Eurokinissi |
Από την παναιγαιακή κινητοποίηση στην Αθήνα |
«Συνδικάτα μαζικά, πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων, με δυνατό Εργατικό Κέντρο, είναι το καθήκον για το επόμενο διάστημα»: Αυτό το καθήκον αποτυπώθηκε στην εισήγηση του ΔΣ, με τα συνδικάτα να επαναλαμβάνουν το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που σφράγισε τις κινητοποιήσεις των δύο τελευταίων χρόνων και τη δράση του Εργατικού Κέντρου, πρωτοβουλίες που αγκαλιάστηκαν από τον λαό και στα δύο νησιά.
«Οργανώσαμε 9 απεργιακές μάχες. Δύο για το έγκλημα στα Τέμπη, την Πρωτομαγιά, την πανσαμιακή στις 12 Φλεβάρη για την Υγεία και τις πανελλαδικές. Οργανώσαμε πολλές παρεμβάσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις για την Υγεία όλο τον χρόνο. Σημαντικότερη στιγμή, η πρωτοβουλία που πήραμε με την πανσαμιακή απεργία και στη συνέχεια ο μεγάλος παναιγαιακός συντονισμός από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, από 251 Εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σωματεία, συλλόγους και φορείς, με κοινό πλαίσιο πάλης και κινητοποιήσεις στις 31 Μάρτη στο υπουργείο Υγείας και την 1η Απρίλη στο υπουργείο Ναυτιλίας, για τις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και τις συγκοινωνίες».
Από τη συνέλευση του Εργατικού Κέντρου |
Τονίστηκε η σημασία του προσανατολισμού του Εργατικού Κέντρου και των συνδικάτων στην καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της εμπλοκής της χώρας στους σχεδιασμούς των ΕΕ - ΝΑΤΟ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, εντείνοντας τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Παράλληλα, οι αγωνιστικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης στάθηκαν σε πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος για όλα τα ζητήματα που «καίνε» το νησί της Σάμου, όπως η δημιουργία επιτροπής κατά των πλειστηριασμών, με παρεμβάσεις στο ΚΥΤ και στα ξενοδοχεία ώστε να γνωρίσουν οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα, να οργανωθούν απέναντι στις συνθήκες - λάστιχο που επικρατούν, ειδικά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αποφασίστηκε ακόμα η δημιουργία Στεκιού Νεολαίας, ως μια συμβολή για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο των νέων.
Στη Γενική Συνέλευση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Λάφης, πρόεδρος του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, και μίλησε για τα προβλήματα των αγροτών. «Η παραγωγή είναι μικρή και η ενίσχυση των αγροτών κάθε χρόνο είναι μειωμένη κατά 30%. Σε συνδυασμό με το πανάκριβο ενεργειακό κόστος, αποτέλεσμα της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, οι αγρότες γονατίζουμε. Και τώρα έρχονται και μας λένε πως τα χρέη στον ΕΦΚΑ θα τα δώσουν σε funds. Δεν θα περάσει!».
Παράλληλα κατήγγειλε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς τόσο με το κτηματολόγιο όσο και με την υπαγωγή στους δασικούς χάρτες το κόστος είναι δυσβάσταχτο, αφού χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για να γίνουν ενστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι η γη να δημεύεται, έτοιμη να παραδοθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους για «επενδύσεις».
Ο Δημήτρης Καλογερής καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων και την παράδοσή τους σε ιδιώτη, που αναγκάζει τους μικρούς ψαράδες να πληρώνουν ενοίκιο για να μπορούν να προστατεύσουν τις βάρκες τους. «Σκεφτείτε μια μικρή τράτα, που βγαίνει - δεν βγαίνει τον χειμώνα για ψαριά, να πρέπει να πληρώνει 600 ευρώ ενοίκιο τον χρόνο, όταν ο ιδιώτης που νοίκιασε το καταφύγιο από τον δήμο δεν έχει καταβάλει ένα ευρώ εδώ και πέντε χρόνια!». Και σημειώθηκε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις καταγγέλλοντας την πολιτική του κέρδους, που συνθλίβει τους μικρούς ψαράδες.