Με «μπούσουλα» τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, ψήνονται επικίνδυνες διευθετήσεις και στα Ελληνοτουρκικά
Eurokinissi |
Αυτό αναδεικνύεται αυτή τη φορά και με ρεπορτάζ, «διαρροές» και διαπιστώσεις Τούρκων αξιωματούχων που - παράλληλα με τα μηνύματα της Αγκυρας περί «υπεράσπισης των συμφερόντων μας με κάθε τρόπο» - αναγνωρίζουν ότι «η φιλοσοφία και οι αρχές διαβούλευσης» στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο (με τις οποίες η Ελλάδα αναγνώρισε μειωμένη επήρεια σε νησιά και «κουτσουρεμένα» κυριαρχικά δικαιώματα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αλιεία) θα μπορούσαν να είναι βάση συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας - Τουρκίας και για την παραπομπή του ζητήματος σε διεθνή «διαιτησία».
Ανταποκριτές και ελληνικών ΜΜΕ από την Τουρκία μετέδιδαν χτες ότι η Αγκυρα «ρίχνει τους τόνους σε σχέση με την Ελλάδα» και ανοίγει παράθυρο για Διεθνές Δικαστήριο, παραθέτοντας και εκτιμήσεις «τουρκικών πηγών» ότι στις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία «διαπιστώνουν μικρή μετατόπιση στις θέσεις της ελληνικής πλευράς».
Ενώ το γερμανικό δίκτυο της «Ντόιτσε Βέλε» μετέδιδε χτες δηλώσεις (ανώνυμες) «έγκυρης διπλωματικής τουρκικής πηγής» που σημείωνε ότι «δεν μπορούμε πρακτικά να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα, αν δεν ξεκαθαρίσουμε τα χωρικά ύδατα με την Ελλάδα», ζήτημα που θυμίζουμε ότι παρά τις ανά καιρούς κυβερνητικές διαψεύσεις, βρίσκεται στο τραπέζι του παζαριού των διερευνητικών. Η ίδια πηγή συνέχιζε - σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο - «πως οι συμφωνίες, που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για θαλάσσιες ζώνες, αλλάζουν τα δεδομένα και πως η Αγκυρα είναι διατεθειμένη και έχει ήδη προτείνει στην Αθήνα ότι σε αυτή τη λογική θα συμφωνούσε σε διεθνή επιδιαιτησία για Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο (...) Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκινά την αναφορά στα θέματα του Αιγαίου σημειώνοντας ότι "η επέκταση στα 12 μίλια είναι δικαίωμα της Ελλάδας", αλλά προσθέτει ότι "βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας πρέπει να το συμφωνήσει με τις γειτονικές χώρες"». Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ότι για την τουρκική διπλωματία η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας «που αφήνει δίαυλο στην Αλβανία και στο νότιο άκρο σέβεται τα δικαιώματα της Λιβύης, αποτελεί μια λογική βάση» και «η Αγκυρα ουσιαστικά θεωρεί αυτή την συμφωνία απομάκρυνση της Αθήνας από τη σκληρή και "αδιάλλακτη" θέση της μέσης γραμμής και σε ό,τι αφορά τα νησιά...».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ με δήλωσή του τις προηγούμενες μέρες σημείωνε ότι με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν βρέθηκε φυσικό αέριο, η Αγκυρα δεν θα κάνει γεωτρήσεις σε περιοχές που, όπως είπε, «ενδεχομένως ενοχλούν την Ελλάδα».
Τη θέση της Τουρκίας «υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διάλογο» μετέφερε και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, χτες, στον Ιταλό ομόλογό του Λορέντζο Γκουερίνι, που υποδέχτηκε στην Κωνσταντινούπολη. Με βάση ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας, όπως και για τις τελευταίες εξελίξεις σε Αφγανιστάν, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο, σε μια συνάντηση που ήταν «εποικοδομητική και θετική».
Στο μεταξύ και τα όσα σχολίαζαν οι κυβερνητικές πηγές χτες για τα δημοσιεύματα είναι ενδεικτικά για το ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Αφού αν και μιλούσαν για «προσπάθειες παραπλάνησης» από τη μεριά της Τουρκίας, στην πραγματικότητα τα όσα επαναλάμβαναν σε σχέση π.χ. με το ότι οι τουρκικές πηγές δεν έκαναν ρητή αναφορά στη Χάγη, ότι διατηρείται το casus belli κ.τ.λ., παρέπεμπαν ξανά στους όρους του παζαριού, που μένει ακόμα να συμφωνηθούν για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, μετά και την αναβάθμιση της όλης υπόθεσης όπως φάνηκε και από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι πως οι ίδιες πηγές, ενώ παραδέχονταν πως στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο «έγιναν παραχωρήσεις» δίνοντας χονδρικά τα ποσοστά της μοιρασιάς ως 55 - 45 σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, έλεγαν ότι η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί πολύ περισσότερα για τον εαυτό της, κάνοντας το παζάρι δυσκολότερο.
Σημειωτέον, επ' ευκαιρία της εθνικής εορτής χτες της Γαλλίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα P. Maisonnave. Συζήτησαν για τις «εξελίξεις» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.
Αργότερα, ο Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Αιγύπτου S. Shoukry. Συζήτησαν «την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο», σε συνέχεια και της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα ο Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την προχτεσινή συνάντησή με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, στο μενού της οποίας ήταν μπίζνες και ευρωατλαντική «σταθερότητα».
Στο μεταξύ, ενόψει της προκλητικής επίσκεψης που ετοιμάζει στα Κατεχόμενα στις 20 Ιούλη (ανήμερα της τουρκικής εισβολής του 1974) ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να πάρει μέρος σε εγκαίνια διαφόρων υποδομών που το ψευδοκράτος χρησιμοποιεί ως κράχτη για νέες μπίζνες, χτες συνεδρίασε στην Κύπρο το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας).
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, μίλησε για συζήτηση σε «δημιουργικό και εποικοδομητικό κλίμα» και ανέφερε ότι «αν χρειαστεί θα γίνει νέα, έκτακτη συνάντηση».
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, που μεταξύ άλλων μίλησε για «πολύ δύσκολη κατάσταση», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες (...) έχουμε και αυτό το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου που εάν ο Ερντογάν ανακοινώσει την επιστροφή των Ελληνοκύπριων νόμιμων κατοίκων κάτω από τουρκική διοίκηση, τότε θα προκαλέσει σύγχυση, αμηχανία και διχασμό στον κόσμο της Αμμοχώστου».
Από τη μεριά του, ο Ερντογάν επανήλθε στην επικείμενη επίσκεψή του, χτες, από το βήμα της τουρκικής Βουλής, λέγοντας ότι «θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σαν κύμα η αποφασιστικότητά μας».
Σημειωτέον ότι οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αλλά και το θέμα της Αμμοχώστου απασχόλησαν και τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ.
Ενώ, με κοινή επιστολή τους οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν ζήτησαν χτες από τον Αμερικανό Πρόεδρο να απειλήσει με κυρώσεις τον Τούρκο Πρόεδρο, ώστε να αποτραπεί το άνοιγμα των Βαρωσίων.