Το κύριο φασματόμετρο του πειράματος KATRIN στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης. Η γιγαντιαία κυλινδρική δεξαμενή ζυγίζει 200 τόνους, έχει μήκος 24 μέτρα, διάμετρο 10 μέτρα και εσωτερική επιφάνεια 800 τετραγωνικών μέτρων |
Φυσικοί που ασχολούνται με το πείραμα Νετρίνο Τριτίου της Καρλσρούης, γνωστό με το ακρωνύμιο KATRIN, πέτυχαν να μετρήσουν το ανώτερο όριο της μάζας του νετρίνου, βρίσκοντας ότι δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 0,45 ηλεκτρονιοβόλτ*, δηλαδή το ένα εκατομμυριοστό της μάζας του ηλεκτρονίου, που είναι πολύ μικρότερη από τη μάζα του πρωτονίου και του νετρονίου. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει ως μέρος των διερευνήσεων που πραγματοποιούν οι επιστήμονες με το KATRIN. Περίπου τα 3/4 των δεδομένων που θα προκύψουν από τη λειτουργία του επί 1.000 μέρες δεν έχουν αναλυθεί ακόμα. Οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι, γιατί μέσα σε έναν χρόνο η ευαισθησία του πειράματος διπλασιάστηκε, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί παραπέρα, φτάνοντας σε ικανότητα μέτρησης μάζας έως και τα 0,3 ηλεκτρονιοβόλτ.
Σύστημα λέιζερ Ράμαν για την ανάλυση της σύνθεσης του αέριου τριτίου |
Οι θεωρητικοί φυσικοί εκτιμούν ότι η βαθύτερη κατανόηση του νετρίνου ίσως ανοίξει τεράστια νέα πεδία για τη Φυσική, πέρα από τα όλο και πιο ενοχλητικά όρια του Καθιερωμένου Μοντέλου. Πειράματα όπως το KATRIN μπορούν να φέρουν πιο κοντά αυτές τις ανακαλύψεις.
* Το ηλεκτρονιοβόλτ είναι μονάδα μέτρησης Ενέργειας, αλλά σύμφωνα με την εξίσωση του Αϊνστάιν η Ενέργεια μπορεί να αντιστοιχηθεί με τη μάζα (Ε=mc2). Πέρα από αποφυγή αριθμών με πολλά μηδενικά μετά την υποδιαστολή εφόσον οι μάζες των σωματιδίων εκφράζονταν στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI), το ηλεκτρονιοβόλτ διευκολύνει στη Σωματιδιακή Φυσική, αποτελώντας τη βάση του φυσικού συστήματος μονάδων.