Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ο «Αλ Τζαζίρα» στην υπηρεσία των ΗΠΑ;

Είναι ο δορυφορικός σταθμός «Αλ Τζαζίρα» του Κατάρ στην υπηρεσία των ΗΠΑ; Αυτό το ερώτημα συζητείται σε κύκλους διανοουμένων αραβικών χωρών και η απάντηση που δίνεται είναι ότι με τις πρόσφατες εκπομπές του εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα. Αφορμή σ' αυτή την κρίση έδωσε το βίντεο που εκπέμφθηκε από το δορυφορικό σταθμό στα μέσα του Απρίλη και δείχνει τον Αχμέντ αλ Χαζνάβι αλ Χαμίντι, έναν από τους δράστες και αυτόχειρες των πληγμάτων της 11ης του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, να λέει, εν είδει διαθήκης: «Είναι καιρός να επιτεθούμε στους Αμερικανούς εκεί που τους πλήττει σκληρότερα: Στο ίδιο τους το σπίτι». Το βίντεο θεωρείται ότι είχε ληφθεί έξι μήνες πριν τα γεγονότα του περσινού Σεπτέμβρη. Πολλοί Αραβες διερωτώνται γιατί άραγε από το σταθμό του Κατάρ και γιατί ακριβώς τον Απρίλη.

Γύρω από τις συζητήσεις αυτές η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (4/5 του Μάη) πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι «με την εκπομπή αυτή ο "Αλ Τζαζίρα" στα μάτια πολλών Αράβων διανοουμένων διέπραξε προδοσία». Ο Ντία Ρασβάν, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου «Αλ Αχράμ» του Καΐρου, έχει τη γνώμη ότι στον αραβικό κόσμο είναι πολλοί εκείνοι που αμφιβάλλουν πως η 11η του Σεπτέμβρη είναι έργο του Μπιν Λάντεν και της Κάιντα και πιστεύουν πως οι δράστες είναι άνθρωποι της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ. Ετσι ο αραβικός κόσμος αντιμετώπισε με πολύ σκεπτικισμό την «αντιτρομοκρατική συμμαχία» και τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Και τώρα έρχεται το βίντεο και προσφέρει μια απόδειξη και μια νομιμοποίηση εκ των υστέρων αυτού του πολέμου. Μάλιστα η προβολή έγινε όταν η αποστολή του Κόλιν Πάουελ δε σημείωνε επιτυχία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο ίδιος ο αρχισυντάκτης του «Αλ Τζαζίρα», Ιμπραήμ Χιλάλ, φέρεται να δήλωσε: «Φυσικά μ' αυτή την κασέτα εξυπηρετούμε αμερικανικά συμφέροντα. Αλλά τι έπρεπε να κάνουμε; Πήραμε την κασέτα και δεν μπορούμε να την αφήσουμε να εξαφανιστεί στο αρχείο».

Κατάρ: Βάση εξόρμησης κατά του Ιράκ

Οι υποψίες των Αράβων διανοουμένων -- και φυσικά όχι μόνον αυτών -- κατά του «Αλ Τζαζίρα» φαίνεται να σχετίζονται και με την πρόσφατη στενή συνεργασία των κυρίαρχων κύκλων του εμιράτου -- αυτού του λιλιπούτειου κρατιδίου των 600.000 κατοίκων, από τους οποίους τα 2/3 είναι «φιλοξενούμενοι εργάτες», Παλαιστίνιοι, Ινδοί, Πακιστανοί -- με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Η μοναρχική οικογένεια του Κατάρ υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις της Ουάσιγκτον και μετέβαλε το νάνο κρατίδιο σε μια από τις κύριες βάσεις εξόρμησης κατά του Ιράκ. Αρχικά το ρόλο αυτό προβλεπόταν να το παίξει η Σαουδική Αραβία, στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την υπερμοντέρνα αεροπορική βάση του «πρίγκιπα Σουλτάνου», κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ, και την έχει «μπουκώσει» με παντός είδους σύνεργα πολέμου υψίστης τεχνολογίας. Αλλά, όπως είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας ψυχράθηκαν και η Ουάσιγκτον, πιέζοντας τη δυναστεία του Κατάρ, εγκατέστησε εκεί καινούρια, εξίσου υπερμοντέρνα αεροπορική βάση εξόρμησης κατά του Ιράκ, την «Ουντάιντ», χωρίς να εγκαταλείψει τελείως τη σαουδική βάση ως εφεδρεία.

Φυσικά ο εμίρης του Κατάρ δε μετέβαλε τη χώρα ουσιαστικά σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ χωρίς προσωπικό αντάλλαγμα. Οπως πληροφορεί ο «Σπίγκελ» (6/5), η δυναστική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στους Αμερικανούς ότι στις επιχειρήσεις τους από το έδαφος του Κατάρ δε θα τους επιβληθεί κανένας περιορισμός. «Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ προστατεύουν το δυναστικό οίκο από επιθέσεις από το εξωτερικό ή (στη διάρκεια) εσωτερικών ταραχών».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ