Στα 11,3 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024 για τις 101 εισηγμένες εταιρείες | Την ίδια στιγμή ο μέσος πραγματικός μισθός είναι 9% μικρότερος απ' ό,τι ήταν το 2011
Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό το τραγικό - για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα - κοντράστ της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ξεκάθαρα και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.
Συγκεκριμένα:
Εν έτει 2025, λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που υποφέρουν από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενώ από την άλλη μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν από το αίμα και τον ιδρώτα του λαού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν:
- Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών 101 επιχειρήσεων με εισηγμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθε σε 109,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μέση αύξηση 4,7%.
- Τα αθροιστικά λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 14,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μέση αύξηση 4,1%.
- Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) ενισχύθηκαν κατά 4,4%, φτάνοντας τα 11,3 δισ. ευρώ.
Επίσης σε επίπεδο κύκλου εργασιών σημειώνεται η καλύτερη επίδοση της εξαετίας, μετά από εκείνη του 2022, όταν τα έσοδα των 101 εισηγμένων είχαν ανέλθει σε 112,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά τροφοδοτήθηκαν κυρίως από τις υπέρογκες τιμές των ενεργειακών αγαθών, που τα νοικοκυριά έχουν χρυσοπληρώσει εξαιτίας της πολιτικής «απελευθέρωσης», της «πράσινης μετάβασης» και του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όμιλοι της Ενέργειας συμβάλλουν στη γιγάντωση των κερδών των ελληνικών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.
Τεράστια κέρδη παρουσίασαν και οι τράπεζες, αλλά και βιομηχανίες και κατασκευαστικές επιχειρήσεις, όπως: «Τιτάν», «Metlen», «Viohalco», «Coca - Cola HBC», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ανακοίνωσε σχεδόν πενταπλάσια καθαρά κέρδη από το 2023), «Aktor» (πρώην «Intrakat», που τριπλασίασε τον τζίρο της). Πιο κερδοφόρα επιχείρηση για το 2024 αναδείχθηκε η Eurobank, με καθαρά κέρδη ύψους 1,44 δισ. ευρώ, ενώ πιο μεγάλη επιχείρηση βάσει τζίρου αναδείχθηκε ξανά μετά από πολλά χρόνια η «Helleniq Energy», με δεύτερη τη «Motor Oil».
Η κερδοφορία των τραπεζών εκτοξεύτηκε και το 2024. Οι τρεις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς) παρουσίασαν καθαρά κέρδη - μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας - άνω του 1 δισ. ευρώ η καθεμιά! Πρόκειται για τους ομίλους που δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο από το 2012, εξαιτίας του λεγόμενου αναβαλλόμενου φόρου που θεσπίστηκε τότε και ισχύει μέχρι σήμερα.
Για το σύνολο των επτά εισηγμένων στο Χρηματιστήριο τραπεζών (Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Optima Bank, Τράπεζα Πειραιώς) τα αθροιστικά τους κέρδη έφτασαν τα 4,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 41% του συνόλου των κερδών όλων των εισηγμένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 1ο τρίμηνο του 2025 οι τράπεζες εμφανίζουν κέρδη ύψους 1,242 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα λοιπόν με τις ανακοινώσεις των τραπεζών:
- Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά κέρδη 284 εκατ. ευρώ, με έσοδα από τόκους 481 εκατ. ευρώ.
- Η Eurobank - η οποία με ισολογισμό 100 δισ. ευρώ είναι πλέον η μεγαλύτερη τράπεζα με έδρα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη - παρουσίασε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 348 εκατ. ευρώ, με τις δραστηριότητες στο εξωτερικό να καταγράφουν αύξηση κερδοφορίας κατά 27,2% σε ετήσια βάση, στα 184 εκατ. ευρώ, και να συνεισφέρουν κατά 52,7% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 638 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες σε 169 εκατ.
- Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά τους φόρους 371 εκατ. ευρώ, με καθαρά έσοδα από τόκους 524 εκατ. ευρώ και έσοδα από προμήθειες 102 εκατ. ευρώ.
- Η Alpha Bank παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους 239,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε τριμηνιαία βάση και 8% σε ετήσια, επιτυγχάνοντας το 26% του ετήσιου στόχου της. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν σε 107,5 εκατ. ευρώ.
Πριν μερικές μέρες η ίδια η Eurostat κατέγραψε ένα τεράστιο ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων στη χώρα, αποτέλεσμα κι αυτό της διαρκούς συμπίεσης των μισθών προς τα κάτω, μέσα από τους εκτρωματικούς νόμους και την εργαλειοθήκη της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό και τις ΣΣΕ.
Το ποσοστό των χαμηλόμισθων μάλιστα χτυπάει «κόκκινο» όσον αφορά τις γυναίκες και τους νέους εργαζόμενους (κάτω των 30 ετών), που ζουν στο πετσί τους όλες τις αναδιαρθρώσεις των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Οχι τυχαία, ο υψηλότερος αριθμός χαμηλόμισθων εργαζομένων καταγράφεται στον πιο δυναμικό κλάδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας: Στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού.
Τι προκύπτει αναλυτικά από την έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στον «Ριζοσπάστη»:
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουν οι εργαζόμενοι να συμβαίνει στην τσέπη τους σήμερα: Μισθοί που εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα και δεν φτάνουν ούτε για να καλυφθούν οι βασικές βιοτικές ανάγκες. Και είναι αποτέλεσμα όλων των αντεργατικών μέτρων που ψήφισαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, τόσο για τη συγκράτηση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» όσο και για τη φορολεηλασία των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων. Ετσι έφτασε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ στα θηριώδη πλεονάσματα, από τα οποία πετάει ένα ξεροκόμματο στα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής της.
Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία από μελέτη του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, όπου αποτυπώνονται γενικευμένη απλήρωτη υπερεργασία και δουλειά ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο για μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δημοσκοπική έρευνα που εστιάζει στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και έγινε το 2023 σε δείγμα 1.305 ατόμων.
Σύμφωνα με την έρευνα, ως προς τις μορφές υπερεργασίας (επιπλέον ώρες, δουλειά τα Σαββατοκύριακα και γενικότερα στον ελεύθερο χρόνο) και την αμοιβή αυτής, προκύπτουν τα εξής:
- Το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εργάζεται επιπλέον ώρες από αυτές που ορίζει η σύμβαση εργασίας του. Από αυτούς το 15% εργάζεται έως 2 ώρες επιπλέον, το 14% από 3 έως 5 ώρες, το 8% από 6 έως 8 ώρες, το 5% από 8 έως 10 ώρες και το 9% πάνω από 10 ώρες.
- Το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πάνω από δύο φορές τον μήνα ξεπερνά τις 10 ώρες εργασίας ημερησίως και το 11% τις ξεπερνά μία φορά τον μήνα.
-- Το 56% δήλωσε ότι εργάζεται είτε πάνω από δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα (41%) είτε μία φορά τον μήνα (15%).
-- Το 25% δήλωσε ότι συχνά ή πολύ συχνά αναγκάζεται να εργαστεί στον ελεύθερο χρόνο του.
-- Το 65% δήλωσε ότι είτε δεν αμείβεται καθόλου (49%) είτε αμείβεται μερικώς (16%) για την υπερεργασία. Πρόκειται για «εύρημα» που καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με την «ψηφιακή κάρτα εργασίας» έχει καταπολεμηθεί τάχα η «μαύρη εργασία».
Ως προς τους κλάδους:
- Επιπλέον ώρες εργασίας πραγματοποιούν το 48% όσων εργάζονται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το 50% στη μεταποίηση και όσων την περίοδο της έρευνας εργάζονταν στα καταλύματα και στην εστίαση, το 70% στις κατασκευές, το 44% στην ενημέρωση και επικοινωνία, στην Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα.
- Πάνω από δύο Σαβββατοκύριακα τον μήνα δουλεύουν το 63% των εργαζομένων στην παροχή καταλύματος και εστίασης, το 47% στην επισκευή οχημάτων, το 44% στη μεταφορά και αποθήκευση, το 37% στην ενημέρωση και επικοινωνία, το 32% στην Εκπαίδευση και το 31% στη μεταποίηση.