Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μια «βολική» επίθεση αυτοκτονίας

ΚΑΡΑΤΣΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΠΑΡΙΣΙ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο Καράτσι με 15 νεκρούς, εκ των οποίων 12 Γάλλοι υπήκοοι, δίνει στον πραξικοπηματία στρατηγό/πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ ακόμη ένα άλλοθι για να εντείνει την προσπάθειά του να καταστείλει τις οργανώσεις των φανατικών ισλαμιστών, που αποτελούν την πιο σημαντική απειλή για την εξουσία του. Ταυτόχρονα όμως δείχνει τα όριά της, αφού τα σκληρά μέτρα ασφαλείας που είχαν επιβληθεί νωρίτερα εφέτος για την προστασία των ξένων υπηκόων, μετά την επίθεση σε μοναστήρι όπου προσεύχονταν διπλωμάτες, με τρεις θανάτους, αποδείχτηκαν ανίκανα να σταματήσουν τη χτεσινή επίθεση.

Η έκρηξη έγινε καθώς ένα λεωφορείο με Γάλλους εργαζόμενους της -- κρατικής -- Διεύθυνσης Ναυπηγείων (Direction des Constructions Navales), η οποία συμπαράγει τρία υποβρύχια με το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, περίμενε έναν επιβάτη έξω από το ξενοδοχείο «Σέρατον» της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικούς, ο εκρηκτικός μηχανισμός «ήταν τόσο ισχυρός, που η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων». Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 15 νεκρούς: 12 Γάλλους και τρεις Πακιστανούς, ένας εκ των οποίων φέρεται να ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Καράτσι, οι 22 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Τζινά «είναι όλοι σε κρίσιμη κατάσταση».

Οι αντιδράσεις ήταν, όπως θα ανέμενε κανείς, έντονες. Ο στρατηγός Μουσάραφ -- ο οποίος την 30ή του Απρίλη «κέρδισε» ένα δημοψήφισμα-παρωδία, που του δίνει το «δικαίωμα» να μείνει για 5 χρόνια στην Προεδρία της χώρας --, εμφανώς εξοργισμένος, μίλησε για «συνωμοσία κατά του έθνους», με σκοπό να βλάψει «τις σχέσεις του Πακιστάν με τη Γαλλία». Πρόσθεσε: «Με αυτήν την τρομοκρατική πράξη εναντίον Γάλλων πολιτών που εργάζονταν σε ένα πρόγραμμα σχετικό με την εθνική άμυνα του Πακιστάν, οι τρομοκράτες είναι φανερό πως προσπάθησαν να αποδυναμώσουν την άμυνα της χώρας». Η γαλλική πλευρά προέβη σε άμεση καταδίκη της ενέργειας με δηλώσεις του επανεκλεγέντος Προέδρου, Ζακ Σιράκ, και του νεοδιορισμένου υπουργού Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος κάλεσε «σε επαγρύπνηση» κατά της τρομοκρατίας. Ο Σιράκ ζήτησε από την υπουργό Αμυνας, Μισέλ Αγιό-Μαρί, να αναχωρήσει αμέσως για το Πακιστάν, ενώ η DCN φερόταν να ανακαλεί όλους τους υπαλλήλους της από τη χώρα.

Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης έως χτες βράδυ. Η σεναριολογία πάντως ήταν οργιαστική. Ο στρατηγός Ζαν-Πιερ Κελς, αρχηγός του γαλλικού ΓΕΣ, σχολίασε ότι η επίθεση «είναι πολύ πιθανό» να έγινε από την Αλ-Κάιντα. Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα «διερευνήσει πιθανή σύνδεση ανάμεσα στο βομβιστή και στις ινδικές μυστικές υπηρεσίες». Προκαλώντας την άμεση διάψευση από πλευράς της εκπροσώπου του ινδικού ΥπΕξ, Νιρουπάμα Ράο, η οποία χαρακτήρισε την κατηγορία «γελοία», «εντελώς αβάσιμη», προσθέτοντας πως «την αντιμετωπίζουμε με την περιφρόνηση που της αξίζει».

Ο στρατηγός Μουσάραφ συγκάλεσε «έκτακτη σύνοδο» με θέμα την ασφάλεια, κι υποσχέθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζ. Σιράκ, πως οι έρευνες θα είναι «πλήρεις». Ο Σιράκ πρότεινε να βοηθήσει η Γαλλία στις έρευνες. Ηδη, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας της Γαλλίας άρχισε χτες έρευνα για την επίθεση με ειδικές ομάδες της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Γαλλίας (DNAT) και της Διεύθυνσης Επιτήρησης της Επικράτειας (DST) έτοιμες να μεταβούν στο Πακιστάν «το συντομότερο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τη χτεσινή βομβιστική επίθεση, όπως και οι ΗΠΑ -- που, ούτως ή άλλως, πίεζαν τον Μουσάραφ να «συντρίψει» τις δυνάμεις εκείνες στο εσωτερικό του Πακιστάν, οι οποίες τάσσονται υπέρ της Αλ-Κάιντα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση κατά Μουσάραφ εξαπέλυσε ο Τσόντρι(2008-01-31 00:00:00.0)
Βολιδοσκοπήσεις από τις ΗΠΑ(2007-11-16 00:00:00.0)
Ο στρατός οργανώνει την εκλογή Μουσάραφ(2007-09-22 00:00:00.0)
Σφαγή σιιτών στο Καράτσι(2003-10-04 00:00:00.0)
Παίζοντας ζάρια με τον Αρμαγεδδώνα(2002-05-19 00:00:00.0)
Πιέσεων κορύφωση(2002-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ