Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Νεκρώνει" ο Πειραιάς

Κλείνει για δυο μέρες το λιμάνι. Στις 10 προσυγκέντρωση στο ΕΚΠ, στις 10.30 συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή. Απεργοσπάστες οι εγκάθετοι των εφοπλιστών στην ΠΝΟ

"Νεκρώνει" σήμερα το πρώτο λιμάνι της χώρας. Το αγωνιστικό κλίμα καταγράφτηκε χτες στις στάσεις εργασίας που έγιναν σε εργασιακούς χώρους, στις περιοδείες συνδικαλιστών και στις γενικές συνελεύσεις. Οι απεργοί θα κάνουν προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,ενώ η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 στην πλατεία Κοραή.

Χτες οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Κερατσινίου έκαναν συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου στις 12 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια 2ωρης στάσης εργασίας. Στους ΗΣΑΠ συνεχίστηκαν οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, οι οποίοι συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ με 24ωρη απεργία. Οι λιμενεργάτες,με αφετηρία την πανελλαδική απεργία, ξεκινούν 48ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ετσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, κλειστά θα παραμείνουν Τετάρτη και Πέμπτη τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ελευσίνας, της Καβάλας, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Συγκεντρώσεις έγιναν και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Ειδικό βάρος δίνουν τα σωματεία του Πειραιά και στην περιφρούρηση της απεργίας, προκειμένου να αποκρουστούν φαινόμενα υπονόμευσης. Ετσι από τα ξημερώματα ομάδες περιφρούρησης, που ήδη έχουν καθοριστεί, θα "οργώνουν" όλους τους εργασιακούς χώρους του Πειραιά.

Να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, δίνοντάς της ταξικό, αγωνιστικό περιεχόμενο, καλούν τους εργαζόμενους του Πειραιά με χτεσινή κοινή τους ανακοίνωση 21 πρωτοβάθμια σωματεία.Το μαζικό "παρών" των εργαζομένων, όπως επισημαίνουν, θα αποτελέσει απάντηση "στις κυβερνητικές αντεργατικές επιλογές, καθώς και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες". Τα 21 σωματεία καταγγέλλουν επίσης τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας.

Κοινοί απεργοσπάστες οι εγκάθετοι της ΠΝΟ

Πρόκληση απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους αποτελεί η τακτική της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,η οποία, με ευθύνη της νόθας πλειοψηφίας στη διοίκησή της, ανέλαβε το ρόλο του απεργοσπάστη! Οχι μόνο αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση, αλλά προκλητικά χτες, παραμονή της απεργίας, συνεδρίασε η Εκτελεστική της Επιτροπή για να κηρύξει μία 48ωρη απεργία στις 15 Ιουνίου και να διεκδικήσει υποτίθεται την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,χωρίς συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο! Στην πραγματικότητα υπονομεύει και αυτή την απεργία από την κήρυξή της, αφού, όπως αποφάσισε, στις 15 Ιουνίου θα απεργήσουν οι κατηγορίες των πλοίων που δεν έχουν υπογράψει Συλλογικές Συμβάσεις! Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι τότε υπογραφούν ΣΣΕ ακόμα και με... αυξήσεις 1% που πρότεινε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών,η απεργία δε θα γίνει!

Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου σχολίασε σχετικά: "Η ΠΝΟ συνεχίζει την υπονομευτική της τακτική, απέχοντας από την πανελλαδική απεργία. Μάλιστα η 48ωρη απεργία, που κήρυξε χτες παραμονή της απεργίας, για τις 15 Ιουνίου, είναι για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η στάση της. Και μόνο το γεγονός ότι η απεργία κηρύχτηκε στις κατηγορίες των πλοίων που δεν έχουν υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες. Με τις αποφάσεις αυτές η νόθα πλειοψηφία επιβεβαιώνει το ρόλο που έχει ταχθεί να υπηρετεί, ως όργανο των εφοπλιστών και της κυβέρνησης. Υπόθεση των ναυτεργατών είναι να ανατρέψουν αυτό το σάπιο καθεστώς που επικρατεί στην ΠΝΟ, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, να μετατρέψουν την Ομοσπονδία σε όργανο πάλης των ναυτεργατών".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ