Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Ανοιχτό το θέμα της επιστροφής του, λέει η κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Νομικά βεβαιωμένο και πολιτικά ανοιχτό είναι το θέμα της επιστροφής του κατοχικού δανείου που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρ. Νιώτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου.

Ο υφυπουργός είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει πως δεν έχουν αποσβεστεί οι αξιώσεις της χώρας μας, συνεχίζονται οι προσπάθειες διευθέτησης του θέματος και θα εξαντληθούν όλα τα νόμιμα διεθνή μέσα.

Μάλιστα χαρακτήρισε αστήρικτες τις γερμανικές αιτιάσεις ότι μετά από τόσα χρόνια από το τέλος του πολέμου έχουν «αποσβεστεί» οι ελληνικές αξιώσεις, ενώ είπε ότι το γερμανικό επιχείρημα ότι η χώρα μας έχει αποζημιωθεί μέσα από τις διάφορες κοινοτικές επιδοτήσεις δε στέκει, αφού κανένας δε δικαιούται να συμψηφίζει αυτά τα ποσά.

Ο Μ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι παρά τα όσα κατά καιρούς λένε οι εκπρόσωποι των ελληνικών κυβερνήσεων το θέμα έχει βαλτώσει. Οι Γερμανοί, τόνισε, προκλητικά αναφέρουν ότι 50 χρόνια μετά δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση, ενώ παραμένει για την Ελλάδα εκτός από το οικονομικό και το ηθικό θέμα. Και αυτό γιατί οι Γερμανοί έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές τους με όλες τις υπόλοιπες χώρες και έχουν αφήσει ανικανοποίητη μόνο την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν πρώτη σε απώλειες και θυσίες. Ο Μ. Κωστόπουλος υπενθύμισε παλιότερη δήλωση του τότε καγκελαρίου της Γερμανίας Χ. Κολ ότι το θέμα έχει κλείσει πριν από αρκετά χρόνια και με «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» και είπε ότι ΚΚΕ με την Επίκαιρη Ερώτηση επιδιώκει την κυβερνητική παρέμβαση πάνω στο νομικό θέμα που συζητιέται ήδη στον Αρειο Πάγο. Τέλος, ζήτησε από τον υφυπουργό να δοθεί στο ΚΚΕ η διακοίνωση που έκανε προς τη γερμανική πλευρά η ελληνική κυβέρνηση το Νοέμβρη του 1995.

Ο Γρ. Νιώτης είπε ότι θα φροντίσει η συγκεκριμένη διακοίνωση να δοθεί στο ΚΚΕ και διέψευσε ότι υπήρξε για το θέμα του κατοχικού δανείου οποιαδήποτε συμφωνία «κάτω από το τραπέζι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ