Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Βήμα προς το Μέτωπο η ενίσχυση του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις του Κόμματος σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Ανοιχτός, πλούσιος και γόνιμος διάλογος αναπτύχθηκε ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και τον Αντ. Σκυλλάκο, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στις συγκεντρώσεις του Κόμματος που πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. Το ενδιαφέρον του διαλόγου περιστράφηκε, κυρίως, γύρω από το νόημα και τη σπουδαιότητα της ερχόμενης εκλογικής μάχης και της σύνδεσής της με την επίτευξη του στόχου που θέτει το ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου. Με τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον ομιλητή ζητήθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον εκλογικό στόχο του ΚΚΕ, τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις θέσεις των άλλων κομμάτων για τις συνεργασίες και το Λαϊκό Μέτωπο και στις απόψεις που διατυπώθηκαν εκφράστηκε η αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων του Κόμματος και η αποφασιστικότητα να δοθεί η εκλογική μάχη, αλλά και οι μετέπειτα μάχες που θ' ακολουθήσουν για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση. Παρόντες στις συγκεντρώσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής των Τρικάλων και Β. Μπούτας της Καρδίτσας, καθώς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων των δυο νομών.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, εξηγώντας γιατί ο Κ. Σημίτης προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι το έκανε, πρώτο για να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ κάποιες προεκλογικές παροχολογίες της κυβέρνησης και δεύτερο και κυριότερο για να μην πληρώσει το πολιτικό κόστος που θα συνεπάγονταν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη έχει αποφασιστεί να ληφθούν αμέσως μετά τις εκλογές, στα πλαίσια της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Και ιεραρχώντας αυτά τα μέτρα, στάθηκε ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, στη μεγάλη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.

Πρόσθεσε, δε, ότι μετά τις εκλογές αναμένονται και νέα προβλήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, που θα δημιουργηθούν με νέες ιμπεριαλιστικές «πρωτοβουλίες» στην περιοχή μας, στα πλαίσια της «νέας τάξης». Και ως παραδείγματα ανέφερε την εφαρμογή της «αντιτρομοκρατικής» συμφωνίας και της λεγόμενης δικαστικής συνδρομής Ελλάδας - ΗΠΑ, αναμενόμενες νέες αναταραχές στη Γιουγκοσλαβία και ειδικά στο Μαυροβούνι, την προώθηση του «Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια», τη συγκρότηση του μισθοφορικού στρατού κ. ά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αναμενόμενη αύξηση του κρατικού αυταρχισμού, που, μετά την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, των αγροτών, των μαθητών και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, παίρνει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με την κυβέρνηση να στρέφεται, μέσω της δικαιοσύνης, εναντίον πολιτικών της αντιπάλων και δη του ΚΚΕ, όπως δείχνουν οι διώξεις κατά του «Ριζοσπάστη».

Στη συνέχεια ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τους ψηφοφόρους, καθώς η πολιτική της είναι ίδια με το ΠΑΣΟΚ - κινούμενη στη λογική της ΟΝΕ και της «νέας τάξης» - και η «αντιπολίτευσή» της συνίσταται, σχεδόν, αποκλειστικά στον ισχυρισμό της ότι μπορεί να διαχειριστεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ.

Η αναφορά του Αντ. Σκυλλάκου στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης - και συγκεκριμένα στο ΣΥΝ και στο ΔΗΚΚΙ - αφορούσε στην αναξιοπιστία των θέσεών τους έναντι της ουσίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και τη μη εναντίωσή τους, επί της ουσίας, στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, καθώς και στις διακηρύξεις τους για τις συνεργασίες στην κατεύθυνση της «κεντροαριστεράς», για να υπογραμμίσει πως δεν είναι σωστό και ωφέλιμο για το λαό να περάσει η αντίληψη πως πρέπει να ενισχυθούν, γενικώς κι αδιακρίτως, τα «μικρά» κόμματα, αλλά να γίνει συνείδηση πως μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ, με ταυτόχρονο «μαύρισμα» των κομμάτων του δικομματισμού, μπορεί να φέρει πραγματικά οφέλη στα λαϊκά στρώματα, να προκαλέσει κοινωνικές συσπειρώσεις και πολιτικές ανακατατάξεις, που θα συμβάλουν και στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο, στην πορεία, θ' αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες για οδηγήσει τη χώρα μας στην πρόοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ