Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Μην ψάχνουν αλλού τον Λεπέν, ας κοιτάξουν τα μούτρα τους»!

Αμεση, αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση από τους απεργούς όλου του Πειραιά, που στάθηκαν στο πλευρό των ναυτεργατών

Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις, των τελευταίων χρόνων, συντάραξε χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας. Απεργοί εργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα γιαπιά, τα εργοστάσια ελαιουργίας - σαπουνοποιίας, τα τσαγκαράδικα, τα μηχανουργεία, μαζί τους συνταξιούχοι και νεολαίοι, προσπερνώντας τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ΠΝΟ, ένωσαν τις γροθιές τους, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Λουδοβίκου στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να υπερασπιστούν πάση θυσία τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, το δικαίωμά τους στη δουλιά, το δικαίωμά τους στην ίδια την απεργία. Παράλληλα, με αυτό το μαζικό τους «παρών», έδωσαν την απάντηση στο όργιο της βίας και της τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν στο λιμάνι του Πειραιά εφοπλιστές και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το μαζικό «παρών» σχολίασε και ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης, όταν, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, επισήμανε: «Σήμερα είναι η τέταρτη απεργία - είπε ο συνδικαλιστής - που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις και συνταράσσει τον Πειραιά και όλη Ελλάδα, κόντρα στην ισοπεδωτική πολιτική της κυβέρνησης, των βιομηχάνων, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΕΚΠ, ΠΝΟ, που τους κάνουν πλάτη και που οι Μακρής - Θεοδώρου ωχριούν μπροστά τους». «Η κυβέρνηση, θορυβημένη, κατέφυγε στον αυταρχισμό, στη βία και την τρομοκρατία, θεωρώντας ότι είναι το μόνο μέσο για να περάσει τη βάρβαρη πολιτική της. Και λένε ότι ψάχνουν τον Λεπέν στην Ελλάδα. Δεν κοιτάνε τα μούτρα τους στον καθρέφτη ο Σημίτης και ο Λαλιώτης;». «Δηλώνουμε: Η απεργία δεν έσπασε, δεν είχαμε απεργοσπάστη. Τα πλοία έφυγαν με τη βία!».

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης, ο οποίος είπε: «Απαιτούμε να σταματήσει η βία και η τρομοκρατία. Ο,τι και να κάνουν, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους». Χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση και ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Στις 11, οι απεργοί ξεχύθηκαν στους δρόμους του Πειραιά. Πρώτος σταθμός τους το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, όπου κρατούνταν οι 5 συνάδελφοί τους, ενώ με τα συνθήματα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» διαδήλωσαν την απαίτησή τους να αφεθούν οι 5 ελεύθεροι. Στις 12, οι πύλες του Λιμεναρχείου ανοίγουν και οι συλληφθέντες ενώνονται με τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι τους υποδέχονται με χειροκροτήματα και απανωτά συνθήματα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, που ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες, θα πει: «Η τρομοκρατική αυτή επίθεση είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Οι απεργοί ναυτεργάτες, με τους απεργούς της στεριάς όλου του Πειραιά, αναδεικνύοντας την ταξική αλληλεγγύη, δώσαμε αποφασιστικό χτύπημα στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας τις επόμενες μέρες με όλους τους εργαζόμενους, με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας». Οσο για την απεργία που κήρυξε η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, όχι για χτες που απεργούσαν οι πάντες, αλλά για τις...11 Ιούνη, ο συνδικαλιστής είπε ότι είναι μία ακόμα απόδειξη πως η πλειοψηφία αυτή αποτελεί απεργοσπαστικό μηχανισμό, μηχανισμό των εφοπλιστών και υπογράμμισε ότι, αν η ΠΝΟ κάνει πίσω από την απόφασή της, τότε την υπόθεση της οργάνωσής της θα την πάρουν στα χέρια τους οι ναυτεργάτες και τα αγωνιστικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Κατήγγειλε, ακόμα, ότι οι λιμενικοί συμπεριφέρθηκαν στους 5 συλληφθέντες σαν να ήταν κακοποιοί.

Η πορεία συνεχίστηκε προς το ΥΕΝ, όπου ο υπουργός είχε σπεύσει λίγα λεπτά πριν να φύγει «σαν κλέφτης», γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση των διαδηλωτών. Εξω από το υπουργείο, παρέμειναν ως τις 2.30 μ.μ. οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο λιμάνι για να ενταχθούν στις ομάδες περιφρούρησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη στους καταπέλτες για τις ανάγκες των εργαζομένων(2011-06-26 00:00:00.0)
Ακαμπτοι παρά τη λύσσα της εργοδοσίας(2009-05-31 00:00:00.0)
Μάχη με τους εφοπλιστές και τους συμβιβασμένους(2008-12-06 00:00:00.0)
Στρατοκρατούμενο το λιμάνι(2002-05-30 00:00:00.0)
"Νεκρώνει" ο Πειραιάς(1998-05-27 00:00:00.0)
Απεργία ναυτεργατών στις 16 και 17 Αυγούστου(1996-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ