Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τιμή και υπόσχεση νέων αγώνων

Κατάθεση στεφανιών στον τάφο του Γ. Τσαρουχά

Motion Team

Κατάθεση στεφανιών στον τάφο του Γ. Τσαρουχά
Το μικρό πάρκο, όπου είναι τοποθετημένο το μνημείο του Καπνεργάτη, και η διασταύρωση των οδών Εγνατία και Βενιζέλου πλημμύρισαν, χτες το πρωί, με κόκκινα λάβαρα, στεφάνια και υψωμένες γροθιές εργατών. Των εργατών που, τιμώντας τη μνήμη του ηρωικού αγώνα των εργατών το Μάη του '36, δίνουν συνάμα την υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, μαζί με πλήθος εργαζόμενων, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Σωματεία και άλλες οργανώσεις, τίμησαν τους ηρωικούς νεκρούς του ματωμένου Μάη του '36.

Η «φάλαγγα» της ΚΟΘ του ΚΚΕ έφτασε στο χώρο του μνημείου των δολοφονημένων εργατών του '36, με πορεία που ξεκίνησε από τα γραφεία της οργάνωσης. Στο μνημείο έγινε κατάθεση στεφανιών από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, και πλήθος άλλων φορέων, σωματείων και συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Στη μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και το συγκεντρωμένο πλήθος τραγούδησε με κατάνυξη το «επέσατε θύματα», επισφραγίζοντας τα τελευταία λόγια του «Πένθιμου Εμβατήριου» με την ιαχή «αθάνατοι»!

Στον τάφο του Γ. Τσαρουχά

Στη συνέχεια οι κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες πορεύτηκαν στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, όπου βρίσκεται το μνήμα του Γιώργη Τσαρουχά, για να τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονημένου στελέχους του Κόμματος και αγωνιστή της Αριστεράς, που χτες συμπληρώθηκαν 34 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του.

Στο μνήμα του μάρτυρα της εργατικής τάξης και της δημοκρατίας κατέθεσαν στεφάνια το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η ΕΔΥΕΘ και τραγουδήθηκε από όλους το «επέσατε θύματα...».

Για τη ζωή και την προσφορά του νεκρού αγωνιστή μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στη μακρόχρονη αγωνιστική πορεία του Γ. Τσαρουχά, από τη δεκαετία του '30 μέχρι τη μέρα του μαρτυρικού θανάτου του, 9 του Μάη του 1968.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι για τη συμμετοχή του στους λαϊκούς αγώνες στη διάρκεια της βασιλομεταξικής δικτατορίας, τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και την πατριωτική του δράση «το μισαλλόδοξο μεταπελευθερωτικό καθεστώς τον αντάμειψε με νέες διώξεις, πολύχρονη εξορία, στερήσεις, πιέσεις, απειλές. Μα ο λαός αναγνωρίζοντας τους αγώνες του, τον τίμησε με την ψήφο του, εκλέγοντάς τον βουλευτή της ΕΔΑ και ο ίδιος τίμησε το αξίωμά του:

Πάλεψε στη Βουλή για τα λαϊκά συμφέροντα, την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, αγωνίστηκε με πάθος για την ειρήνη, τις δημοκρατικές ελευθερίες, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, την εθνική ανεξαρτησία».

Η Θ. Καπέτη υπογράμμισε τη συμβολή του Γ. Τσαρουχά στην οργάνωση και σωστό προσανατολισμό των σκόρπιων κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης, τις πρώτες μέρες μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, τη σύλληψή του από όργανα της χούντας, το βασανισμό του στο άντρο της στρατιωτικής ΚΥΠ και το μαρτυρικό του θάνατο.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 10 Μάη 1968, και κατέληξε: «Σ' αυτό το δρόμο που ακολούθησε μέχρι τέλους της ζωής του ο Γ. Τσαρουχάς επιλέξαμε να βαδίσουμε κι εμείς, κι έχουμε χρέος απέναντί του να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, μέχρι να βρουν τα οράματά μας δικαίωση!»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ