Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μάχη με τους εφοπλιστές και τους συμβιβασμένους

Η πλειοψηφία της ΠΝΟ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να υπονομεύσει την απεργία για την καταβολή των δεδουλευμένων

Από την περιφρούρηση της απεργίας στο «Νταλιάνα»
Από την περιφρούρηση της απεργίας στο «Νταλιάνα»
Την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν, για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία, έδειξαν και χτες οι ναυτεργάτες, συνεχίζοντας την απεργία τους και παραμένοντας για τρίτη μέρα στους καταπέλτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, των οποίων οι πλοιοκτήτριες εταιρείες παραβιάζουν ακόμα και το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων στα πληρώματα. Πρόκειται για τις εταιρείες ΣΑΟΣ του Μανούση, ΝΕΛ του Απ. Βεντούρη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, ΚΑΛΛΙΣΤΗ, του Σπανού και GA FERRIES, του Αγούδημου.

Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, αποδεικνύοντας ξανά τον επικίνδυνο ρόλο της σε βάρος των ναυτεργατών και κόντρα στις αγωνιστικές τους διαθέσεις, από χτες το μεσημέρι άρχισε να υπονομεύει την απεργία που αυτή είχε κηρύξει και να «τα βρίσκει» με τους εφοπλιστές. Ετσι «παρέδωσε» στον εφοπλιστή Βεντούρη τα πλοία «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», «ΤΑΞΙΑΡΧΗ» και τα δύο ταχύπλοα, παρά το γεγονός ότι κουρελιάζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Με πρόσχημα ότι πληρώθηκαν ορισμένοι από το πλήρωμα του πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», έσπασε την απεργία σε αυτήν την εταιρεία. Αυτοί οι συνδικαλιστές, αναλαμβάνοντας το ρόλο του απεργοσπάστη, ανάγκασαν τους ναυτεργάτες των πλοίων του Βεντούρη να σταματήσουν την απεργία, όταν ο εφοπλιστής εξακολουθεί, εκτός όλων των άλλων, να έχει απλήρωτους επί μήνες και εγκαταλειμμένους χωρίς τροφή και νερό ναυτεργάτες μέσα στο σαπιοκάραβό του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ».

Με τη δυναμική παρέμβαση και περιφρούρηση των ταξικών δυνάμεων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΝΣΚ), οι οποίες από την αρχή ήταν αυτές που οργάνωσαν τον αγώνα, κρατήθηκε η απεργία στις υπόλοιπες τρεις εταιρείες, με την κινητοποίηση να συνεχίζεται και σήμερα. Οι ταξικές δυνάμεις, ενημερώνοντας παράλληλα τους ναυτεργάτες για τα έργα της πλειοψηφίας και αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 10/12 με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, κατάφεραν να χαλάσουν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του εφοπλιστή Αγούδημου και να ακινητοποιήσουν μαζί με τα πληρώματα στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» και «ΜΙΛΕΝΑ». Να σημειωθεί ότι ο Αγούδημος άσκησε ωμό εκβιασμό σε βάρος των πληρωμάτων, εκδίδοντας παράλληλα και εισιτήρια για επιβάτες, ενώ συμπαραστάτη του είχε και το ΥΕΝ, το οποίο παρά την απεργία τού ενέκρινε έκτακτη δρομολόγηση για το πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ».

Ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Πειραιά έμεινε και το πλοίο «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» του Σπανού, στο λιμάνι του Λαυρίου το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» του Μανούση, όπως και τα πλοία του «ΣΑΟΣ ΙΙ», στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ» στο λιμάνι της Καβάλας.

  • Αργά το βράδυ η πλειοψηφία της ΠΝΟ έσπασε την απεργία και στην εταιρεία του Αγούδημου. Αποφάσισε να δώσει διορία στις εταιρείες του Βεντούρη και του Αγούδημου για την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι τις 10 Δεκέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ