Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Ενισχύεται ο ρόλος του σαν επιχείρηση

Το ρόλο που προσέδωσε στον ΟΣΚ η μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρία (ΑΕ) έρχεται να ενισχύσει το σχέδιο νόμου για τη «Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις». Αφού εξαίρεται ως θετική η εξέλιξη αυτή και «επιτυχής η επιχειρηματική λειτουργία» της ΑΕ, η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα τόσο σε ό,τι αφορά το ρόλο του, όσο και στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, δίνεται στον ΟΣΚ η δυνατότητα απόκτησης γηπέδων με αναγκαστική απαλλοτρίωση, αγορά ή ανταλλαγή, ρυθμίζονται διαδικασίες αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις. Συγχρόνως, καθιερώνεται η δυνατότητα της ΟΣΚ ΑΕ να συνιστά οριζόντιες και κάθετες ιδιοκτησίες στα ακίνητα στα οποία ανεγείρονται σχολικά κτίρια και μεταβιβάζονται στους ΟΤΑ, με στόχο την οικονομική εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών και «δημιουργία αυτόνομων πόρων για την ΟΣΚ ΑΕ» (!). Ενόψει δε των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η διάταξη αυτή εξειδικεύεται και - πέρα από την εκπόνηση μελετών επίβλεψη έργων και εξοπλισμών ακινήτων σε συνεργασία με τον «Αθήνα 2004» - δίνεται στον ΟΣΚ η δυνατότητα να παραχωρεί για χρήση στην Ολυμπιακή Επιτροπή Αθήνα 2004 ακίνητά του με οικονομικό αντάλλαγμα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, η παραπάνω ανταποδοτική λειτουργία των κτιρίων, παρουσιάζεται ως συμβολή του υπουργείου Παιδείας στην «εθνική προσπάθεια» και «εξασφαλίζει υποδομές που θα συνεχίσουν μετά τους αγώνες να συμβάλλουν στο έργο της εκπαίδευσης».

Επίσης, με το νομοσχέδιο δίνεται στον ΟΣΚ η δυνατότητα να αναλαμβάνει έργα και στο εξωτερικό, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει με την ανάληψη από τον ΟΣΚ έργων κτιριακής υποδομής στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, ανάμεσα σε άλλα, δίνεται η ευκαιρία στον ΟΣΚ να ενισχύσει και στο μέρος που αφορά τις εργασιακές σχέσεις το χαρακτήρα του σαν ιδιωτική επιχείρηση, με τη ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, σε βάρος του μόνιμου προσωπικού του οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ