Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΣΑΡΟΝ
Υπό σκιάν...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στον αχό της βομβιστικής επίθεσης έξω από το Τελ Αβίβ, για την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την «αηδία του», «βυθίστηκε» η ωριαία συνάντηση Σαρόν - Μπους και έληξε εσπευσμένα. Τα αμερικανικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν «μάλλον αντιπαραγωγική» την 5η συνάντηση των δύο ανδρών, που ήταν εξαιρετικά λακωνικοί. Ο Μπους επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά ενώ, το Σάββατο, συναντιούνται ο Αιγύπτιος Πρόεδρος με τον Σαουδάραβα διάδοχο και το Σύρο Πρόεδρο. Στο περιθώριο, η Ουάσιγκτον πιέζει για επίλυση και της πολιορκίας του Ναού της Γέννησης ενώ η ΕΕ εμπλέκεται ενεργότερα δηλώνοντας «πρόθυμη να δεχτεί τους εξόριστους Παλαιστινίους, αν και είναι δύσκολο το νομικό καθεστώς».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι απώτερος στόχος είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ο Σαρόν έσπευσε να συμπληρώσει ότι για τον ίδιο «δεν αποτελεί προτεραιότητα». Πίσω από τα χαμόγελα η εφημερίδα New York Times και το δίκτυο CBS φιλοξενούσαν εκτενείς αναλύσεις όπου υποστήριζαν ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους δύο άνδρες δε γεφυρώθηκαν. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Μπους συμμερίστηκε την πρόταση για περιθωριοποίηση του Αραφάτ «σε συμβολικό ρόλο» αλλά του σημείωσε ότι «παραμένει, καλώς ή κακώς, εκλεγμένος ηγέτης» και επανέλαβε ότι «θα πρέπει να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός και να χαλαρώσει ο οικονομικός αποκλεισμός». Η μεγαλύτερη διαφωνία εστιάστηκε στη Σ. Αραβία, που για μεν τον Σαρόν υποθάλπει την τρομοκρατία και θα πρέπει να περιθωριοποιηθεί, για τον δε Μπους «δεν τίθεται θέμα και είναι χρήσιμο το σχέδιό της».

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν τη μετάβαση στην περιοχή του διευθυντή της CIA, προκειμένου να συνεργαστεί με τους Παλαιστινίους για τη «δημιουργία μιας ενιαίας νέας δύναμης ασφαλείας, που θα είναι σε θέση να αποτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες».

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τόνιζε ότι «ήρθε η ώρα για τον Αραφάτ να επιλέξει ανάμεσα στη βία και στην ειρήνη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην Π. Αρχή, άλλωστε αυτό περιμένει από αυτόν ο Πρόεδρος Μπους» αποφεύγοντας, όμως, εκφράσεις περί τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, μετά την επίθεση, εκτιμούσε ότι «κινδυνεύουν οι ελπίδες επανάληψης της πολιτικής διαδικασίας» αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι σε διαρκή συνεννόηση με την ΕΕ, τους Αραβες συμμάχους τους και τις εμπλεκόμενες πλευρές, ασκώντας πιέσεις για αποκλιμάκωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόλυτη υποστήριξη Μπους στο Σαρόν(2004-04-15 00:00:00.0)
Πρόοδος στα χαμόγελα, όχι στην ουσία(2003-06-05 00:00:00.0)
Ισραηλινές θριαμβολογίες, αραβική αμηχανία και οργή(2002-06-26 00:00:00.0)
Προφανώς χωρίς Αραφάτ, αρχίζει η κρίσιμη Αραβική Σύνοδος Κορυφής(2002-03-27 00:00:00.0)
Χωρίς εκπλήξεις(2001-03-21 00:00:00.0)
«Αποστάσεις» ο Πάουελ, κλιμακώνεται η ένταση(2001-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ