Επανέρχονται στο διεθνές προσκήνιο νέες φρικιαστικές καταγγελίες για τα εγκλήματα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) σε σειρά ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις οποίες συμμετείχε η Βρετανία όπως οι πόλεμοι σε Ιράκ, Αφγανιστάν, κ.α.
Μιλώντας σε ρεπόρτερ της εκπομπής «Panorama», που μεταδόθηκε χτες από το βρετανικό δίκτυο BBC, τουλάχιστον 30 απόστρατοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων SAS και SBS κατήγγειλαν μεταξύ άλλων εν ψυχρώ εκτελέσεις πολιτών που φορούσαν χειροπέδες ή ήταν τραυματίες, ακόμη και παιδιών ή εφήβων. Κατήγγειλαν, επίσης, πρώην συναδέλφους τους για δολοφονίες αμάχων στον ύπνο τους, φρικτά βασανιστήρια σε «ανακρίσεις», ομαδικές σφαγές, κ.ά.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ενός πρώην στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που εξήγησε τι γινόταν με όσους θεωρούνταν στόχοι στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας»: «Αν ένας στόχος είχε εμφανιστεί στη λίστα δύο ή τρεις φορές πριν, τότε πηγαίναμε με σκοπό να τον σκοτώσουμε, δεν υπήρχε καμία προσπάθεια να τον συλλάβουμε. Μερικές φορές ελέγχαμε αν είχαμε εντοπίσει τον στόχο, επιβεβαιώναμε την ταυτότητά του και μετά τον πυροβολούσαμε. Συχνά η Μοίρα απλώς πήγαινε και σκότωνε όλους τους άντρες που έβρισκε εκεί».
Ενας άλλος αποκάλυψε ότι σε ορισμένες επιχειρήσεις, τα στρατεύματα έμπαιναν σε ξενώνες και σκότωναν όλους όσοι ήταν εκεί, λέγοντας: «Μπήκαν μέσα και πυροβόλησαν όλους όσοι κοιμόντουσαν εκεί».
Ειδεχθή εγκλήματα συνέβαιναν και στην περίπτωση που οι ειδικές δυνάμεις έθεταν υπό έλεγχο μια περιοχή. Τότε οι ομάδες εφόδου σάρωναν την περιοχή πυροβολώντας όποιον βρισκόταν στο έδαφος, ελέγχοντας τα πτώματα και σκοτώνοντας όποιον έμενε ζωντανός. «Ηταν αναμενόμενο, όχι κρυφό. Ολοι το ήξεραν», ανέφερε άλλος ένας αυτόπτης μάρτυρας ενώ άλλος βετεράνος περιέγραψε μια επιχείρηση κατά την οποία ένας ιατρός περιέθαλπε κάποιον που είχε πυροβοληθεί και εξακολουθούσε να αναπνέει: «Τότε ένας από τους δικούς μας τον πλησίασε. Ακούστηκε ένας κρότος. Τον είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι από κοντινή απόσταση».
Σύμφωνα με τις καταθέσεις, στους νεότερους στρατιώτες λεγόταν από ανωτέρους τους ότι οι κρατούμενοι δεν έπρεπε να επιστρέψουν στη βάση μαζί τους, «υπήρχε έμμεση έγκριση για ό,τι συνέβαινε».Ολα αυτά δεν γίνονταν εν αγνοία των τότε κυβερνώντων.
Στο ρεπορτάζ του BBC, για πρώτη φορά αποκαλύπτεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ενημερωθεί από τον τότε δοτό πρωθυπουργό του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι πως οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις σκότωναν αμάχους στην υπό κατοχή χώρα. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε πως οι «ανησυχίες» που του είχε μεταφέρει ο Καρζάι αφορούσαν «γενικά τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, και όχι συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου», αρνούμενος κάθε συγκάλυψη των εγκλημάτων.