Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λαμπρό...

«Οι πιθανές δυσκολίες αποπληρωμής ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης. Τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρέμειναν εν γένει σταθερά, με εξαίρεση τα κράτη - μέλη που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση του εξωτερικού τουρισμού (...) Οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν υψηλά σε ορισμένα κράτη - μέλη, με μεγαλύτερο κίνδυνο υπερτίμησης. Ταυτόχρονα, η συγκράτηση της αύξησης των μισθών μείωσε τις πιέσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα κόστους κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19». Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο απ' όσα καταγράφονται στα Συμπεράσματα του προχτεσινού ECOFIN, το οποίο ενέκρινε και το σχέδιο της κυβέρνησης για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Το «λαμπρότερο μέλλον για όλους τους πολίτες» που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου, περιλαμβάνει εκτόξευση των χρεών για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και λαϊκά νοικοκυριά, ελλείμματα που θα πληρώσει ο λαός με νέα χαράτσια και απολύσεις στους περιβόητους «εξωστρεφείς» κλάδους όπως ο Τουρισμός, εκτόξευση του κόστους για τα λαϊκά νοικοκυριά και καθήλωση των μισθών, για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

... μέλλον

Αυτά επιπροσθέτως στα όσα περιλαμβάνει το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και προβλέπει σειρά αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου, ως αντάλλαγμα για τα νέα πακέτα στήριξης, που επίσης θα πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, για το «νέο πράσινο new deal». Και ενώ σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα «πηγαδάκια» από τους «βόρειους» της ΕΕ ξαναρχίζουν οι «ψίθυροι» σχετικά με την ανάγκη για πρόσθετους όρους και για το Ταμείο, με το ECOFIN να τονίζει ότι «η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών» (δηλαδή οι αυτόματοι κόφτες και τα μνημόνια διαρκείας στο πλαίσιο της ΕΕ) «θα πρέπει να αξιοποιείται στο έπακρο».

Αυτό είναι λοιπόν το «έργο» που επιφυλάσσουν στον λαό για τα επόμενα χρόνια τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων ότι καμία «επεκτατική» μορφή αστικής διαχείρισης, η οποία αποτελεί «συγκοινωνούν δοχείο» με τα μνημόνια διαρκείας για τους λαούς, δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στις λαϊκές ανάγκες. Από το «λαγούμι» αυτό μπορεί να βγάλει τον λαό μόνο η πάλη του σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Δεν κρύβονται

Πράκτορες του FBI στην Αϊτή με αφορμή τη δολοφονία του Προέδρου της χώρας, προσπάθεια υπονόμευσης της κουβανικής κυβέρνησης αξιοποιώντας τα κατακάθια της μαφίας του Μαϊάμι, περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ασκήσεις πολεμικής προπαρασκευής στα σύνορα Ευρώπης - Ρωσίας: Αυτά είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα επεισόδια της «παγκόσμιας ανατροπής» και της «επιστροφής στο μέλλον», της «σημαντικής εξέλιξης για τα κινήματα» και της «κατάργησης της εκμετάλλευσης», όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Μπάιντεν, μην μπορώντας να μαζέψει τα σάλια του για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο εξωραϊσμός του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που ξεπέρασε κάθε όριο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κούβα, γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικός. Ετσι εξηγείται και η «κάλυψη» των προβοκατόρικων μεθοδεύσεων ενάντια στην κουβανική κυβέρνηση από την «Αυγή» και τα άλλα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βγάζουν άχνα για τον ρόλο των ΗΠΑ, ούτε και για τα καλέσματα Μπάιντεν σε αντικομμουνιστική και αντεπαναστατική δράση. Ξέρουν ότι αυτά που γράφουν τα διαβάζουν και τα φιλαράκια τους στην πρεσβεία, που δεν πρέπει να δυσαρεστηθούν. Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται άλλωστε...

Λήξη συναγερμού

Λήξη του «Amber Alert» χτες το βράδυ. Μετά από τρεις μέρες όπου αναζητούνταν ο ίδιος και η θέση του για το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο σε βάρος του λαού της Κούβας, ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά εμφανίστηκε. Οχι βέβαια με καμιά «ηχηρή» παρέμβαση - δεν είναι δα και κανένα θέμα πρώτης γραμμής, για να σπεύσει να κατατροπώσει τη ΝΔ στα social media - αλλά με μια λιτή ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεών του, όπου μεταξύ άλλων μιλάει για «διαμαρτυρίες Κουβανών πολιτών» που «αντανακλούν υπαρκτά προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και χωρίς την προσφυγή στη βία», ξορκίζοντας κατά τ' άλλα «κάθε ξένη επέμβαση για την εκμετάλλευση της κατάστασης». Υιοθετεί δηλαδή και αναπαράγει όλα τα άθλια προσχήματα με τα οποία οι ιμπεριαλιστές, με πρώτη - πρώτη την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πραγματοποιούν ακριβώς την ξένη επέμβαση που βαφτίζουν «διαμαρτυρίες». Οχι δηλαδή ότι περιμέναμε και τίποτα άλλο από τους ΣΥΡΙΖΑίους του «διαβολικά καλού» Τραμπ και του «άξιου» αντικαταστάτη του, Μπάιντεν, για τον οποίο τους τρέχουν τα σάλια. Αλλά δεν χρειαζόταν δα και τόση σκέψη: Θα μπορούσαν απλά να ξεπατικώσουν την τοποθέτησή τους για το πρόσφατο μακελειό του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, τότε που ζητούσαν... «να μειωθεί η ένταση», εξισώνοντας και εκεί θύτη και θύμα, κάνοντας δηλαδή πλάτες στον θύτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ