Λόγω «αβέβαιου περιβάλλοντος» και οικονομικών «προκλήσεων»
Τις 20.000 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι απολύσεις που σχεδιάζει ο ιαπωνικός κολοσσός «Nissan Motor», στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου και της απόφασης να μειώσει την παραγωγική του ικανότητα.
Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ιβάν Εσπινόζα (ανέλαβε μετά το ναυάγιο τον χειμώνα για τη συγχώνευση με τη «Honda», προκειμένου να ανταγωνιστούν με αυξημένες αξιώσεις κινεζικά μονοπώλια του κλάδου), τα 2/3 των απολύσεων θα προέλθουν από τον τομέα της μεταποίησης και οι υπόλοιπες από τμήματα πωλήσεων, διοικητικές θέσεις αλλά και την έρευνα.
Η διοίκηση της εταιρείας τον Νοέμβρη είχε ήδη ανακοινώσει σχέδιο κατάργησης 9.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως και μείωσης της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας του ομίλου κατά 20%.
Πλέον εκτιμάται ότι οι απολύσεις θα αφορούν το 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού που σήμερα διαθέτει ο όμιλος (περίπου 133.500 άτομα).
Ο Εσπινόζα χαρακτήρισε το προηγούμενο οικονομικό έτος «γεμάτο προκλήσεις», με αυξανόμενο κόστος παραγωγής και ένα «αβέβαιο περιβάλλον», μιλώντας για ισολογισμούς που αποτελούν «κάλεσμα αφύπνισης». Σημειωτέον, η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει διαμορφώσει ακόμα προβλέψεις για το νέο έτος, εξαιτίας της «αβεβαιότητας» που γεννά η «φύση των αμερικανικών δασμών».
Την περασμένη βδομάδα η «Nissan» ανακοίνωσε ότι θα περικόψει επενδύσεις που είχε δρομολογήσει, αναστέλλοντας και σχέδια κατασκευής ενός εργοστασίου μπαταριών και ενός εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων στην Ιαπωνία.
Σχετικό ρεπορτάζ του BBC σημείωνε ότι μια σειρά ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από τη γοργή ανέλιξη κινεζικών ομίλων όπως η BYD, που διατηρούν προβάδισμα και στην κινεζική αγορά. Το βρετανικό δίκτυο παρατηρούσε ακόμα ότι «η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων, με ορισμένα καθιερωμένα ως κατασκευαστές οχημάτων έθνη να έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει για τη νέα τεχνολογία». Πρόσθετε δε ότι «στις ΗΠΑ, μια άλλη μεγάλη αγορά για τη "Nissan", ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού έχουν πλήξει τις πωλήσεις νέων οχημάτων».
Σε περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και η «Panasonic», μέχρι τον Μάρτη του 2026, στο πλαίσιο «ενδελεχούς ανασκόπησης της λειτουργικής αποδοτικότητας», όπως εξηγείται σε σχετική ανακοίνωση.
Η εταιρεία - που απασχολεί περίπου 230.000 άτομα σε όλο τον κόσμο - ετοιμάζεται να πετάξει στον δρόμο 5.000 εργαζόμενους στην Ιαπωνία και άλλους 5.000 διεθνώς, με επίκεντρο τα τμήματα πωλήσεων και διοικητικής υποστήριξης.