Παρασκευή 16 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Κηδεύτηκε ο πρώην Πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα

Με τιμές αρχηγού κράτους και πλήθος κόσμου κηδεύθηκε χθες ο πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, που πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 89 ετών.

Ο Μουχίκα διατέλεσε Πρόεδρος της χώρας από το 2010 - 2015 με το σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης «Ευρύ Μέτωπο», κατά την οποία προβλήθηκε μεταξύ άλλων ο λιτός του βίος και το ότι απαρνήθηκε μια σειρά προνόμια της θέσης του, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο του «φτωχότερου Προέδρου στον κόσμο».

Ξεκίνησε ως μέλος του Εθνικού Κόμματος, αλλά στη συνέχεια έγινε μέλος του αντάρτικου κινήματος «Τουπαμάρος», φυλακίστηκε για 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-85) και βασανίστηκε. Εκλέχτηκε στην συνέχεια βουλευτής, γερουσιαστής, διορίστηκε υπουργός και κατόπιν ανέλαβε Πρόεδρος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κινήθηκε στη σοσιαλδημοκρατική λογική «εξανθρωπισμού του καπιταλισμού» και της «ταξικής συνεργασίας», ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τη στάση του εξέφραζε τη γραμμή της «εθνικής συμφιλίωσης», ακόμα και με τους βασανιστές του.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ