχερή θέση, μετά την εμπλοκή της ιταλικής "Hellenic Train" στην τραγωδία των Τεμπών. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης; Νέες εμπορικές συμφωνίες για τα τρένα με την ίδια εταιρία (...) "Ο,τι πείτε" και στην Ιταλία».
Αντίστοιχες αναφορές κάνει για τη Β. Μακεδονία, την Αλβανία και τα Ελληνοτουρκικά, μιλώντας για «εξευτελισμό» και για εγκατάλειψη της ενεργειακής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ «για να μη διαταράξουμε τα "Ηρεμα Νερά" και τη "Φιλία" μας, που πρόσφατα υπογράψαμε με την Τουρκία... Το είδαμε και στην Κάσο». Μιλά επίσης για «απουσία» απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «ούτε καν τον χάρτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό - που αφορά μόνο στην ΕΕ - δεν τολμήσαμε να καταθέσουμε πλήρη, κάτι το οποίο εκμεταλλεύεται η Αγκυρα καταλλήλως», αλλά και από τη Συρία, όπου όπως λέει έπρεπε «να έχουμε "κατασκηνώσει" στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κι έτσι δίνουμε το περιθώριο στις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την Τουρκία ως μέρος της λύσεως στη Μ. Ανατολή...».
Σημειώνει ακόμη ότι «πετύχαμε και το ακατόρθωτο: Να μη μιλάμε με τη Ρωσία αλλά ούτε και με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ» και ότι «δεν μας προσκαλούν ούτε καν σε συζητήσεις για θέματα που άπτονται της περιοχής και των συμφερόντων μας. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα είναι γεωπολιτικά μία σημαντικότατη περιοχή στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων». «Είναι αυτό, άραγε, το νέο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής; "Ο,τι πείτε" και "ήρεμα νερά";», «διερωτάται». Τέλος, επιμένει ότι η Βουλή, ο ελληνικός λαός και η εκλογική βάση της ΝΔ δεν έχουν δώσει έγκριση για «μία πολιτική άκρατου κατευνασμού» και ότι «άλλα λέγαμε το 2023, προεκλογικά», καταλήγοντας πως «αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς χθες σχετικά, έκανε σαφές ότι το Μαξίμου δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα, ωστόσο λίγο νωρίτερα μιλώντας στο «Mega» η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, και όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Θέλει να ρίξει δεύτερη φορά Μητσοτάκη, φαίνεται από το άρθρο».
Την ίδια ώρα ζωηρεύουν οι αναδεύσεις στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, που με αγωνία αναζητεί διέξοδο από τα καθηλωμένα ποσοστά που καταγράφουν οι απανωτές δημοσκοπήσεις. Πληροφορίες βάζουν στο τραπέζι και ζήτημα ηγεσίας για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ικανότητες Ανδρουλάκη και Φάμελλου φαίνεται να αμφισβητούνται έντονα και στο εσωτερικό των κομμάτων τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μια αποστροφή της Λούκας Κατσέλη σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής», ότι θα υπάρξει νέο αξιόπιστο ψηφοδέλτιο στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αναζωπύρωσε σενάρια για νέα σχήματα που «ψήνονται». Μάλιστα, στο σπίτι της πρώην υπουργού φέρεται να προσκλήθηκαν και να παρακάθισαν σε δείπνο μεταξύ άλλων η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Πέτρος Κόκκαλης.
Σενάρια που έχουν πάντα στο επίκεντρό τους την επανάκαμψη του Αλ. Τσίπρα ως επικεφαλής ενός νέου σχήματος, με δυνάμεις του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Συζητήσεις φαίνεται να γίνονται επίσης ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Στέφανο Κασσελάκη.