Σάββατο 17 Μάη 2025 - Κυριακή 18 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργή και αγανάκτηση για τη διαφήμιση με φόντο την Ακρόπολη

ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πολιτική όλων των κυβερνήσεων

Δικαιολογημένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το drone show για διαφήμιση γνωστής εταιρείας υποδημάτων και αθλητικών, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης και φωτογραφήθηκε έτσι ώστε να δείχνει ένα παπούτσι να «πατάει» πάνω στον Παρθενώνα. Το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε την Παρασκευή σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η διαφήμιση γνωστής αθλητικής εταιρείας που ανάρτησε πάνω από την Ακρόπολη το σήμα της και ένα γιγάντιο παπούτσι να τη συνθλίβει κάτω από το πέλμα του, σχηματισμένα με drones. Η είδηση καθόλου δεν μας εκπλήσσει και ούτε μας καθησυχάζει η ενεργοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού, που άλλωστε έγινε μετά τον σάλο αντιδράσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

Το πρόβλημα της εμπορικής εκμετάλλευσης των αρχαιολογικών χώρων δεν είναι σημερινό. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε δει από διαφήμιση της "Κόκα Κόλα" στην Ακρόπολη, φωτογραφίσεις και επιδείξεις οίκων μόδας στον Παρθενώνα, στον ναό του Ποσειδώνα και αλλού, video clip αμφιβόλου ποιότητας με φόντο αρχαιολογικούς χώρους, μέχρι πολυτελείς δεξιώσεις κάτω από τη σκιά διάσημων αγαλμάτων.

Η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και κοινή στρατηγική για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πηγή της έχει τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπουν ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, και εξεύρεση ιδιωτικών πηγών εσόδων, καθώς επίσης την αξιοποίησή της για κερδοφορία άλλων, πιο προσοδοφόρων κλάδων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ο χώρος της μόδας, ο οπτικοακουστικός τομέας κ.λπ.

Για να εκπληρώνουν τα αρχαιολογικά μνημεία και η πολιτιστική μας κληρονομιά την πραγματική κοινωνική αποστολή τους, που είναι να προωθούν την ιστορική γνώση και να ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο πλατιών λαϊκών στρωμάτων, χρειάζεται ο λαός μας να αντιπαλέψει την πολιτική που αναγορεύει το κέρδος ως μέτρο ανάπτυξης και προόδου της κοινωνίας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, υλικών και πνευματικών».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ